Štedrý futbalový december. Vianočné Anglicko, EURO spozná skupiny, finišujú európske boje

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Štedrý futbalový december. Vianočné Anglicko, EURO spozná skupiny, finišujú európske boje

Vianoce a futbal, to sa v Anglicku k sebe náramne hodí.
Vianoce a futbal, to sa v Anglicku k sebe náramne hodí.Profimedia
Futbalový december bude už tradične nabitý poriadnou dávkou futbalu. Finišujú európske skupinové boje, následne prídu na rad majstrovstvá sveta klubov. Už klasicky má pestrý program naplánovaný anglická Premier League. Na čo všetko sa počas posledného mesiaca roku 2023 môžeme tešiť?

Končí sa skupinová fáza Ligy majstrov

Posledné kolo skupín LM je na programe 12. a 13. decembra. Postup si už zaistilo 12 tímov, takže voľné ostávajú štyri miestenky. V niekoľkých skupinách je potrebné zistiť, kto bude prvý a kto druhý. Oči fanúšikov sa upierajú hlavne na to, či to zvládne Manchester United a či sa na úkor PSG náhodou nezrodí prekvapenie. Medzi elitnú šestnástku už postúpili Bayern, Arsenal, PSV, Real Madrid, Real Sociedad, Inter, Atlético, Lazio, Dortmund, Manchester City, Lipsko a Barcelona.

Slovan si užije oslavu postupu

Futbalisti Slovana postúpili do jarnej fázy EKL, odohrajú však ešte posledný domáci zápas. Teoreticky majú šancu poskočiť na prvé miesto, ak porazia Ľubľanu a Lille nevyhrá proti Klaksvíku. Určite to ale bude "oslava" postupu. Trnava skončí vo svojej skupine posledná, no na pôde Fenerbahce ju čaká sviatok. V hre sú ešte posledné miestenky v Európskej aj Konferenčnej lige, takže 14. decembra sa bude bojovať o veľmi veľa a aj tento termín stojí za poznačenie.

V Premier League sa bude hrať aj na Štedrý deň

Obdobie Vianoc je v Premier League tradične veľmi obľúbené a takisto dôležité. Veľakrát práve tieto dni vedia rozhodnúť o konečnej tabuľke, titule, postupe do európskych pohárov a samozrejme vypadávajúcich tímoch. Hneď na úvod 14. kola sa Manchester United predstaví na pôde Newcastlu. Následne je vložené kolo v strede týždňa, ktorého ťahákom bude napríklad vystúpenie "Red Devils" proti Chelsea, ale aj súboj Aston Villy s Manchestrom City.

Rýchle tempo stretnutí znamená, že počas jedného mesiaca sa odohrá až sedem kompletných kôl. Liverpool privíta 17. decembra na Anfielde vo veľkom derby Manchester United. Deň pred pravým vypuknutím Vianoc hostia "The Reds" pre zmenu Arsenal a vôbec prvýkrát sa Premier League odohrá aj na Štedrý deň. K netradičnému ťahu vedenia súťaže sa museli iba prizerať Wolverhampton a Chelsea. Výnimkou nie je ani program na tzv. "Boxing day" či silvestrovské stretnutia.

Okrem toho sa 19. a 20. decembra odohrajú štyri duely štvrťfinále Ligového pohára. Začiatkom mesiaca sú na programe stretnutia FA Cupu, no v akcii budú len tímy z nižších súťaží. Na Britských ostrovoch bude pútať pozornosť aj škótske derby "Old Firm" medzi Celticom a Rangers

La Liga má cez Vianoce voľno

V španielskom futbale to cez sviatky "nehrotia" tak ako na Britských ostrovoch. Odohrajú sa štyri kolá a pred Štedrým dňom príde plánovaná prestávka. Posledné stretnutie je na programe 23. decembra a aj to ide o dohrávku Sevilly s Atléticom. Momentálne vedúci Real Madrid má pomerne dobrý žreb, keďže ho čakajú Granada, Betis, Villarreal a Cádiz.

Girona hostí Valenciu, následne cestuje na derby proti Barcelone, privíta Alavés a o body zabojuje na pôde Betisu. Spomínaní "Blaugranas" budú musieť bojovať s Atléticom, potom proti Girone, predstavia sa aj vo Valencii a nakoniec privítajú poslednú Almeríu.

Súboje v ostatných top európskych ligách

Bundesliga odohrá štyri kolá. Hneď počas úvodnej soboty je na programe šláger medzi Leverkusenom a Dortmundom, následne Borussia hostí Lipsko. Koľko gólov počas decembra strelí Harry Kane? V talianskej Serii A má ťažký žreb Neapol, pretože ho čaká Inter aj Juventus. Pár hodín pred Štedrým dňom ešte cestuje na pôdu AS Rím. Prijateľný program má PSG vo francúzskej Ligue 1. Portugalská najvyššia súťaž ponúkne šlágre Bragy s Benficou a Sportingu proti Portu.

Finišuje jesenná časť Niké ligy

Do konca jesennej časti Niké ligy ostávajú už len tri kolá. Slovan ťahá desaťzápasovú víťaznú sériu, ktorú môže predĺžiť doma proti Ružomberku. Následne cestuje do Podbrezovej a nakoniec v úplne poslednom stretnutí roka 2023 hostí Dunajskú Stredu. Zaujímavý duel sa hrá už v sobotu, keď do Trenčína pricestujú "železiari". Žilina hostí Trnavu, stretnutie je na programe 8. decembra. Dokážu Michalovce a Zlaté Moravce zaznamenať prvé víťazstvo?

Saudská Arábia hostí MS klubov

Od 12. do 22. decembra sa v Saudskej Arábii odohrajú majstrovstvá sveta klubov. Najväčším favoritom je európsky šampión Ligy majstrov, a to Manchester City, ktorý je rovnako ako brazílske Fluminense, víťaz Copa Libertadores, nasadený priamo do semifinále. Ďalšími účastníkmi sú domáci Al-Ittihad s Benzemom, Kantém či Fabinhom, novozélandský Auckland, egyptské Al Ahly, mexický León a japonská Urawa.

EURO 2024 spozná zloženie skupín

V sobotu 2. decembra sa v Hamburgu uskutoční žreb základných skupín európskeho šampionátu 2024. Voľné sú síce ešte tri miestenky, ale istotu už má 21 tímov vrátane usporiadateľskej krajiny z Nemecka a takisto Slovenska, ktoré je nasadené v treťom koši, takže sa určite vyhne Holandsku, Škótsku, Chorvátsku, Slovinsku a Česku.

V prvom koši je okrem domácich aj Portugalsko, Francúzsko, Španielsko, Belgicko a Anglicko, v druhom zas Maďarsko, Turecko, Rumunsko, Dánsko, Albánsko a Rakúsko. Do štvrtého sa dostali Taliansko, Srbsko aj Švajčiarsko, plus zvyšné tri tímy. Baráž sa uskutoční koncom marca.