Stratil vedenie 2:0, prežil mečbal. Murray vyhral päťhodinovú bitku s Berrettinim

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Stratil vedenie 2:0, prežil mečbal. Murray vyhral päťhodinovú bitku s Berrettinim

Stratil vedenie 2:0, prežil mečbal. Murray vyhral päťhodinovú bitku s Berrettinim
Stratil vedenie 2:0, prežil mečbal. Murray vyhral päťhodinovú bitku s BerrettinimProfimedia
Šláger prvého kola mužskej dvojhry na Australian Open ponúkol fanúšikom parádne a dramatické rozuzlenie. Päťnásobný finalista Andy Murray (35) stratil proti vlaňajšiemu semifinalistovi Matteovi Berrettinimu (26) vedenie 2:0 a čelil mečbalu, no po chybe Taliana ho prežil. Päťhodinovú bitku zvládol 6:3, 6:3, 4:6, 6:7, 7:6(10:6).

Brit pritom hrá s kovovou náhradou bedra a pre neznesiteľné bolesti takmer ukončil kariéru. Bývala svetová jednotka Andy Murray má vo svojej zbierke tri grandslamové tituly (US Open 2012, Wimbledon 2013, Wimbledon 2016) či dve zlaté medaily z olympijských hier. Australian Open je pre neho ale zakliaté. Päťkrát si v Melbourne zahral finále a zakaždým prehral (štyrikrát s Novakom Djokovičom a raz s Rogerom Federerom).

V roku 2019 po päťsetovej porážke s Robertom Bautisom v slzách pripustil, že pre problémy s operovaným bedrom bude musieť s tenisom skončiť. Zdalo sa, že už si v Melbourne viac nezahrá. Škótsky bojovník sa však tenisu vzdať nechcel a rozhodol sa bojovať ďalej. O dva týždne neskôr podstúpil ďalšiu operáciu a po siedmich mesiacoch rekonvalescencie nastúpil ako prvý tenista v histórii do zápasu dvojhry na okruhu ATP s kovovou náhradou bedra.

A hrá dodnes. Okrem toho, že dokázal opäť vyhrať turnaj ATP (Antverpy 2019), dostať sa do ďalších finále a poraziť hráča TOP 10, tak v 35 rokoch a po vážnej operácii je schopný zvádzať päťsetové bitky. Navyše víťazné.

Za posledné štyri roky odohral päť päťsetových duelov a štyrikrát odchádzal z kurtu ako víťaz. Dvakrát po sebe sa mu to podarilo na úvod Australian Open, po minuloročnom skalpe Gruzínca Nikoloza Basilašviliho si tento rok vyšliapol dokonca na svetovú štrnástku a minuloročného semifinalistu Mattea Berrettiniho.

Ostatné tri vzájomné stretnutia Murray s o deväť rokov mladším Talianom prehral, ale dnes začal parádne. Získal prvé dva sety a za stavu 6:3, 6:3 a 2:1 mal brejkbaly. Lenže tie nevyužil. Následne prvýkrát a naposledy prišiel o svoje podanie. Berrettini sa po zisku tretej sady dostal naspäť do hry.

Taliansky favorit navyše zvládol aj koncovku štvrtého setu. A to napriek tomu, že bol dve loptičky od prehry. V rozhodujúcej sade sa za stavu 5:4 pri podaní Brita dostal k mečbalu. Skúsený Murray sa pokúsil o skrátenie hry, nebolo ale dokonalé a Berrettini mal po nábehu k sieti na rakete ukončenie zápasu. Úder, ktorý vo väčšine prípadov končí winnerom, poslal do siete.

A tak o víťazovi vo vypredanej Rod Laver Arene musel po piatich hodinách boja rozhodnúť super tie-break do 10 bodov. Murray ho odštartoval fantasticky. Vedenie 5:0 už nepustil. Keď sa dostal k prvému mečbalu, pomohlo mu aj šťastie. Returnom trafil pásku, loptička sa odrazila na stranu súpera a Talian už nemal šancu zareagovať.

Prvý super tie-break na desať bodov

"Som šťastný a pyšný sám na seba. Je pre mňa cťou, že som opäť dostal priestor na tomto veľkom kurte," povedal vyčerpaný a dojatý Andy Murray po nečakanom skalpe svetovej štrnástky. 

"Vôbec prvýkrát, čo som tu, som hral rozhodujúci tie-break na desať bodov. Je to iné. Aj keď človek vedie 6:1, 7:1, stále nie je hotovo a je ďaleko od víťazstva. Nakoniec som mal i šťastie, že mi pri mečbale pomohla páska a loptička cez ňu prepadla. V závere to bol dobrý tenis. Zo všetkého mám pozitívny pocit," okomentoval duel 35-ročný Brit.

"Udržať sa s Matteom v piatom sete bolo famózne. Obaja sme boli fyzicky aj psychicky unavení. V ostatných troch mesiacoch som naozaj tvrdo trénoval, aby som bol vo forme. Podobné zápasy som v posledných rokoch strácal. S Tsitsipasom na US Open či Isnerom vo Wimbledone. Aj dnešný som mohol stratiť, ale práca z predchádzajúcich mesiacov sa vyplatila," doplnil Murray.

"Na konci duelu som zostával pokojný. Veľmi mi pomohol dobrý vstup do tie-breaku. Podarilo sa mi pár returnov a vo výmenach som sa následne dostal do hry. Myslím, že počas celého zápasu som umne podával a odohral tak každý bod," uzavrel Andy Murray. 

[a href="/tenis/atp-dvojhry/australian-open-2023/"][b]Prehľad zápasu Andy Murray - Matteo Berrettini 6:3, 6:3, 4:6, 6:7, 7:6(10:6)

V druhom kole sa vo štvrtok stretne buď s ďalším Talianom Fabiom Fogninim, alebo domácim Thanasim Kokkinakisom.