ATP predstavuje program finančného zabezpečenia, tešiť sa môžu hráči z TOP 250

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

ATP predstavuje program finančného zabezpečenia, tešiť sa môžu hráči z TOP 250

Alcaraz a Djokovič patria medzi hráčov s najvyššími zárobkami.
Alcaraz a Djokovič patria medzi hráčov s najvyššími zárobkami.AFP
ATP v utorok oznámila, že od roku 2024 vytvorí program finančného zabezpečenia pre prvých 250 hráčov rebríčka, ktorý zaručí minimálny ročný príjem a podporu v prípade zranenia.

Organizátori mužského profesionálneho tenisového okruhu tiež uviedli, že táto iniciatíva bude poskytovať finančné prostriedky začínajúcim hráčom, keď sa prebojujú medzi 125 najlepších tenistov sveta. Systém "Baseline" zabezpečuje minimálnu úroveň príjmu na základe ich postavenia, pričom ATP by mala kompenzovať akýkoľvek výpadok zárobkoch z prize money.

V sezóne 2024 bude garantovaná hranica pre hráčov z TOP 100 predstavovať 300-tisíc amerických dolárov. Táto suma klesne na 150-tisíc pre hráčov od 101. po 175. miesto a potom na 75-tisíc pre všetkých zostávajúcich z TOP 250.

"Zabezpečenie umožní hráčom plánovať si sezóny s väčšou istotou, sústrediť sa na svoju hru a investovať do svojich tímov," uviedla ATP. Zároveň ponúkne podporu tým, ktorí sa v dôsledku zranenia objavia na menej ako deviatich podujatiach ATP Tour a Challenger Tour v sezóne.

ATP sa zaviazala vyplácať zálohy na budúce výhry hráčom, ktorí sa prvýkrát dostanú do prvej 125. priečky. Budú mať prístup k finančným prostriedkom vo výške 200-tisíc dolárov, ktoré budú vyplatené v predstihu pred nasledujúcou sezónou a započítané k príjmom z prize money.

"Byť profesionálnym tenistom prináša neuveriteľné odmeny, ale je to aj náročná cesta, najmä pre tých, ktorí začínajú svoju kariéru," povedal Grigor Dimitrov, člen poradného výboru hráčov ATP.

"Baseline mení pravidlá hry. Vedomie, že máme záchrannú sieť prostredníctvom pilierov minimálnej záruky a ochrany proti zraneniam, nám dáva pokoj a umožňuje nám sústrediť sa na hru a usilovať sa o úspech."

Hráči pravidelne kritizujú ATP za nerovnosť medzi najlepšími hráčmi, ktorí zarábajú obrovské sumy peňazí, a tými na spodných priečkach rebríčka, ktorí majú problém vyjsť s financiami.