Gauffová vyhrala v Aucklande už 18 setov v rade. O obhajobu bude hrať so Svitolinovou

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Gauffová vyhrala v Aucklande už 18 setov v rade. O obhajobu bude hrať so Svitolinovou
Gauffová zvládla v Aucklande už deväť zápasov a 18 setov v rade.
Gauffová zvládla v Aucklande už deväť zápasov a 18 setov v rade.AFP
Coco Gauffová (19) pokračuje v Aucklande vo svojich dominantných výkonoch, keď v novozélandskej metropole vyhrala už deväť zápasov a 18 setov v rade. Nasadená jednotka v semifinále zdolala krajanku Emmu Navarrovú (22) 6:3, 6:1. Úradujúca šampiónka US Open bude hrať o svoju prvú úspešnú obhajobu titulu a celkovo siedmy turnajový triumf v súboji dvoch najvyššie nasadených hráčok proti Jeline Svitolinovej (29). Ukrajinka v semifinále bojovala s bolesťami chrbta a víťazstvom 2:6, 6:4, 6:3 nad Wang Si-jü (22) si zabezpečila svoje druhé finále po materskej dovolenke.

Gauffová - Navarrová 6:3, 6:1

Coco Gauffová je v posledných mesiacoch v životnej forme. Ešte začiatkom augusta vlastnila len trofeje z podujatí WTA 250, no potom slávila prvé triumfy na "päťstovke" (Washington), prestížnych podujatiach WTA 1000 (Cincinnati) a grandslamoch (US Open). Minuloročnú sezónu zakončila semifinálovými účasťami v Pekingu a na Turnaji majsteriek.

V decembri očividne nestratila formu a po roku opäť dominuje v Aucklande. Vlani v novozélandskej metropole kraľovala bez straty setu a tento rok túto sériu úspešne natiahla na deväť víťazstiev a 18 setov v rade. Prvýkrát v kariére môže obhájiť titul, čo sa za posledných 30 rokov podarilo v Aucklande len Eleni Daniilidouovej (2003-04) a Julii Görgesovej (2018-19).

Nasadená jednotka sa tento týždeň nenechala zaskočiť Claire Liuovou, kvalifikantkou Brendou Fruhvirtovou ani najvyššie nasadenými Varvarou Gračovovou a Emmou Navarrovou. Na ceste do finále stratila celkovo len 15 gemov.

V derby s Navarrovou odvrátila oba brejkbaly, nastrieľala 10 es a vyhrala 28 z 30 fiftínov po svojom prvom podaní. Jej krajanka naopak nezískala viac ako polovicu bodov po prvom a druhom podaní, po 65 minútach americký duel jasne prehrala.

Si-jü - Svitolinová 6:2, 4:6, 3:6

Vo finále sa v súboji dvoch najvyššie nasadených hráčok stretne svetová trojka Gauffová s Elinou Svitolinovou. Postup bývalej svetovej trojky do finále bol oveľa náročnejší. V úvodných kolách čelila grandslamovým šampiónkam Caroline Wozniackej a Emme Raducanuovej, vo štvrťfinále Marii Bouzkovej.

Druhýkrát v tomto týždni musela odvrátiť mečbal, navyše v semifinále proti Wang Si-jü bojovala s bolesťami chrbta. Po ošetrení sa však postupne zlepšovala, druhý set ukončila brejkom a záverečné dejstvo na druhý pokus dopodávala.

Svitolinová sa vlani v apríli vrátila po materskej dovolenke. Veľmi rýchlo sa odrazila od dna, v máji vyhrala turnaj WTA 250 v Štrasburgu, dostala sa do štvrťfinále French Open a semifinále Wimbledonu. Predchádzajúcu sezónu ukončila po US Open, takže v Aucklande hrá prvý turnaj po štyroch mesiacoch.

Obe finalistky majú vo svojich finálových dueloch výbornú úspešnosť. Gauffová ich vyhrala sedem a prehru musela prijať len na French Open 2022 proti Ige Swiatekovej. Svitolinová sa môže pochváliť bilanciou 17-3, pričom z posledných 14 zápasov ťahala za kratší koniec len raz. Recept na ňu vo finále našli iba Agnieszka Radwanská (New Haven 2016), Petra Kvitová (WTA Elite Trophy 2016) a Ashleigh Bartyová (Turnaj majsteriek 2019).

Výsledky turnaja WTA 250 v Aucklande