Murray v Melbourne skončil. Vlaňajší finalista Tsitsipas začal prehratým setom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Murray v Melbourne skončil. Vlaňajší finalista Tsitsipas začal prehratým setom

Aktualizované
Murray sa lúči s Australian Open už v prvom kole.
Murray sa lúči s Australian Open už v prvom kole.TASR
Andy Murray (36) sa s tohtoročným Australian Open rozlúčil bez zisku jediného setu, keď päťnásobného finalistu z kurtu zmietol Tomás Martín Etcheverry (24) 4:6, 2:6, 2:6. Stefanos Tsitsipas (25) začal prehrou úvodného setu s lucky loserom Zizou Bergsom (24), ale v ďalších troch setoch dominoval. Minuloročný finalista vyhral 5:7, 6:1, 6:1, 6:3 a v Melbourne Parku sa prebojoval cez úvodné kolo už šiesty rok v rade. Daniil Medvedev (27) mal podobný vstup, dvojnásobný finalista viedol 5:7, 6:2, 6:4 a 1:0, keď Terence Atmane (22) duel skrečoval.

Murray – Etcheverry 4:6, 2:6, 2:6

Andy Murray prvýkrát od roku 2019 vypadol z Australian Open už v prvom kole, Argentínčan Tomás Martín Etcheverry zdolal trojnásobného grandslamového víťaza útočnou hrou a takmer štyrmi desiatkami víťazných úderov.

Etcheverry nadviazal na solídne výsledky z minuloročných grandslamových turnajov, kde sa zakaždým dostal cez prvé kolo. V Melbourne sa mu to podarilo opäť. Murray mal viditeľné problémy s pohybom, nestíhal dlhé presné lopty a jeho úspešnosť prvého podania bola na jeho pomery výrazne nízka.

Štatistika duelu.
Štatistika duelu.Flashscore

Argentínčan naopak zaznamenal 11 es, premenil šesť zo 14 brejkbalov a tretí vzájomný triumf získal pre seba za 2 hodiny a 24 minút. "Bol to pre mňa neuveriteľný zápas. Je veľmi ťažké hrať proti takej legende, akou je Andy. Je to jeden z mojich idolov. Minulý rok sme proti sebe hrali dvakrát a zakaždým to bola dlhá bitka ako dnes. On síce prehral, ale hral neuveriteľne. Dúfam, že v ďalšom súboji predvediem výkon na rovnakej úrovni," povedal Etcheverry, ktorému v rebríčku ATP patrí 30. miesto.

Bergs - Tsitsipas 7:5, 1:6, 1:6, 3:6

Hoci Stefanos Tsitsipas vlani opäť nazbieral viac ako 50 víťazstiev a šiestu sezónu po sebe vyhral aspoň titul, s výsledkami nemôže byť spokojný. S Novakom Djokovičom prehral ďalšie grandslamové finále a spomínaný triumf, svoj jediný od júna 2022, slávil na malom podujatí ATP 250 v Mexiku.

Najlepší grécky tenista nebol v závere roka fit a musel odstúpiť z Turnaja majstrov v Turíne. Je pravdepodobné, že ani na začiatku tejto sezóny nebude stopercentne fyzicky fit. V úvodnej dvojhre na tímovej súťaži United Cup chýbal a so svojím súperom Alexandrom Zverevom jasne prehral.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

Krízu by mohol prelomiť na Australian Open. Na obľúbenom podujatí sa dostal z úvodného kola šiesty rok po sebe a v štyroch z posledných piatich štartov sa dostal minimálne do semifinále. Minuloročný finalista mal pôvodne začať tohtoročný úvodný grandslamový turnaj šlágrom proti Matteovi Berrettimu, ale po odstúpení Taliana čelil lucky loserovi Zizouovi Bergsovi.

Zatiaľ čo úvodné dejstvo bolo do poslednej chvíle vyrovnané a favorit nedokázal využiť ani jeden z troch brejkbalov v záverečnom geme či odpovedať na štvrtý setbal súpera, v nasledujúcich troch setoch sa prejavil rozdiel 123 miest v rebríčku. Tsitsipas pri vlastnom podaní zaváhal už len raz, a to za stavu 5:1 v poslednom sete pri svojom prvom pokuse o ukončenie zápasu.

Svetová sedmička pokračuje v solídnej sérii úspechov v prvom kole grandslamových turnajov, keď od začiatku roka 2020 prehral len s Danielom Galánom na US Open 2022 a Francesom Tiafoem na Wimbledone 2021.

Ďalší krok k úspešnej obhajobe vlaňajšej finálovej účasti a premiérovému grandslamovému triumfu bude chcieť urobiť proti víťazovi domáceho derby medzi Aleksandarom Vukičom a Jordanom Thompsonom.

Atmane - Medvedev 7:5, 2:6, 4:6, 0:1 (skreč)

Daniil Medvedev sa v rokoch 2021 a 2022 prebojoval do finále Australian Open, pričom predminulý rok vo finále zahodil luxusný náskok proti Rafaelovi Nadalovi. Po demoralizujúcej prehre sa približne rok trápil a až po vlaňajšom úvodnom grandslame sezóny reštartoval svoje úspechy, keď dokonca prvýkrát v kariére triumfoval na antuke na Masters v Ríme.

Vlani v talianskej metropole získal svoj piaty titul a odvtedy čaká na ďalší. Šancu bude mať ako dvojnásobný finalista a jeden z najväčších favoritov na prebiehajúcom Australian Open. V Melbourne neprešiel cez úvodné kolo len v roku 2017 pri svojom debute, táto štatistika bude platiť minimálne do januára 2025.

Šampión US Open 2021 začal tento rok v Melbourne Parku rovnako ako Stefanos Tsitsipas prehratým setom, ale aj najlepší ruský tenista dokázal otočiť skóre vo svoj prospech. Navyše mal uľahčenú prácu, keď Terence Atmane na začiatku štvrtého setu duel skrečoval.

"Bol to náročný zápas. Terence hral veľmi dobre. Veľa som o ňom nevedel. Všetci mi hovorili, že má lepší forhend ako bekhend, ale keď sa pozriete na štatistiky, pokazil možno len tri bekhendy," povedal Medvedev. Jeho ďalším súperom bude Emil Ruusuvuori, finalista jednej z generálok. Oba predchádzajúce duely s Fínom suverénne vyhral.

Výsledky mužskej dvojhry na Australian Open