Má rada Bratislavu. Wimbledonská šampiónka Rybakinová sa pripravuje na Slovensku

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Má rada Bratislavu. Wimbledonská šampiónka Rybakinová sa pripravuje na Slovensku

Podanie mladej Kazašky je jej hlavnou devízou.
Podanie mladej Kazašky je jej hlavnou devízou.Profimedia
Medzi najlepšie tenistky sveta nepochybne patrí Jelena Rybakinová (24). Naturalizovaná Kazaška ukazovala športové nadanie od útleho detstva, pôvodne však chcela žiariť ďaleko od vône pokosenej trávy či prašnej antuky. Osud ju napokon zaviedol na Slovensko.

Rodáčka z Moskvy bola športom posadnutá už v piatich rokoch a keď v roku 2004 poprosila otca, aby jej dovolil cibriť si svoje schopnosti, do úvahy prichádzali dve voľby, gymnastika a krasokorčuľovanie. Malú Jelenu lákala predovšetkým prvá možnosť, no miestni tréneri boli nekompromisní - je príliš vysoká a nikdy neuspeje.

Jej otec, mimochodom bývalý amatérsky hráč tenisu, navrhol dcére, aby do ruky chytila raketu. Celoživotná láska bola na svete a Rybakinová odštartovala svoju tenisovú púť už v šiestich rokoch. 

"Tenis nevnímam ako prácu, je to niečo, čo milujem," nechala sa počuť dnes 184 cm vysoká hráčka, ktorú zdobí predovšetkým smrtiace podanie. 

Rybakinová patrí medzi najväčšie tenisové hviezdy súčasnosti.
Rybakinová patrí medzi najväčšie tenisové hviezdy súčasnosti.Profimedia

Na začiatku to vyzeralo všelijako. Rybakinová nemala individuálne tréningy a až do svojich pätnástich rokov trénovala skupinovo. Tenisu sa venovala v priemere dve hodiny denne, pretože navštevovala bežnú školu bez športového zamerania. Vzdelanie bolo na prvom mieste. Aj napriek nie najideálnejším podmienkam preukazovala obrovský talent a vo veku 14 rokov získala svoj prvý juniorský titul.

Na juniorských grandslamoch sa jej spočiatku vôbec nedarilo. Na US Open 2015 vypadla v treťom kole, Australian Open o rok neskôr priniesol jej koniec už po úvodnom zápase. Svoje pôsobenie medzi mladíkmi však v roku 2017 zakončila ziskom jedinej trofeje v kategórii A, keď vo finále turnaja Trofeo Bonfiglio porazila dnešnú svetovú jednotku Igu Swiatekovú.

Zatiaľ čo mnoho juniorských hviezdičiek nezvládne prechod medzi profesionálov, Rybakinová mala opačný osud. V spomínanom roku sa prebojovala aj do semifinále French a Australian Open.

Kariéra Rybakinovej v číslach.
Kariéra Rybakinovej v číslach.Flashscore/Profimedia

O Rybakinovej je známe, že napriek svojmu ruskému pôvodu hrdo reprezentuje farby Kazachstanu, čo nie je v tenise až tak raritné. Rovnaký osud majú aj mená ako Alexander Bublik či Julia Putincevová.

"Videli moje výsledky, verili mi a dali mi šancu hrať za Kazachstan, pričom mi ponúkli finančnú podporu, ktorú som v tom čase potrebovala a ktorú mi Rusko nemohlo ponúknuť. To mi umožnilo sústrediť sa len na svoju hru a zmenila som občianstvo," vysvetlila v rozhovore pre brazílsku mutáciu portálu spoločnosti Red Bull, ktorá je jedným z jej sponzorov.

Za wimbledonským úspechom Rybakinovej z roku 2022 stojí tréner Stefano Vukov. Živelný Chorvát sa stal v médiách viackrát terčom kritiky pre to, ako na svoju zverenku počas zápasov z času na čas kričí, no tenistka sa nechala počuť, že ide len o emócie a kouč vie, čo je pre ňu najlepšie. Výsledky jej dávajú za pravdu.

S trofejou za víťazstvo na Wimbledone.
S trofejou za víťazstvo na Wimbledone.Profimedia

Práve Vukov zbadal, aké zbrane skrýva Jelena vo svojej pravačke a rozhodol sa s ňou drilovať podanie, ktoré dnes naháňa hrôzu každej súperke. Svoje o tom vie aj Ons Džabúrová, ktorá na smrtiaci servis nenašla vo finále Wimbledonu recept. Tešiť ju môže aspoň fakt, že Rybakinovú zdolala v tohtoročnej odvete prestížneho Grand Slamu.

Vukov predtým pôsobil v bratislavskej akadémii, kde pracoval s deťmi. Rybakinová tak začala trénovať na Slovensku a absolvovala tu aj časť prípravy pred minuloročným Wimbledonom.

"Každý voľný deň trávim v centre Bratislavy. Viackrát som navštívila hrad a vydala som sa aj na Devín. V meste sa mi veľmi páči. Panuje v ňom pokoj a poskytuje mi ideálne podmienky na prípravu," prezradila pred rokmi portálu šport.sk.

Do krajiny sa rada vracia, o čom najlepšie vypovedá fakt, že sa tu v týchto dňoch pripravuje na blížiaci sa US Open.