Príliš veľa chýb, málo winnerov. Nadal sa rozlúčil s milovanou Barcelonou prehrou

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Príliš veľa chýb, málo winnerov. Nadal sa rozlúčil s milovanou Barcelonou prehrou
Rafael Nadal 13. trofej z Barcelony nepridá
Rafael Nadal 13. trofej z Barcelony nepridáProfimedia
Španielsky tenista Rafael Nadal (37) odohral pravdepodobne svoj posledný zápas na domácom antukovom turnaji ATP 500 v Barcelone. Dvanásťnásobný šampión sa v katalánskej metropole objavil v súťažnom režime len druhýkrát od januára minulého roka a s obľúbeným podujatím sa lúči s bilanciou jedna výhra a jedna prehra. V druhom kole po slabom výkone podľahol 5:7, 1:6 svetovej jedenástke Alexovi de Minaurovi z Austrálie (25), pričom sa dopustil 42 nevynútených chýb a zahral len 11 víťazných úderov.

De Minaur - Nadal 7:5, 6:1

Rafael Nadal po minuloročnej operácii bedrového kĺbu a takmer ročnej pauze naznačil, že táto sezóna bude, pravdepodobne, jeho poslednou. Pre iné zdravotné problémy však zatiaľ odohral len dva turnaje a bez výraznejšieho úspechu. Po štvrťfinálovej prehre v Brisbane sa tento týždeň nepresadil ani pred domácimi fanúšikmi v Barcelone, kde debutoval po ďalšej dlhej prestávke spôsobenej problémami s bedrovým kĺbom a brušným svalstvom.

A opäť skončil na rakete Austrálčana. Po januárovej prehre s Jordanom Thompsonom nestačil na Alexa de Minaura. Kým v utorok mu priemerný výkon stačil na víťazstvo nad Talianom Flaviom Cobollim, proti svetovej jedenástke bol bezzubý a prehral 5:7, 1:6.

Nadal nestačil na de Minaura.
Flashscore

Nadal síce v prvom sete otočil z 1:3 na 4:3 a mal brejkbal, ale nevyužil ho a viac šancí nedostal. Od stavu 5:4 prehral 11 fiftínov v rade, z posledných 10 gemov stratil deväť a po takmer dvoch hodinách trápenia sa pre neho turnaj skončil.

Tridsaťsedemročný Španiel mal o 10 víťazných úderov menej (11:21) a urobil výrazne viac nevynútených chýb (42:26). S o 12 rokov mladším Austrálčanom prehral druhýkrát v rade a vo vzájomnej bilancii vedie už iba 3-2.

Na svojej milovanej antuke odohral Nadal prvý turnaj od svojho triumfu na French Open 2022. V Barcelone dokonca hral prvýkrát od roku 2021, keď slávil rekordný 12. triumf z celkovo 92 titulov.

"Keď som uvidel žreb, nebol som príliš nadšený. Nakoniec som však top prijal ako obrovskú príležitosť, ktorá sa naskytne raz za život. A teraz som veľmi šťastný, že sa mi podarilo vyhrať," komentoval de Minaur, ktorý ako prvý zdolal Nadala na antuke.

"Jediné, v čom som mohol mať proti Rafovi na antuke v tejto fáze jeho kariéry navrch, bola fyzička. Snažil som sa predlžovať výmeny a využívať svoju rýchlosť. Myslím, že môžem byť rád, že som s Rafom na antuke nehral pred niekoľkými rokmi. To by bol asi úplne iný výsledok," dodal 25-ročný de Minaur.