Swiateková je prvýkrát vo finále Turnaja majsteriek. Hrať bude aj o post svetovej jednotky

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Swiateková je prvýkrát vo finále Turnaja majsteriek. Hrať bude aj o post svetovej jednotky

Iga Swiateková v mexickom Cancúne zdolala všetky štyri súperky 2:0 na sety.
Iga Swiateková v mexickom Cancúne zdolala všetky štyri súperky 2:0 na sety.Profimedia
Štvornásobná grandslamová šampiónka Iga Swiateková (22) sa pri svojom treťom štarte na Turnaji majsteriek prvýkrát dostala do finále. V mexickom Cancúne už desať zápasov neporazená poľská tenistka nestratila ešte ani set, v semifinále rozdelenom do dvoch dní zdolala Arynu Sabalenkovú (25) 6:3, 6:2, čím jej odplatila vlaňajšie vyradenie a v prípade triumfu ju môže zosadiť z postu svetovej jednotky. O titul a návrat na vrchol rebríčka si zahrá s Jessicou Pegulovou (29) z USA.

Sabalenková - Swiateková 3:6, 2:6

Iga Swiateková bola od júnového triumfu na Roland Garros v útlme, keď sa na nasledujúcich siedmich turnajoch dostala len do jedného finále. Hoci ho premenila na titul na menšom podujatí WTA 250 v rodnej Varšave, po US Open prišla o post svetovej jednotky.

V závere sezóny sa však vrátila na víťaznú vlnu a útočí nielen na návrat na vrchol rebríčka. Pred mesiacom si zdvihla sebavedomie triumfom na turnaji WTA 1000 v Pekingu a pred vyvrcholením sezóny v mexickom Cancúne je vo výbornej nálade.

Dvadsaťdvaročná Poľka štartuje na Turnaji majsteriek tretíkrát a neustále zlepšuje svoje maximum. Pri svojom debute v roku 2021 skončila v skupinovej fáze s bilanciou 1:2, vlani sa prebojovala do semifinále a tento rok je vo finále.

Swiateková navyše porazila všetky štyri súperky z TOP 10 v dvoch setoch. V úvodnom zápase proti Markéte Vondroušovej prehrávala 2:5 so stratou dvoch brejkov, ale otočila vývoj a rozbehla svoju dobre fungujúcu "mašinu". Nedala šancu Američanke Coco Gauffovej, Tunisanke Ons Džabúrovej a v semifinále svetovej jednotke Aryne Sabalenkovej.

Semifinálový zápas sa začal v sobotu, ale vo štvrtom geme ho prerušili pre dážď, preto sa väčšina duelu odohrala v nedeľu. Swiateková začala brejkom, ktorý v ďalšom geme potvrdila po zachránenom brejkbale a od stavu 4:1 dominovala. Na podaní získala 24 z 29 fiftínov a zvíťazila 6:3, 6:2.

Štatistika zápasu.
Štatistika zápasu.Flashscore

Poľská tenistka, ktorá je o tri roky mladšia ako Bieloruska, odplatila svojej súperke prehry z tohtoročného antukového finále v Madride a predchádzajúcich dvoch ročníkov Turnaja majsteriek. Vlani neuspela v semifinále a rok predtým v skupinovej fáze. Svoju celkovú bilanciu vylepšila na 6:3.

Swiateková predĺžila sériu neporaziteľnosti na desať zápasov. Tento rok si pripísala 67. víťazstvo, čím vyrovnala svoje maximum z minulej sezóny. Zároveň vyhrala 60 zo 61 súbojov, v ktorých získala prvý set.

Výhrou nad Sabalenkovou si Swiateková udržala a zvýšila svoje šance ukončiť druhú sezónu po sebe ako svetová jednotka. Ak v Cancúne zvíťazí aj po piaty raz, druhýkrát v kariére sa vyšvihne na prvé miesto rebríčka WTA, z ktorého ju práve Bieloruska v septembri zosadila. Poľka strávila na vrchole doteraz 75 týždňov.

"Mám pocit, že k tomu vedie ešte dlhá cesta, pretože cítim, že zajtrajší zápas bude najťažší. Môžeme sa o tom porozprávať zajtra po zápase. Chcem len pokračovať v tom, čo som robila v posledných dňoch. Naozaj vám teraz neviem povedať, čo bude zajtra kľúčové. Večer na tom budem pracovať," povedala Swiateková na tlačovej konferencii.

Zverenkyňa Tomasza Wiktorowského na ceste do finále stratila len 19 gemov, čo je najmenej od roku 2007 (Justine Heninová), a stala sa najmladšou finalistkou od roku 2011. Vtedy dvadsaťjedenročná Petra Kvitová v boji o titul prekonala dvadsaťdvaročnú Viktoriu Azarenkovú.

Pegulová - Swiateková (pondelok, 22:30)

Vo svojom celkovo 21. finále bude držiteľka štyroch grandslamových trofejí usilovať o svoj 17. titul a prvú trofej pre víťazku Turnaja majsteriek. Jej súperkou bude v pondelok o 22:30 Jessica Pegulová, s ktorou má vzájomnú bilanciu 5:3. Posledný zápas v Montreale v auguste tohto roka však vyhrala o sedem rokov staršia Američanka.

Pegulová na ceste do svojho prvého finále na Turnaji majsteriek tiež nestratila ani set. Svoje semifinále zvládla v sobotu, keď zmietla svoju krajanku a deblovú partnerku Coco Gauffovú 6:2, 6:1.

Rodáčka z Buffala Pegulová je prvou tenistkou v histórii (od vzniku rebríčka WTA v roku 1975), ktorá si na jednom turnaji zahrá so všetkými hráčkami TOP 4. A môže sa stať prvou, ktorá ich všetky porazí.

Výsledky Turnaja majsteriek v Cancúne