Schmiedlová pre Flashscore: Paríž som si vysnívala. Cieľom olympiáda a priblížiť sa TOP 50

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Schmiedlová pre Flashscore: Paríž som si vysnívala. Cieľom olympiáda a priblížiť sa TOP 50

Schmiedlová odštartovala august na turnaji Livesport Prague Open.
Schmiedlová odštartovala august na turnaji Livesport Prague Open.Profimedia
Náročný tenisový kolotoč znamená minimum času na teplo domova, každý rok sa náročnosť cestovania a počet turnajov zvyšuje. Trávnatá sezóna jej nechutí, na hard si zvykla, ale mrzí ju fakt, že antuková pasáž, počas ktorej v júni dosiahla životný výsledok, sa tento rok už skončila. "Úspech na French Open som si vysnívala," vraví v rozhovore pre Flashscore Správy Slovenka ANNA KAROLÍNA SCHMIEDLOVÁ (28).

Rodáčka z Košíc zvládla prvé kolo na turnaji WTA Livesport Prague Open, kde porazila Rumunku Patriciu Mariu Țigovú dvakrát 6:2. Ako však sama vraví, výsledný rezultát na prvý pohľad klame.

"Bol to náročnejší zápas, ako ukazuje výsledok. Veľmi fúkalo, počasie nebolo ideálne, predtým aj pršalo, začiatok sa presúval. Mali sme veľmi krátky čas na rozohrávku, podmienky neboli ľahké. Tie platia pre nás rovnako - možno vietor jej nesedel ešte viac ako mne, nesťažujem sa. Boli to veľmi dlhé gemy a výmeny. Som rada, že som to zvládla, keďže som nevedela, čo od súperky očakávať," hodnotí Anna Karolína Schmiedlová.

Zostrih zápasu Schmiedlová - Tigová.
Flashscore

Po cestovaní v úvode sezóny skrz Austráliu, Ameriku či Európu sa posledné turnaje konajú bližšie Slovensku a Košiciam. Mali ste čas si vydýchnuť a na chvíľu prísť aj domov?

"Popravde ani veľmi nie, lebo toho bolo naozaj tento rok celkom dosť. Po Paríži som bola pár dní doma, pretože počas trávnatej sezóny hrám menej turnajov a vtedy zvyknem mať trochu voľna, ale boli to len dva-tri dni. Každým rokom je to z pohľadu cestovania a počtu turnajov ťažšie. Je potrebné si dobre vybrať a asi neabsolvovať úplne všetko, pretože je to naozaj náročné. Toto leto nebudem mať veľa voľna, takže neplánujem ísť do Košíc, ale aspoň som bola často v Bratislave a mala čas tam trénovať, keď sú turnaje takto blízko."

Na Australian Open ste sa dostali z kvalifikácie a v hlavnej časti vyhrali jeden zápas. Druhý grandslam vám sadol ešte lepšie. Na Roland Garros ste sa predstavili v osemfinále, potom prišla trávnatá časť. Ako vnímate doposiaľ rok 2023?

"Som veľmi spokojná najmä s Parížom, keďže je to môj obľúbený turnaj. Podarilo sa mi tam niečo, čo som si vysnívala - aby som uhrala dobrý výsledok. Na to asi nikdy nezabudnem. Mala som veľa dobrých zápasov aj na iných turnajoch, ale najviac mi utkvie v pamäti práve Paríž. Samozrejme, boli tam aj horšie turnaje, ale to sú asi každú sezónu. Nedá sa však stále hrať dobre popri neustálom cestovaní a všetkých okolnostiach."

Po tráve ste sa vrátili do Budapešti a bolo z toho skvelé štvrťfinále. Nemrzí vás, že antuková sezóna nebýva dlhšia?

"Mrzí ma to, ale za roky som si celkom zvykla aj na tvrdý povrch, pričom tam necítim až taký veľký rozdiel. Minulé leto bolo viac turnajov na antuke, asi by som si vybrala skôr túto časť. Som však rada, že môžem byť takto blízko, keď je turnaj v Prahe. Pokiaľ hard nie je extra rýchly, tak mi na ňom hrať až tak nevadí."

Semifinálovú cestu v metropole Maďarska vám zahatala Američanka Liuová. Podľahli ste jej na harde v Indian Wells i na antuke. Sú súperky, proti ktorým nerada nastupujete?

"Určite také existujú. Nepríjemné sú aj hráčky, s ktorými som nehrala a neviem, či mi to bude sedieť, respektíve nesedieť mojej hre a čo mám od nich čakať. To mi robí niekedy problém. Občas, keď raz s nejakou hráčkou prehrám, dám si oveľa väčší pozor na určité veci. Častokrát je druhé alebo tretie stretnutie z mojej strany lepšie. Tým, že viem, čo očakávať, tak aj ja veci pozmením a som pripravená lepšie."

Čo vás čaká najbližšie týždne po Livesport Prague Open?

"Po Prahe budem pár dní doma a potom pôjdem na menšie turnaje do Ameriky - najskôr do Kolumbie, Chicaga a potom na US Open. Následne sa uvidí. Tento rok sa vrátili turnaje do Ázie a Číny, pravdepodobne pôjdem tam. Ak sa niečo vyskytne v Európe, tak sa nad tým ešte zamyslím, ale takto dopredu neviem."

Naznačili ste, že po troch rokoch sa vracajú turnaje do Ázie. Aké je to pre tenistov prísť do prostredia, ktoré bolo divácky špecifické a zároveň pre Európanov malou neznámou?

"Asi pre všetkých je to náročné. Ak by bola v Európe nejaká možnosť, tak by Európanky asi radšej zostali bližšie. Možno je to náročné aj tým, že je to veľmi na konci sezóny. Po dlhej ceste do Ameriky sa musí ísť rovno tam, všetci sú unavení z celého roka, až na domáce hráčky musia všetci cestovať. Tenisti sú však radi, že tieto turnaje sú a existujú možnosti. Uvidíme, ako sa to zvládne."

Aktuálne umiestnenie Schmiedlovej v rebríčku WTA.
Aktuálne umiestnenie Schmiedlovej v rebríčku WTA.Flashscore

Aké ciele si dávate do nasledujúcich mesiacov?

"Parížom som si v rebríčku veľmi pomohla. Som rada, že na veľkých turnajoch hrám hlavnú súťaž. Chcela by som sa ešte trochu priblížiť TOP 50 a budúci rok sa, napríklad, kvalifikovať na olympiádu. Na to však mám ešte veľa času a potrebovala by som v rankingu postúpiť vyššie."