Madrid opäť uvidí finále Swiatekovej so Sabalenkovou. Bieloruska prežila bitku s Rybakinovou

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Madrid opäť uvidí finále Swiatekovej so Sabalenkovou. Bieloruska prežila bitku s Rybakinovou

Aktualizované
Swiateková sa v Madride po roku opäť dostala do finále.
Swiateková sa v Madride po roku opäť dostala do finále.Profimedia
Iga Swiateková (22) pokračuje na "tisícke" v Madride vo svojej dominancii. V semifinále jednoznačne zdolala Madison Keysovú (29) a znovu po roku sa v Caja Mágica pobije o titul. Vo finále sa rovnako ako vlani stretne s úradujúcou šampiónkou Arynou Sabalenkovou (25), ktorá prežila bitku s tento rok na antuke neporazenou Jelenou Rybakinovou (24).

Swiateková - Keysová 6:1, 6:3

Iga Swiateková bude mať po roku znovu šancu prvý raz triumfovať na Mutua Madrid Open. Svetová jednotka na ceste do tohtoročného finále v španielskej metropole až na jeden výpadok dominovala a v semifinále nedala Madison Keysovej väčšiu šancu.

V úvodnom dejstve získala takmer dvakrát viac bodov ako Američanka a už po 31 minútach vyhrala šesť z úvodných siedmich gemov. Druhý set bol o niečo vyrovnanejší, no Swiateková ani tentoraz neprišla o vlastné podanie a rovnako ako v prvom sete ho protivníčke dvakrát zobrala.

Trojnásobná šampiónka French Open pricestovala zo Stuttgartu po semifinálovej prehre s Jelenou Rybakinovou, keď v Nemecku útočila na hetrik. V sobotu bude usilovať o tretí titul v prebiehajúcej sezóne - oba slávila na tisíckach, konkrétne v Dauhe a Indian Wells. Svoju tohtoročnú bilanciu vylepšila na 31 víťazstiev oproti len štyrom prehrám.

Vo finálových dueloch na podujatiach série WTA 1000 má bilanciu 8:2. Neuspela iba proti Barbore Krejčíkovej vlani v Dubaji a po trojsetovej bitke s Arynou Sabalenkovou o pár mesiacov neskôr práve na tomto mieste. Vo finále má impozantnú bilanciu 19:4, do vitríny bude chcieť pridať 20. trofej.

Štatistiky súboja.
Štatistiky súboja.Flashscore

So Sabalenkovou sa môže stretnúť aj v tohtoročnom finále. Dvojnásobná šampiónka a obhajkyňa titulu však musí najprv prejsť cez Jelenu Rybakinovú, ktorá tento rok na antuke neprehrala.

Pre zranenie začala Keysová aktuálnu sezónu až začiatkom marca a v Madride, kde sa jej v minulosti nedarilo a najďalej sa dostala v osemfinále, hrá len štvrtý turnaj v 2024. Bývalá svetová sedmička sa za posledné štyri roky dostala iba do dvoch finále, na klasickej antuke bojovala o titul naposledy pred ôsmimi rokmi.

Rybakinová - Sabalenková 6:1, 5:7, 6:7

Sabalenková bez straty jediného setu zopakovala triumf na Australian Open, avšak až na prebiehajúcej "tisícke" v Madride sa dočkala svojho prvého solídneho výsledku po suverénnej januárovej jazde v Melbourne Parku. V Caja Mágica stále môže obhájiť minuloročný titul, aj keď v semifinále s Rybakinovou dlho ťahala za kratší koniec.

Bieloruska prehrávala o set a brejk, avšak od tej chvíle sa výrazne zlepšila a mohla sa začať rysovať parádna a veľmi tesná bitka. Sabalenková manko v druhom dejstve zlikvidovala a za stavu 4:5 zvládla aj s pomocou súperky gem na returne, ktorého strata by znamenala koniec zápasu.

V rozhodujúcom sete bolo vidieť len dva brejkbaly. Minuloročná šampiónka obe hrozby v 11. hre odvrátila a Rybakinovú zdolala v tajbrejku pomerom 7:5, po premenení tretieho mečbalu. Dramatický boj ukončila priamym bodom zo servisu.

Cestu do finále mala na rozdiel od Swiatekovej poriadne komplikovanú. Všetky tri sety potrebovala aj proti Magde Linetteovej, divokej karte Robin Montgomeryovej a 15 duelov neporazenej Danielle Collinsovej. Jedinou výnimkou je štvrťfinále s tínedžerkou Mirrou Andrejevovou.

V aktuálnom roku je vo finále iba tretíkrát. Na generálke v Brisbane schytala výprask od Rybakinovej a potom oslavovala spomínanú úspešnú obhajobu na Australian Open. Prvýkrát v histórii bude v Madride, kde sa koná ženská "tisícka" od roku 2009, finále dvoch hráčok, ktoré už sa v minulosti v tomto dejisku o trofej pobili.

Sabalenková vlani porazila Swiatekovú v troch setoch a v sobotu sa môže stať druhou trojnásobnou šampiónkou Mutua Madrid Open. V rokoch 2011, 2015 a 2018 kraľovala v Caja Mágica Petra Kvitová. Na španielskej antuke má rodáčka z Minsku veľmi zaujímavú históriu. Pri predchádzajúcich piatich štartoch buď stroskotala hneď v prvom kole, alebo to dotiahla až k triumfu.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

Sabalenková sa vďaka postupu do finále udrží na poste svetovej dvojky. Ak by štvrtkové semifinále s Rybakinovou nezvládla, prepadla by sa na tretie miesto za úradujúcu šampiónku US Open Coco Gauffovú.

Rybakinová dorazila do Madridu po triumfe na "päťstovke" v Stuttgarte a na antukových dvorcoch prehrala prvýkrát od minuloročného vystúpenia práve v Madride. Nasledovala séria 16 víťazstiev. V budúcom týždni štartuje ďalšia antuková "tisícka" v Ríme, kde bude obhajovať minuloročný triumf.