Tenis mal zabrániť Rusom a Bielorusom hrať na okruhu. Teraz je neskoro, myslí si Swiateková

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tenis mal zabrániť Rusom a Bielorusom hrať na okruhu. Teraz je neskoro, myslí si Swiateková

Swiateková má za to, že sa dal prezentovať hlbší odkaz smerom k Moskve.
Swiateková má za to, že sa dal prezentovať hlbší odkaz smerom k Moskve.Reuters
Tenis ako šport nevyužil príležitosť vyslať Moskve jasný signál, keď po invázii na Ukrajinu nezaviedol zákaz hrania pre hráčov z Ruska a jeho spojenca Bieloruska. Uviedla to svetová jednotka Iga Swiateková (21).

Wimbledon vlani po invázii, ktorú Moskva označuje za "špeciálnu vojenskú operáciu", zakázal účasť hráčov z týchto dvoch krajín. Tento marec ale vedenie turnaja informovalo, že teraz bude Rusov a Bielorusov akceptovať ako neutrálnych športovcov.

Grandslam v roku 2022 bol prvým prípadom vylúčenia hráčov z dôvodu štátnej príslušnosti od obdobia bezprostredne po druhej svetovej vojne, keď mali zákaz účasti nemeckí a japonskí hráči.

"Po druhej svetovej vojne nemeckí hráči nemohli hrať, rovnako ako Japonci a Taliani. Mám pocit, že takáto vec by ukázala ruskej vláde, že to možno nestojí za to," povedala v stredu pre BBC Poľka Swiateková.

"Sme len športovci, sme iba malý kúsok vo svete, ale šport je dosť dôležitý a vždy sa využíval na propagandu... Tenis ako šport mohol od začiatku urobiť trochu viac, aby všetkým ukázal, že tenisti sú proti vojne. Týmto smerom sa veľmi nevydal. Teraz by to bolo dosť nefér voči ruským a bieloruským hráčom, pretože toto rozhodnutie malo byť prijaté už pred rokom," pokračovala.

Ruskí a bieloruskí hráči štartovali v kolotočoch ATP a WTA ako neutrálni športovci. Bieloruska Aryna Sabalenková, ktorá vyhrala tohtoročný Australian Open, povedala, že sa snaží pochopiť "nenávisť" v šatni. Swiateková opísala atmosféru v šatni ako "dosť napätú".

"Nemôžu za to, že majú taký pas... Ich situácia je dosť komplikovaná a je pre nich ťažké o tom hovoriť nahlas. Na druhej strane, všetci máme nejaký vplyv. Všetko, čo by pomohlo zastaviť ruskú agresiu, by sme mali mali využiť na ceste v zmysle rozhodnutí, ktoré federácie prijímajú," uzavrela 21-ročná Poľka.

Aktuálny rebríček WTA. Prvá je Swiateková, druhá Bieloruska Sabalenková.
Aktuálny rebríček WTA. Prvá je Swiateková, druhá Bieloruska Sabalenková.Flashscore