Prvýkrát v Saudskej Arábii. Next Gen ATP Finals s inovatívnymi pravidlami

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prvýkrát v Saudskej Arábii. Next Gen ATP Finals s inovatívnymi pravidlami
Arthur Fils porazil Lucu Nardiho 3:2 na sety na Next Gen ATP Finals.
Arthur Fils porazil Lucu Nardiho 3:2 na sety na Next Gen ATP Finals.AFP
V Džidde sa začal vôbec prvý turnaj ATP v Saudskej Arábii. Na turnaji Next Gen ATP Finals na Blízkom východe sa osem mladíkov stretáva v boji o trofej pre hráčov do 21 rokov. Francúzski tínedžeri Arthur Fils (19) a Luca van Assche (19) v úvodný deň potvrdili úlohu favoritov, zatiaľ čo Talian Flavio Cobolli (21) a Srb Hamad Medjedovič (20) si tiež pripísali prvé body v skupinovej fáze. Tenisti sa pomaly prispôsobujú netradičným pravidlám, pričom ATP testuje aj ďalšie novinky.

Next Gen ATP Finals sa koná od roku 2017 a doteraz Turnaj majstrov pre hráčov do 21 rokov ovládli Kórejčan Čong Hjon, Grék Stefanos Tsitsipas, Talian Jannik Sinner, Španiel Carlos Alcaraz a vlani v Miláne triumfoval Američan Brandon Nakashima.

Tento rok sa súťaž s netradičnými pravidlami a počítaním Fast 4 (zrýchlené sety na štyri víťazné gemy bez výhod) presunula do Džiddy v Saudskej Arábii a došlo nielen k zmene miesta. Po novom sa testuje štart zápasu bez rozohrávky, pričom tenisti majú medzi prvým a druhým podaním len osem sekúnd alebo po ese, dvojchybe a priamom bode z podania 15 sekúnd na ďalšiu výmenu.

Štyria kvalifikovaní tenisti (Carlos Alcaraz, Holger Rune, Ben Shelton a Lorenzo Musetti) sa tento rok z podujatia pre nádejných mladíkov ospravedlnili, takže do Džiddy odcestovali hráči na 5. až 12. mieste rebríčka U21. Najvyššie nasadenými sú Francúzi Arthur Fils (36. miesto na svete) a Luca Van Assche (70. miesto).

Fils - Nardi 2:4, 4:3, 4:2, 1:4, 4:2

A práve turnajová jednotka Arthur Fils potvrdil v úvodnom zápase úlohu favorita. Devätnásťročný Francúz, ktorý ako jediný z ôsmich účastníkov získal titul na turnaji ATP (Lyon 2023), sa však v súboji dvoch debutantov proti o rok staršiemu Talianovi Lucovi Bernardimu trápil. Od stavu 0:2 ho delila jediná loptička, aby napokon zvíťazil v piatich setoch.

"Bol to náročný zápas. Prvýkrát som hral sety na štyri víťazné gemy. Veci sa môžu veľmi rýchlo zmeniť. Viedol som 2:1 na sety, mal som brejkbaly a cítil sa naozaj dobre. Potom som však prehral bod pri zhode a všetko sa zmenilo. Som rád, že som napokon vyhral," povedal Fils o nezvyčajných pravidlách.

Zostrih zápasu Fils - Nardi.
Flashscore

"Musíte sa prispôsobiť mentálne, ale aj fyzicky. Zvyčajne pred stretnutím nehrám, ale teraz som si s trénermi musel zahrať. Hrali sme desať minút, aby som navnímal loptičku. Nebolo to ako rozohrávka pred zápasom, ale bolo to v poriadku. Neviem, či sa toto pravidlo niekedy dostane na okruh ATP, ale ak áno, budeme sa musieť prispôsobiť," dodal francúzsky tínedžer na margo absencie predzápasového warm-upu.

Stricker - Cobolli 2:4, 4:3, 1:4, 2:4

Jediným tenistom so skúsenosťami z Next Gen ATP Finals v Džidde je Dominic Stricker, ktorý vlani v Miláne prešiel skupinou bez porážky a prehral až v semifinále s Jiřím Lehečkom. Tento rok 21-ročný Švajčiar, ktorý si v lete na US Open poradil s Tsitsipasom a z kvalifikácie sa dostal až do osemfinále, začal prehrou 1:3 na sety s Talianom Flaviom Cobollim.

"Pred zápasom som sa veľmi dlho rozcvičoval, takže som bol na kurte od začiatku zahriaty. Začal som dobre, kurty sú rýchle a som spokojný so svojím výkonom. Nebol to najrýchlejší duel, ale pri týchto pravidlách sa môže stať čokoľvek," komentoval Cobolli, ktorý v októbri získal svoj druhý challengerový titul na antuke v Lisabone a prvýkrát sa posunul do TOP 100.

V stredu sa v Zelenej skupine stretnú porazení z úvodného dňa Stricker s Nardim a víťazi Fils proti Cobollimu.

Van Assche - Shelbayh 4:3, 3:4, 4:1, 4:1

Francúzsky favorit Červenej skupiny na úvod nezaváhal. Devätnásťročný Luca van Assche zdolal na divokú kartu štartujúceho Jordánca Abedallaha Shelbayha, ktorý trénuje v akadémii Rafaela Nadala na Malorke a nedávno slávil svoj prvý challengerový triumf, aj vďaka odvráteniu 15 zo 17 brejkbalov 4:3, 3:4, 4:1, 4:1.

Zostrih zápasu van Assche - Shelbayh.
Flashscore

Michelsen - Medjedovič 2:4, 3:4, 4:3, 4:3, 3:4

Vo večernom súboji uspel Hamad Medjedovič. Dvadsaťročný Srb, ktorý minulý týždeň v Španielsku zbieral daviscupové skúsenosti po boku svetovej jednotky Novaka Djokoviča, síce proti Američanovi Alexovi Michelsenovi stratil náskok 2:0 a limitovali ho kŕče v pravom lýtku, ale napokon po dvaapolhodinovom boji päťsetový duel vyhral.

"Cítim sa úžasne. Veril som si až do konca, bol to úžasný zápas. Mal som dvojsetový náskok, ale potom začal hrať skvele, nevyužil som svoje šance a na konci ma dokonca chytili kŕče. Som šťastný, že som to napokon zvládol," povedal Medjedovič.

Zostrih zápasu Michelsen - Medjedovič.
Flashscore