Čaká ich svetová jednotka? Slováci v kvalifikácii Davis Cupu proti Djokovičovmu Srbsku

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Čaká ich svetová jednotka? Slováci v kvalifikácii Davis Cupu proti Djokovičovmu Srbsku

Slovenskou singlovou jednotkou je už dlhší čas Alex Molčan.
Slovenskou singlovou jednotkou je už dlhší čas Alex Molčan.Profimedia
Slovenskí tenisti sa predstavia v kvalifikácii o postup na finálový turnaj Davisovho Pohára 2024 v Srbsku. Rozhodol o tom nedeľňajší žreb v Malage. Hrať sa bude 2. a 3. alebo 3. a 4. februára 2024.

Slovenský tím bol pred žrebom nenasadený a okrem Srbska ešte mohol dostať za súpera Kanadu, Chorvátsko, Nemecko, Holandsko, Česko, USA, Fínsko, Francúzsko, Kazachstan, Švédsko alebo Čile.

Znamená to, že Slováci si môžu zmerať sily v prípade nominácie aj so svetovou jednotkou Novakom Djokovičom. Na porovnanie, najlepší z reprezentantov spod Tatier, Alex Molčan, je v rebríčku na 113. mieste. 

Djokovič je jasným lídrom rebríčka ATP. Na porovnanie, Molčan má na konte 547 bodov.
Djokovič je jasným lídrom rebríčka ATP. Na porovnanie, Molčan má na konte 547 bodov.Flashscore

V skupinovej fáze finálového turnaja sa v septembri 2024 predstaví 16 krajín. Istú účasť už majú tohtoroční finalisti Taliansko s Austráliou a Španielsko s Veľkou Britániou ako držitelia voľných kariet. Vyvrcholenie prestížnej súťaže za účasti ôsmich najlepších tímov sa rovnako ako tento rok uskutoční v novembri v Malage.

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška považuje Srbov za jasných favoritov. "Je veľká škoda, že Srbsko neprivítame doma. Pre slovenských fanúšikov by to bol veľký sviatok rovnako ako v roku 2008, keď prišiel do Bratislavy aj Novak Djokovič. Domáci budú jasní favoriti, naši chalani nemajú čo stratiť. Uvidíme, či Srbi nastúpia v najsilnejšom zložení aj s Djokovičom. Veľa bude záležať na tom, ako Novakovi vyjde Australian Open," uviedol pre TASR Moška.

Slováci vo februári prehrali v kvalifikácii v holandskom Groningene 0:4. V septembri zvíťazili v Aténach nad domácim Gréckom vo svojom strede so Stefanosom Tsitsipasom 3:1 a v roku 2024 tak opäť zabojujú o finálový turnaj.

Srbi boli na tohtoročnom finálovom turnaji blízko k postupu do boja o "šalátovú misu". Djokovič však v semifinále proti Talianovi Jannikovi Sinnerovi nevyužil tri mečbaly a následne neuspel ani vo štvorhre po boku Miomira Kecmanoviča.