Djokovič dvakrát zlyhal. Sinner prežil mečbaly a doviedol Talianov do finále DC

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Djokovič dvakrát zlyhal. Sinner prežil mečbaly a doviedol Talianov do finále DC

Djokovič nedokázal uzavrieť zápas a poslať Srbsko do finále Davisovho pohára.
Djokovič nedokázal uzavrieť zápas a poslať Srbsko do finále Davisovho pohára.Profimedia
Talianski tenisti sú vo finále Davisovho pohára po 25 rokoch. V semifinále proti Srbom v španielskej Málage boli trikrát jednu loptičku od vyradenia, ale Jannik Sinner (22) odvrátil tri mečbaly v rade proti svetovej jednotke Novakovi Djokovičovi (36) a v nasledujúcej rozhodujúcej štvorhre ho dokázal rovnako eliminovať. V nej odštartovali spolu s Lorenzom Songeom (28) talianske oslavy. Taliansko bude hrať o druhý triumf v nedeľu proti Austrálii.

Taliansko sa do finále dostalo ôsmykrát v histórii a prvýkrát od roku 1998. Jediný triumf získalo v sezóne 1976. V nedeľňajšom finále vyzvú Taliani Austrálčanov, ktorí si o titul zahrajú druhý rok po sebe. Budú sa spoliehať najmä na výkony svetovej dvanástky Alexa de Minaura a silného deblového páru Matthew Ebden a Max Purcell.

Austrália, ktorá vo štvrťfinále záverečného turnaja vyradila Českú republiku, hoci bola dve loptičky od vyradenia, v piatkovom úvodnom semifinále zdolala Fínsko. Ďalej tak útočí na svoj 29. titul v histórii a prvý od roku 2003. Viac trofejí má len USA (32).

Musetti - Kecmanovič 7:6, 2:6, 1:6

V úvodnej dvojhre nastúpil za Srbov Miomir Kecmanovič, ktorý vo štvrtok bodoval proti Veľkej Británii. A prvý bod do srbskej vitríny priniesol aj v semifinále proti Talianom, hoci v dvoch dueloch s Lorenzom Musettim nezískal ani set a na tretí pokus nezačal dobre. Tentoraz však vývoj otočil a o tri roky mladšieho Taliana, ktorého počas zápasu limitovalo svalové zranenie, zdolal 6:7, 6:2, 6:1.

Sinner - Djokovič 6:2, 2:6, 7:5

Novak Djokovič neprehral v Davisovom pohári dvojhru už 12 rokov, mal za sebou 21-zápasovú víťaznú šnúru a proti Jannikovi Sinnerovi mohol rozhodnúť o srbskom postupe do finále. So 14 rokov mladším Talianom sa stretol tretíkrát v priebehu 12 dní po tom, ako s ním minulý týždeň prehral zápas v skupine na Turnaji majstrov a následne dominoval v boji o titul.

A opäť bol po šiestich dňoch blízko k víťazstvu a spusteniu srbských osláv. V rozhodujúcom sete však nevyužil ani jeden z piatich brejkbalov vrátane troch mečbalov za stavu 5:4 a 40:0 a napokon zlyhal.

Sinner získal šesť fiftínov v rade, aby Talianovi odoprel brejk a trápiaceho sa Srba dorazil. Len pár desiatok sekúnd po úniku z kritickej situácie získal rozhodujúci brejk, ktorý bez problémov potvrdil a po viac ako dvaapolhodinovom boji zvíťazil 6:2, 2:6, 7:5. Poraziť víťaza 24 grandslamov Djokoviča po odvrátení troch mečbalov za sebou sa Sinnerovi podarilo prvýkrát v histórii. Ba čo viac, zdolal ho dvakrát v priebehu jedného dňa.

Sinner/Sonego - Djokovič/Kecmanovič 6:3, 6:4

Sinner, ktorý hrá v životnej forme, uspel proti Djokovičovi aj vo štvorhre, v ktorej málokedy hrá so zlými výsledkami a pred týmto týždňom mal v Davis Cupe bilanciu 0-3. V Španielsku však ťahá Talianov za úspechom. Po víťazstve v dvojhre a rozhodujúcej štvorhre proti Holanďanom vo štvrťfinále zopakoval víťazný scenár aj proti Srbom. Spolu s o šesť rokov starším Lorenzom Sonegom vyradili Djokoviča a Kecmanoviča po setoch 6:3, 6:4 a odpálili oslavy.

Srbi sa márne usilovali o tretie daviscupové finále. V roku 2010 zdolali v rozhodujúcej dvojhre Francúzov vďaka dvom bodom Djokoviča a úspechu súčasného kapitána Viktora Troického a o tri roky neskôr na domácej pôde v Belehrade napriek tomu, že Djokovič opäť dvakrát bodoval, podľahli Čechom 2:3.