V Davis Cupe možná odveta z finále Turnaja majstrov, titul obhajuje Kanada

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
V Davis Cupe možná odveta z finále Turnaja majstrov, titul obhajuje Kanada
Finálový turnaj odštartuje bitka medzí F9nskom a Kanadou.
Finálový turnaj odštartuje bitka medzí F9nskom a Kanadou.Profimedia
Súbojom obhajcov titulu Kanaďanov proti Fínsku odštartuje v utorok v Malage vyraďovacia časť finálového turnaja Davisovho pohára. Ďalšími štvrťfinalistami prestížnej súťaže sú Česko, Austrália, Taliansko, Holandsko, Srbsko a Veľká Británia.

Pozornosť bude pútať štart oboch finalistov minulotýždňového turnaja majstrov - Novaka Djokoviča v srbskom a Jannika Sinnera v talianskom drese.

"Bude to ďalší dôležitý týždeň pre náš tím i pre Srbsko ako športový národ," povedal pred vyvrcholením bojov o "šalátovú misu" Djokovič, ktorý by na tvrdom povrchu v Malage rád zopakoval rok 2010. Vtedy Srbsku pomohol k doteraz jedinému triumfu v DC.

"Patrí to k mojim najkrajším a najsrdečnejším spomienkam, pretože som mohol radosť zdieľať s priateľmi a kolegami z národného tímu. Dúfam, že aj teraz budeme môcť zabojovať o trofej," dodal líder svetového rebríčka, ktorý má za sebou vydarenú sezónu s tromi grandslamovými titulmi.

So Srbskom bol vo finále tímovej súťaže aj v roku 2013, no v Belehrade domáci tím prehral s Českom. Djokovič neprehral daviscupový zápas vo dvojhre už od roku 2011, v singli ťahá v tejto súťaži šnúru 20 víťazstiev.

Srbi nastúpia na štvrťfinále až vo štvrtok proti Veľkej Británii, z nominácie ktorej vypadol pre zranenie ramena Andy Murray a nahradil ho Liam Broady. Briti vyhrali Davisov pohár naposledy v roku 2015, ich rebríčkovým lídrom bude Cameron Norrie. Kanaďanov povedie za obhajobou v pozícii tímovej jednotky Félix Auger-Aliassime

Pred necelými dvoma týždňami sa tenistky "javorových listov" prvýkrát v histórii tešili z triumfu v ženskom Pohári Billie Jean Kingovej. Neúspešní finalisti DC z vlaňajška Austrálčania na čele s Alexom de Minaurom sa v súboji o semifinále stretnú s Českom, ktorého najvyššie postaveným hráčom v renkingu je Jiří Lehečka.

Austrálčania sú s 28 titulmi druhým najúspešnejším tímom histórie za USA (32), na prvenstvo však nedosiahli od roku 2003. Taliani čakajú na celkový triumf dokonca už od roku 1978, vo štvrťfinále nastúpia proti Holandsku.

V Malage budú chýbať domáci Španieli, ktorí sa rovnako ako aj Američania neprebojovali do vyraďovacej časti zo septembrových základných skupín finále Davisovho pohára. Každý zápas vyraďovacej časti bude pozostávať z dvoch dvojhier a prípadnej rozhodujúcej štvorhry. Finále je na programe v nedeľu od 16:00.

Nominácie tímov:

Kanada: Félix Auger-Aliassime, Gabriel Diallo, Alexis Galarneau, Vasek Pospisil, Milos Raonic, kapitán: Frank Dancevic

Fínsko: Emil Ruusuvuori, Otto Virtanen, Patrick Kaukovalta, Harri Heliövaara, Patrik Niklas-Salminen, kapitán: Jarkko Nieminen

Česko: Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, Jakub Menšík, Adam Pavlásek, kapitán: Jaroslav Navrátil

Austrália: Alex de Minaur, Max Purcell, Jordan Thompson, Thanasi Kokkinakis, Matt Ebden, kapitán: Lleyton Hewitt

Taliansko: Jannik Sinner, Lorenzo Musetti, Matteo Arnaldi, Lorenzo Sonego, Simone Bolelli, kapitán: Filippo Volandri

Holandsko: Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp, Gijs Brouwer, Wesley Koolhof, Jean-Julien Rojer, kapitán: Paul Haarhuis

Srbsko: Novak Djokovič, Laslo Djere, Dušan Lajovič, Miomir Kecmanovič, Hamad Medjedovič, kapitán: Viktor Troicki

Veľká Británia: Cameron Norrie, Liam Broady, Jack Draper, Neal Skupski, Joe Salisbury, kapitán: Leon Smith

Vyraďovacia časť finálového turnaja DC (Malaga/Šp.)

Štvrťfinále:

Utorok 21. novembra:

Kanada - Fínsko (16:00)

Streda 22. novembra:

Česko - Austrália (16:00)

Štvrtok 23. novembra:

Taliansko - Holandsko (10:00)

Srbsko - Veľká Británia (16:00)

Semifinále:

Piatok 24. novembra:

Kanada/Fínsko - Česko/Austrália (16:00)

Sobota 25. novembra:

Taliansko/Holandsko - Srbsko/Veľká Británia (12:00)

Finále:

Nedeľa 26. novembra o 16:00