Ako Djokovič dobyl Bercy. Trikrát tri sety, finále s priateľom i narážka na novú generáciu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ako Djokovič dobyl Bercy. Trikrát tri sety, finále s priateľom i narážka na novú generáciu

Novak Djokovič s trofejou z parížskeho Masters.
Novak Djokovič s trofejou z parížskeho Masters.Profimedia
Zatiaľ čo na grandslamoch je Paríž napriek trom titulom najmenej obľúbeným turnajom Novaka Djokoviča (36), v Accor Arene v štvrti Bercy, kde sa tradičný Masters hrá od roku 1986, sa srbský tenista dlhodobo cíti výnimočne. Vyhral tu už siedmykrát. Po nedeľňajšom triumfe potom provokatívne hovoril o aure "neporaziteľného".

Pre Djokoviča to tentoraz nebola žiadna prechádzka ružovou záhradou. Hoci jeho ťaženie vyzerá vzhľadom na bilanciu v posledných mesiacoch ako divoká jazda, práve v Paríži musel srbský šampión zo seba vyžmýkať to najlepšie. Tri z jeho piatich zápasov sa rozhodovali v treťom sete.

V parížskej štvrti Bercy veterán opäť ukázal svoju výnimočnú schopnosť zvládať kľúčové momenty. Hoci jeho súperi mohli občas pomýšľať na jeho skalp, on si zakaždým našiel cestu k víťazstvu.

"Nikto nie je neporaziteľný, ale som rád, že sa okolo mňa vytvorila takáto aura. To, že si ľudia myslia, že som neporaziteľný a že to cítia aj hráči na kurte, je pre mňa veľmi dôležité. Pomáha mi to, dáva mi to proti nim mentálnu výhodu," povedal po ďalšom triumfe.

Po troch trojsetových bitkách bolo finále pre Djokoviča pomerne jednoduchou, ale emotívnou záležitosťou. Srb sa v ňom stretol so svojím veľkým priateľom Grigorom Dimitrovom.

"Vždy som veľmi šťastný, keď sa proti nemu môžem postaviť na kurte. Je to pre mňa trochu návrat do minulosti. Dnes všetci hovoria o "NextGen" alebo ako to nazývajú, ale tu v Paríži hrajú finále tridsiatnici," pousmial sa srbský tenista pri narážke na postupnú výmenu generácií.

Djokovič sa s Dimitrovom prvýkrát stretol na okruhu ATP v roku 2012 a o rok neskôr spolu hrali štyrikrát. Po dlhom čase však až tento rok došlo opäť k viacerým ich vzájomným zápasom - uskutočnili sa tri.

"Veľmi dúfam, že bude aj naďalej hrať na takej vysokej úrovni. Tento víkend hral svoj najlepší tenis," povedal o bulharskom tenistovi, ktorý v Paríži postupne vyradil svetovú trojku Daniila Medvedeva, jedenástku Huberta Hurkacza i šestku Stefanosa Tsitsipasa.

Kľúčové momenty

Djokovič - Griekspoor 4:6, 7:6(2), 6:4

Na papieri priniesol jednoznačný zápas nečakanú drámu. Djokovič v prvom sete neudržal vedenie 4:1, v druhom musel za stavu 4:4 a 15:40 odvracať brejkbaly. Vydržal a v tajbrejku si vynútil tretí set. Parížske publikum favorizovalo outsidera, a keď Srb v ôsmej hre tretieho setu po dvojchybe stratil výhodu brejku, reakcia z tribún bola takmer necitlivá.

Djokovič potom ironicky zatlieskal publiku a následne zahral osem fiftínov v rade na víťazstvo. "Musím Tallona pochváliť, hral veľmi dobre a bol blízko k víťazstvu. Potreboval som dostať druhý set do tajbrejku a potom byť trpezlivý," komentoval dramatickú bitku srbský tenista.

Djokovič - Rune 7:5, 6:7 (3), 6:4

V druhej sade štvrťfinálového zápasu mal Djokovič už mečbal, ale nórsky mladík skvelým podaním odvrátil koniec. Srb predtým nebol spokojný s rozhodcom, ktorý nechal úder skontrolovať jastrabím okom. Súhra udalostí vyústila do víťazstva Runeho v tajbrejku, ale Djokovič bol v treťom sete opäť plne koncentrovaný a nepripustil žiadne prekvapenie. Svojho nórskeho súpera veľmi chválil.

"Bolo pre mňa trochu zvláštne vidieť Borisa Beckera v lóži súpera. Holger hrá v posledných týždňoch oveľa lepšie, odkedy s ním začal pracovať," spomenul po stretnutí fakt, že pod vedením nemeckej tenisovej ikony trénoval v rokoch 2013 - 2016.

Djokovič - Rubľov 5:7, 7:6 (3), 7:5

Po zisku prvého setu mal Rubľov na začiatku druhého dejstva za stavu 1:0 výhodu brejku. Djokovič ho odvrátil a od tohto momentu už súperovi neponúkol žiadnu šancu na víťazstvo, hoci výsledok zápasu vyzerá veľmi vyrovnane. Tridsaťšesťročný Srb v závere súboja dominoval na podaní.

Prejavilo sa to v tajbrejku druhého setu, v ktorom bol stopercentný, ako aj v treťom dejstve, keď si veľmi suverénne držal servis a v posledných 11 gemoch pri svojom podaní nestratil viac ako dve loptičky.

Zostrih zápasu Djokovič - Rubľov.
Flashscore

Dôležité čísla

30-1

Súčasnú suverenitu Novaka Djokoviča asi najlepšie ilustruje jeho bilancia za posledných šesť mesiacov. Po Roland Garros prehral srbský tenista iba jeden zápas (s Carlosom Alcarazom vo finále Wimbledonu). Ostatných 30 vyhral. Za celý rok 2023 aktuálna svetová jednotka prehrala len päť duelov.

40

Parížsky turnaj patrí medzi Djokovičove obľúbené. Vyhral ho po siedmy raz a zaokrúhlil počet svojich triumfov na podujatiach s prestížnou nálepkou Masters na rovných 40. Nikto v histórii nevyhral na "tisícke" viackrát. Na pochopenie výnimočného rekordu sa na sociálnych sieťach objavila napríklad rovnica, že Roger Federer a Pete Sampras spolu nezískali toľko trofejí z Masters ako Djokovič.

50

Toľko víťazstiev dosiahol srbský tenista v roku 2023. Nie je to možno vysoké číslo a tradične ho v sezóne dosiahne vždy len absolútna špička. Pre Djokoviča je impozantné, že 50 víťazstiev v sezóne dosiahol už po štrnásty raz (2007-2016, 2018-2019, 2021, 2023). Viac sezón s 50 víťazstvami mal pred ním iba Roger Federer, celkovo 16.

Na okruhu ATP získal Srb už svoj 97. turnajový titul vo dvojhre a priblížil sa k dvom ikonám, ktoré ešte figurujú pred ním. Roger Federer je na čísle 103, Jimmy Connors vyhral v kariére 109 turnajov.

"Idem za každým možným rekordom. Za všetkým, čo sa dá dosiahnuť. Nikdy som nemal problém to povedať, preto ma ľudia nemajú radi," poznamenal úprimne. Štatistiky naznačujú, že pri súčasnom tempe by mohol legendy dobehnúť za dva roky.

Kým jeho súčasný hlavný rival Carlos Alcaraz skončil v Bercy veľmi skoro (v 2. kole) a slabšiu formu ospravedlňoval fyzickým a psychickým vyčerpaním, Djokovič naopak ukázal, že sa za naučil šetriť si sily. Srb ťaží aj z toho, že chodí len na najdôležitejšie turnaje a dokáže ich vyhrať.

Pokiaľ ide o rivalitu medzi veteránom a vychádzajúcou hviezdou, Djokovič si triumfom v Bercy otvoril cestu k tomu, aby zostal hráčom číslo 1 aj na konci roka. Jediný spôsob, ako ho Alcaraz môže predbehnúť, je, že vyhrá finále ATP bez jedinej prehry a Djokovič nevyhrá ani jeden zápas.