Ako Swiateková dobyla Peking. Ohlásený útok na trón a sebavedomie do zvyšku kariéry

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ako Swiateková dobyla Peking. Ohlásený útok na trón a sebavedomie do zvyšku kariéry

Swiateková s trofejou pre víťazku v Pekingu.
Swiateková s trofejou pre víťazku v Pekingu.AFP
Iga Swiateková (22) počas pekingského turnaja WTA nechala svoju súperku dúfať vo víťazstvo len raz. Ani Caroline Garciová (29) však nedokázala nastaviť latku dostatočne vysoko, aby Poľku v trojsetovom štvrťfinále zdolala. Historické víťazstvo v čínskej metropole potvrdzuje, že Swiateková sa úspešne dostáva z krízy.

Po vyradení od Jeleny Ostapenkovej na US Open a bolestivej rozlúčke s Tokiom poľskí tenisoví fanúšikovia právom vzhliadali k Pekingu s obavami. Pravda, v minulosti tu vyhrali Agnieszka Radwanská a Caroline Wozniacka, ale Iga Swiateková bola v čínskej metropole prvýkrát.

Poľka, ktorú z piedestálu WTA zosadila Aryna Sabalenková, mala na tvrdých dvorcoch Národného tenisového centra čo dokazovať. Veď to nie je tak dávno, čo sa prvýkrát stala jednotkou rebríčka, a teraz musela prvýkrát čeliť strate svojej pozície. Na jednej strane z nej spadne bremeno obhajoby najvyššieho miesta, no na druhej to môže zlomiť jej sebavedomie.

Ako to už v tenise býva, prvé kolo nebolo v podaní Swiatekovej ukážkou dominancie a nedokázalo rozptýliť obavy o formu bývalej svetovej jednotky. Iba na druhom returne proti Sare Sorribesovej Tormovej (57. WTA) dokázala prekročiť 70% efektivitu, nepotešila oči divákov žiadnym esom, štyrikrát sa nechala brejknúť a sotva raz ubránila brejkbal.

Päť z deviatich vyhratých gemov pri jej podaní nie je pôsobivá štatistika. Hoci Španielka nedávno vyhrala turnaj v Clevelande (a v Pekingu triumfovala vo štvorhre), od Poľky sa očakával o niečo lepší zápas.

Našťastie stále ešte mladá tenistka v Pekingu potvrdila, že keď chytí rytmus, je ťažké ju zastaviť. Po tom, čo si v mimoriadne náročnom štvrťfinále poradila s Caroline Garciovou (WTA č. 10), jej momentum umožnilo hladko poraziť Coco Gauffovú (WTA č. 3) aj Ľudmilu Samsonovú (WTA č. 16) a prvýkrát ovládnuť čínsku metropolu.

"Cítim, že tento turnaj mi dodá sebavedomie do konca kariéry, ukáže mi, že vždy je šanca prekonať ťažkosti a pracovať na tom, čo robíte alebo čo cítite. Vždy sa môžete zlepšiť. Niekedy je to úplne jednoduché, ale my máme tendenciu si veci v hlave komplikovať," povedala Swiateková na záver svojho vystúpenia na China Open.

Na tej istej konferencii priznala, že mala problém pracovať na svojom stratenom rebríčkovom postavení. Ani nie tak z hľadiska súťaženia, ako skôr návratu k svojej najlepšej hre.

Výmena zo zápasu Samsonová - Swiateková.
Livesport

Sebavedomie by jej po Pekingu nemalo chýbať, keďže sa stala prvou tenistkou v histórii, ktorá dosiahla šesť triumfov na turnajoch rebríčka WTA 1000 pred svojimi 23. narodeninami. Doteraz sa o rekordných päť víťazstiev delila s Wozniackou.

Kľúčové momenty

Pre mladú Poľku sa turnaj začal trochu kostrbatým zápasom prvého kola, potom rýchlo nabrala na obrátkach a takmer sa postavila ku stene v podobe drámy s Garciovou. Práve zvládnutie jej najťažšieho súboja ukázalo, že Swiateková v kľúčových momentoch opäť chytila býka za rohy a dokázala vyjsť víťazne aj zo zápasu, ktorý sa nevyvíjal v jej prospech.

Swiateková - Sorribesová Tormová 6:4, 6:3

Spomínaný duel proti skúsenejšej Španielke ukázal, že Poľka má stále čo zlepšovať. Jej brilantný forhend a nesignalizované zmeny smeru sa miešali s chybami. Boli momenty, keď Sorribesová Tormová mohla všetko urobiť ukážkovo a Swiateková si stále dokázala nájsť priestor na zisk loptičky. Diváci tlieskali efektným výmenám, ale čudovali sa lacným stratám.

Linetteová - Swiateková 1:6, 1:6

Symbolický moment z poľského pohľadu, keďže sa prvýkrát stretli dve najlepšie hráčky od rieky Visly. Magda Linetteová predviedla v Číne naozaj solídny tenis. Na druhej strane Swiateková nastupovala do zápasu po stretnutí s Varvarou Gračevovou, ktorý v rozhodujúcom druhom sete úplne ovládla. A práve táto sila sa proti Linetteovej prejavovala od prvých loptičiek. Okamžité vedenie 5:0 nenechalo žiadnu ilúziu a Linetteová, známa svojou húževnatosťou, nedokázala na všestrannosť svojej krajanky nijako reagovať.

Garciová - Swiateková 7:6, 6:7, 1:6

Po troch dvojhrách bez straty setu prerušila túto sériu Caroline Garciová, ktorá pred tromi rokmi triumfovala v Pekingu. Obe hráčky zaujali úrovňou svojej hry, získať bod z returnu bol na oboch stranách siete výkon a prvý set rozhodol až mimoriadne tesný tajbrejk. Druhé dejstvo ponúklo divákom rozhodne odlišnú dynamiku, no podobný výsledok.

Po pôsobivom returne Francúzky nasledoval tajbrejk, v ktorom sa Garciová zachránila od prehry, ale Swiateková si napokon zachovala chladnú hlavu. Po dotiahnutí setu do tajbrejku bol ten tretí už one-woman-show a celý duel s Gauffovou mal veľmi podobný, nečakane jednostranný obraz. Lokomotíva sa rozbehla a dotiahla to do víťazného konca.

Výmena zo zápasu Garciová-Swiateková.
Livesport

Dôležité čísla

0

Toľko nevynútených chýb urobila Šwiateková v prvom sete finálového zápasu proti Samsonovej. Poľka bola doslova bezchybná a ukazuje, že krok za krokom začína efektívne komponovať svoju hru.

1

Swiateková na celom turnaji v Pekingu stratila iba jeden set, pričom ich vyhrala 12. Naposledy sa jej to podarilo v júni na Roland Garros. Počas China Open navyše tento set stratila až po dlhom tajbrejku a pre obe hráčky to bolo dejstvo absolútnej špičky.

16

Pre Swiatekovú je to 16. turnajové víťazstvo v kariére. Samotné číslo nie je rekordné, veď hovoríme o tenistke, ktorá má len 22 rokov. Dosiahnuť 16 víťazstiev len v 20 finálových zápasoch kariéry je nevídaný počin, ktorý potvrdzuje, že rozbehnutý vlak je mimoriadne ťažké zastaviť.

Triumf v Pekingu má veľkú váhu. Je to Swiatekovej prvý veľký úspech, odkedy po US Open prišla o vedenie v rebríčku. Význam výhry bol zrejmý aj zo strany tenistky, ktorá práve po prvý raz oznámila, že sa opäť chystá zaujať miesto líderky.

"Ak by som sa znova stala svetovou jednotkou, určite by som bola na všetko lepšie pripravená. Nie že by som niečo vyslovene zmenila, ale vedela by som, ako sa s tým vyrovnať. Myslím si, že keby som sa poučila a vzala si z toho ponaučenie, bolo by to jednoduchšie. Určite je potreebné sa tam najprv dostať. Proste sa o to pokúsim. Zatiaľ pracujem krok za krokom," povedala pred turnajom a potom svoje slová zhmotnila na kurte...

Iga Swiateková v Pekingu ukázala emócie.
Iga Swiateková v Pekingu ukázala emócie.AFP