Nemci dvakrát odvrátili mečbal a sú vo finále United Cupu. Prvýkrát bodovala aj Kerberová

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nemci dvakrát odvrátili mečbal a sú vo finále United Cupu. Prvýkrát bodovala aj Kerberová

Angelique Kerberová odvrátila mečbal a získala svoje prvé víťazstvo po materskej prestávke.
Angelique Kerberová odvrátila mečbal a získala svoje prvé víťazstvo po materskej prestávke.AFP
Druhý ročník United Cupu pozná svojich finalistov. Kým favorizovaní Poliaci na čele s Igou Swiatekovou (22) a Hubertom Hurkaczom (26) zdolali v semifinále Francúzov po dvojhrách, Nemci získali oba body proti domácim Austrálčanom, keď sa vyhli mečbalom. Bývalá svetová jednotka Angelique Kerberová (35) zvíťazila prvýkrát po rok a pol trvajúcej materskej prestávke, Laura Siegemundová (35) a Alexander Zverev (26) pridali rozhodujúci bod v miešanej štvorhre.

Poľsko - Francúzsko 3:0

Poľsko bude mať šancu potvrdiť úlohu najväčšieho favorita v tohtoročnom United Cupe, keďže sú po víťazstve nad Francúzskom vo finále. Kým v minuloročnom semifinále prehrali s neskoršími šampiónmi z USA 0:5, proti krajine galského kohúta rozhodli už po dvojhrách.

Hubert Hurkacz v úvodnej dvojhre zdolal Adriana Mannarina 6:3, 7:5. Víťazovi troch minuloročných turnajov ATP neponúkol ani jeden brejkbal a zasmečoval ho 15 esami. V každom sete slávil po jednom brejku a po necelých dvoch hodinách dostal svoj tím v Sydney do vedenia.

Iga Swiateková je tento rok stále stopercentná a priniesla Poľsku šiesty bod vrátane mixu. Aktuálna svetová jednotka v predchádzajúcich dueloch zmietla Brazílčanku Beatriz Haddadovú Maiovú, Španielku Saru Sorribesovú a Číňanku Čeng Čchin-wen, ale proti Caroline Garciovej musela otáčať nepriaznivé skóre. Úradujúca šampiónka Turnaja majsteriek zdolala minuloročnú víťazku podujatia pre osem najlepších tenistiek sezóny 4:6, 6:1, 6:1 a natiahla svoju neporaziteľnosť na 15 zápasov.

Hneď v prvom geme na returne mala tri brejkbaly v rade, no Francúzka ešte dokázala vyrovnať. Vo zvyšku úvodného dejstva sa už Swiateková nedostala do žiadnej šance a v siedmom geme prvýkrát a naposledy stratila svoje podanie. Ďalšie dva sety trvali necelých 35 minút a v oboch dominovala Poľka. Jej aktuálna 15-zápasová séria bez prehry je druhou najdlhšou. Počas sezóny 2022 predviedla neuveriteľnú šnúru 37 víťazstiev, najdlhšiu v tomto storočí.

Hurkacz a Swiateková nemuseli hrať v zmiešanej štvorhre. Priestor dostali Katarzyna Kawaová a Jan Zielinski, ktorí prekonali Elixane Lechemiaovú a Édouarda Rogera-Vasselina dvakrát 6:3.

Austrália - Nemecko 1:2

Domácich fanúšikov v Sydney rozosmutnili nemeckí tenisti viac ako dve hodiny po polnoci. Po troch vyrovnaných bitkách zdolali Austrálčanov 2:1, hoci vo všetkých čelili mečbalu. Dvakrát im unikli a získali dva body.

Angelique Kerberová získala pre Nemky prvý bod. Bývalá svetová jednotka a grandslamová šampiónka zdolala Ajlu Tomljanovičovú po viac ako dvaapolhodinovom boji 4:6, 6:2, 7:6. V záverečnom tajbrejku prežila dva mečbaly a na štvrtý pokus si pripísala prvé víťazstvo po 18-mesačnej materskej prestávke.

"Bol to neuveriteľne ťažký zápas, ale verila som až do poslednej chvíle. Je to moje prvé víťazstvo po veľmi dlhom čase a som šťastná najmä za bod pre Nemecko," tešila sa 35-ročná Kerberová.

Alex de Minaur vrátil Austrálii šancu na postup. Po skalpoch Taylora Fritza a Novaka Djokoviča zaznamenal tretí tohtoročný hráča Top 10 za sebou, keď po obrate zdolal svetovú sedmičku Alexandra Zvereva 5:7, 6:3, 6:4 a pripísal si len druhé víťazstvo v ôsmom vzájomnom zápase.

Druhý semifinálový súboj vyvrcholil až 2 hodiny a 20 minút po polnoci dramatickou miešanou štvorhrou. Zverev spolu s Laurou Siegemundovou premohli deblových špecialistov Matthewa Ebdena a Storma Huntera 7:6, 6:7, 15:13 po tom, čo zlikvidovali dva mečbaly a zastavili nemecké oslavy.

"Po dvojhre som bol veľmi sklamaný, ale musím povedať, že to bol skvelý zápas," povedal Zverev, ktorý dnes strávil na kurte vyše päť hodín a počas štvorhry ho trápili kŕče. "Pred štvorhrou sme však ešte mali šancu a som rád, že sme postúpili," dodal.

Finále medzi Poľskom a Nemeckom sa bude hrať v nedeľu od 17:30 miestneho času (7:30 SEČ). V dvojhre sa očakávajú súboje Swiatekovej s Kerberovou a Hurkacza so Zverevom.