Djokovičov návrat na US Open, Srb bude opäť líder rebríčka. Bonusom dorovnanie Federera

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Djokovičov návrat na US Open, Srb bude opäť líder rebríčka. Bonusom dorovnanie Federera

Djokovič sa môže tešiť na ďalšie týždne z pozície najlepšieho tenistu sveta.
Djokovič sa môže tešiť na ďalšie týždne z pozície najlepšieho tenistu sveta.AFP
Trojnásobný šampión Novak Djokovič (36) začal svoju cestu na US Open hravou formou. Srb nedal šancu Francúzovi Alexandrovi Müllerovi (26), vyhral zápas 1. kola už na 67. grandslame v rade a zabezpečil si návrat na čelo svetového rebríčka.

Müller - Djokovič 0:6, 2:6, 3:6

Novak Djokovič tento rok ovládol Australian Open i Roland Garros a hoci vo finále Wimbledonu prehral s Carlosom Alcarazom, čím prišiel o šancu na kalendárny grandslam, motivácia na US Open mu nechýba.

V New Yorku sa predstavil po vlaňajšej absencii z dôvodu vynechania očkovania proti koronavírusu a svoj návrat si osladil jednoznačným triumfom. Štyridsať minút po polnoci miestneho času na dvorci Arthura Asha zničil Francúza Alexandra Müllera 6:0, 6:2, 6:3 a vyhral svoj 67. grandslamový zápas prvého kola v rade. Jeho celková bilancia je 70:2.

"Prvý set som zvládol až nečakane dobre. Začalo sa dosť neskoro, ale tešil som sa na kurt. Dlho som tu nebol a je pre mňa veľkým potešením hrať pred týmto publikom. Ďakujem za podporu i za to, že ste tu zostali aj takto po polnoci," chválil divákov Djokovič. Svojmu súperovi dokázal uštedriť kanára v prvom sete po 46. raz v kariére, čím sa vyrovnal Rogerovi Federerovi. Lepší je v tejto štatistike už len Andre Agassi.

"V druhom a treťom sete som možno mohol lepšie podávať, na body som musel viac pracovať. Celkovo som však s úrovňou hry spokojný a dúfam, že na ňu nadviažem aj v ďalšom kole," uviedol rodák z Belehradu. 

Vďaka tejto výhre sa 36-ročný Djokovič štvrtýkrát v tejto sezóne a celkovo desiatykrát v kariére posunie na post svetovej jednotky, kde bude tróniť rekordných 390 týždňov. Súčasný líder Carlos Alcaraz sa na čele neudrží ani v prípade obhajoby vlaňajšieho triumfu, keďže Srb minulý rok neštartoval a momentálne za lídrom zaostáva len o 20 bodov.

Djokovič, šampión z rokov 2011, 2015 a 2018, si o postup do 3. kola, v ktorom v New Yorku ešte nikdy nechýbal, zahrá v prvom vzájomnom zápase so Španielom Bernabém Zapatom.

Ďalšie výsledky US Open