Shelton vyhral derby s Tiafoem, v semifinále bude čeliť Djokovičovi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Shelton vyhral derby s Tiafoem, v semifinále bude čeliť Djokovičovi

Ben Shelton premenil svoje piate grandslamové semifinále premiérovo.
Ben Shelton premenil svoje piate grandslamové semifinále premiérovo.Profimedia
Ben Shelton (20) zdolal na domácom US Open krajana Francesa Tiafoea (25), pripísal si druhý skalp hráča TOP 10 a postupom do semifinále prekonal svoje maximum na hlavnom okruhu z januárového Australian Open. Americký mladík sa v boji o finále stretne s trojnásobným šampiónom Novakom Djokovičom (36) zo Srbska.

Tiafoe - Shelton 2:6, 6:3, 6:7, 2:6

Ben Shelton vstúpil do vlaňajšej sezóny iba v júni ako hráč až šiestej svetovej stovky a študent Floridskej univerzity. Súťažil len na domácich turnajoch, no už za pol roka dosiahol niekoľko míľnikov a solídnych úspechov.

V Atlante zaznamenal víťazný debut na okruhu ATP, v Cincinnati slávil víťazný štart na turnaji Masters 1000 i prvé víťazstvo nad hráčom z TOP 10 (Casper Ruud) a na US Open zažil svoju grandslamovú premiéru. Dosiahol šesť challengerových finále a v novembri sa vo veku 20 rokov stal najmladším víťazom troch challengerov (Charlottesville, Knoxville, Champaign) v priebehu troch týždňov.

Vo svetovom rebríčku sa americký mladík vyšvihol do TOP 100, a tak začiatkom tejto sezóny po prvý raz vycestoval na turnaje mimo USA. Pri svojom debute na Australian Open si na druhý pokus pripísal premiérové grandslamové víťazstvo - napriek tomu, že proti Číňanovi Ze Zhangovi čelil mečbalu, stal sa napokon najmladším americkým štvrťfinalistom na Australian Open od roku 2003 (Andy Roddick).

Teraz sa stal najmladším americkým semifinalistom na domácom US Open od roku 1992 (Michael Chang). Dvadsaťročný Američan zvládol všetky štyri zápasy odohrané v New Yorku v zhodne štyroch setoch. Okrem skreču bývalého šampióna Dominica Thiema si vo štvrťfinále poradil s Pedrom Cachínom, bývalou svetovou štrnástkou Aslanom Karacevom, aktuálnou svetovou štrnástkou Tommym Paulom a svetovou desiatkou Francesom Tiafoem.

"Mám pocit, že som na kurte nechal úplne všetko. Ďakujem všetkým, že zostali dlho do noci a dotlačili ma za cieľovú čiaru," povedal Shelton polhodinu po polnoci v rozhovore s Bradom Gilbertom priamo na kurte. "V tajbrejku to bolo hore-dole, len som zavrel oči a švihal raketou," dodal zrejme na margo kľúčového momentu zápasu.

Shelton si zahrá o finále v prvom vzájomnom súboji s majiteľom rekordných 23 grandslamových trofejí a trojnásobným víťazom US Open Novakom Djokovičom, ktorý v popoludňajšom štvrťfinále nedal šancu Taylorovi Fritzovi.

"Tuším, že vyhral 23 grandslamov... V posledných zápasoch som tu hral ťažké zápasy proti svojim krajanom, ale teraz budem hrať proti Novakovi a verím, že sa tu dočkám veľkej podpory," pozval fanúšikov na piatkové finálové stretnutie.

Shelton na US Open prvýkrát od svojho januárového postupu do štvrťfinále Australian Open a len tretíkrát v kariére na hlavnom okruhu vyhral viac ako zápas na jednom turnaji. Vo svetovom rebríčku už vystrelil na 19. miesto.

Výsledky mužskej dvojhry na US Open