Ďalší český úspech na US Open. Vondroušová napriek bolesti porazila vychádzajúcu hviezdu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ďalší český úspech na US Open. Vondroušová napriek bolesti porazila vychádzajúcu hviezdu

Markéta Vondroušová dokázala otočiť svoj osemfinálový zápas.
Markéta Vondroušová dokázala otočiť svoj osemfinálový zápas.Profimedia
Markéta Vondroušová (24) si prvýkrát v kariére zahrá štvrťfinále US Open. Úradujúca wimbledonská šampiónka zvládla trojsetový zápas osemfinále napriek zjavným problémom s ľavou rukou a prekonala domácu vychádzajúcu hviezdu Peyton Stearnsovú (21) 6:7, 6:3, 6:2. O svoje tretie grandslamové semifinále a obhajobu neporaziteľnosti vo štvrťfinálových zápasoch na "majoroch" sa svetová deviatka stretne s Madison Keysovou (28).

Stearnsová - Vondroušová 7:6, 3:6, 2:6

Markéta Vondroušová vlani pre operáciu zápästia pol roka nehrala, na vrcholnom okruhu sa po jesennom návrate objavila až tento rok a vo februári a marci bola mimo prvej stovky rebríčka. Od začiatku aktuálnej sezóny však patrí k najstabilnejším hráčkam na okruhu a vďaka rozprávkovým posledným mesiacom obsadila post českej jednotky, debutovala v prvej desiatke rebríčka a momentálne jej patrí deviata priečka.

Najväčší podiel na týchto úspechoch má jej šokujúce víťazstvo vo Wimbledone v polovici júla, kde sa rodáčka zo Sokolova stala prvou nenasadenou šampiónkou najslávnejšieho turnaja v Open ére. Po svojom prvom major triumfe a len druhom na najvyššom okruhu nepoľavuje. Po ôsmom mieste v Montreale a štvrťfinále v Cincinnati nechýba v záverečných kolách US Open.

Do osemfinále vo Flushing Meadows sa dostala druhýkrát v kariére a po dlhých piatich rokoch, tentoraz po suverénnych víťazstvách nad kvalifikantkou Na-Lae Han, antukárkou Martinou Trevisanovou a nasadenou Jekaterinou Alexandrovovou. Kým v roku 2018 nestačila na zranenú Lesju Curenkovú, teraz napriek nie práve najlepšej fyzickej kondícii sama okúsila pocit víťazstva.

Vondroušová od začiatku duelu evidentne zápasila s problémom v ľavej ruke. Na začiatku zápasu nechala Peyton Stearnsovú utiecť o tri gemy, ale potom skóre vyrovnala. V tajbrejku však bola príliš pasívna, získala len tri body a jej šance na postup vzhľadom na zdravotné problémy vôbec nevyzerali dobre.

V ďalšom priebehu jej však pomohli lieky proti bolesti. Vondroušová bola v druhom sete aktívnejšia, rovnako ako súperka urobila osem nevynútených chýb, ale mala o šesť víťazných úderov viac. Hoci dvakrát stratila svoje podanie, stále viedla. Rozhodujúci gem sa začal maratónskou hrou, v ktorej česká favoritka premenila až svoj šiesty brejkbal. Odvtedy bola jasne lepšia, Američanka v poslednom sete urobila 22 chýb.