Vondroušová sa ani nespotila, Džabúrová ukončila nádeje druhej Češky

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vondroušová sa ani nespotila, Džabúrová ukončila nádeje druhej Češky

Markéta Vondroušová vyhrala na grandslamoch 10 zápasov v rade.
Markéta Vondroušová vyhrala na grandslamoch 10 zápasov v rade.Profimedia
Češka Markéta Vondroušová (24) zaokrúhlila svoju neporaziteľnosť na grandslamoch na 10 zápasov. Wimbledonská šampiónka deklasovala na US Open 6:2, 6:1 Jekaterinu Alexandrovovú (28) a vyrovnala svoje newyorské maximum postupom do osemfinále. Na druhej strane svetová päťka a minuloročná finalistka Ons Džabúrová (29) ukončila cestu ďalšej Češky po trojsetovej bitke. Po Linde Noskovej neuspela proti Tunisanke ani Marie Bouzková (25).

Alexandrovová - Vondroušová 2:6, 1:6

Markéta Vondroušová sa po vlaňajšej polročnej pauze po operácii zápästia vrátila vo výbornej forme a patrí medzi najstabilnejšie tenistky súčasnosti. Tento rok štartuje na svojom 14. turnaji, pričom len v Dubaji skončila v prvom kole. Dvanásťkrát zdolala aspoň dve súperky a v ôsmich prípadoch vyhrala aspoň tri zápolenia.

V posledných týždňoch navyše prežíva najlepšie obdobie svojej kariéry. Na dlho nenávidenej tráve sa prekvapujúco stala prvou nenasadenou wimbledonskou víťazkou v open ére. Finalistka French Open 2019 pokračuje v skvelých výkonoch aj na americkom harde, kde hrá svoje prvé podujatia ako členka TOP 10.

Po osemfinále v Montreale a štvrťfinále v Cincinnati, kde prehrala len s kolegyňami z elitnej desiatky Coco Gauffovou a Igou Swiatekovou, dominuje v týchto dňoch na US Open a nadväzuje na svoje životné výkony z All England Clubu.

Dvadsaťštyriročná rodáčka zo Sokolova nestratila v troch dueloch v New Yorku ani set, všetky svoje súperky prevýšila a dovolila im uhrať dokopy len desať gemov. Kórejskú kvalifikantku Na-Lae Han zdolala 6:3, 6:0, taliansku antukárku Martinu Trevisanovú 6:2, 6:2 a najvyššie nasadenú Jekaterinu Alexandrovovú 6:2, 6:1.

Zápas tretieho kola sa začal až necelú polhodinu pred polnocou miestneho času, ale Vondroušová si už nechcela naťahovať deň. Svoje údery triafala s presnosťou. Zahrala 13 winnerov, dopustila sa len šiestich nevynútených chýb a napriek tomu, že si dvakrát neudržala servis, stretnutie po 57 minútach hry uzavrela.

"Cítim sa naozaj dobre. Na zápas sme čakali naozaj dlho, nevedela som, čo mám očakávať. Myslím si, že takto neskoro som ešte nikdy nehrala. Ďakujem všetkým, že s nami zostali," usmievala sa Vondroušová polnoci počas rozhovoru na kurte Louisa Armstronga.

"Som spokojná so svojou hrou a s tým, ako sa vyrovnávam s tlakom. Som vďačná, že som zdravá a môžem tu hrať," doplnila Češka, ktorá si vylepšila bilanciu s Ruskou žijúcou v Prahe na 4:1.

Vondroušová postupom do osemfinále vyrovnala svoj najlepší výsledok na US Open 2018. Medzi najlepších 16 na grandslamovom turnaji sa dostala šiestykrát v kariére. Ešte ďalej sa dostala na French Open 2019 (finále) a Wimbledone 2023 (titul).

Štatistiky súboja.
Štatistiky súboja.Flashscore

Vondroušová, ktorá tiež bojuje s krajankou Barborou Strýcovou o štvrťfinále štvorhry, bude hrať s domácou Peyton Stearnsovou o svoj najlepší výsledok na US Open. Práve proti o tri roky mladšej Američanke pred dvoma mesiacmi úspešne odštartovala svoju cestu za životným úspechom na londýnskej tráve.

Dvadsaťjedenročná Stearnsová v treťom kole zdolala Britku Katie Boulterovú 6:4, 6:3 a svoj iba štvrtý štart na grandslamovom turnaji premenila na svoje premiérové osemfinále.

Džabúrová - Bouzková 5:7, 7:6, 6:3

Marie Bouzková sa počas tejto sezóny dlho trápila a nedokázala nadviazať na úspešnú sezónu 2022. Svoju formu našla až s príchodom leta, počas ktorého na štyroch z piatich turnajov vyhrala aspoň dva zápasy.

Prvýkrát v kariére sa jej to podarilo na US Open a výrazne potrápila členku TOP 10, rovnako ako na predchádzajúcich dvoch podujatiach v Montreale (Caroline Garciová) a Cincinnati (Jessica Pegulová).

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

Dvadsaťpäťročná Češka získala proti svetovej päťke a minuloročnej finalistke prvý set, hoci po nevyužití setbalu neudržala vedenie 5:2. Druhý set trval viac ako hodinu, v ktorom Bouzková za stavu 3:5 odvrátila setbal a v tajbrejku bola blízko k víťazstvu. S dvoma minibrejkmi v rade sa ujala vedenia 3:0 a za stavu 5:5 hrala o mečbal. Ten však nezískala.

Česká tenistka napriek zdravotným problémom pokračovala v stretnutí. Po siedmej hre druhého setu si vyžiadala medical timeout a odišla do útrobia štadióna. Bolesť ju potom obmedzovala v pohybe, ale nevzdávala sa a naďalej tvrdo bojovala s papierovou favoritkou.

Po dva a štvrť hodine boja pod umelým osvetlením na Arthur Ash Stadium sa začalo rozhodujúce dejstvo, v ktorom Bouzková vyrovnala z 0:2 na 2:2. O štyri roky staršia Tunisanka však potom získala rozhodujúce tri gemy v rade a koniec už mala na dosah - po 2 hodinách a 56 minútach vyhrala 5:7, 7:6, 6:3 a rovnako ako vlani vo štvrťfinále Wimbledonu otočila duel po stave 0:1 na sety.

Stretnutie inak dvoch usmievavých tenistiek bol súbojom dvoch rozdielnych štýlov. Džabúrová prestrieľala českú tenistku na víťazné údery drvivým pomerom 56:13, ale zaznamenala aj výrazne vyšší počet nevynútených chýb (63:31).

"Bol to náročný zápas. Obe sme hrali veľmi dobre. Koľko kraťasov som len musel zahrať. Marie je skvelá hráčka. Vždy je to ťažké, keď viete, že je niekto zranený. Snažíte sa nechybovať, ale zároveň chcete vyhrať. Marie odohrala skvelý zápas a ja ju veľmi rešpektujem," povedala Džabúrová v rozhovore.

"Na konci druhého setu som sa snažila triafať loptičky tvrdšie. Videla som, že má problémy s nohou, a tak som sa ju snažila čo najviac rozhýbať. Viem, že to nie je pekné, ale chcela som jednoducho vyhrať. Dokonca som sa niekoľkokrát spýtala, či ju vôbec niečo bolí, pretože aj tak dobiehala všetky moje kraťasy," usmiala sa tenistka zo severu Afriky.

Marie Bouzková bola proti Ons Džabúrovej dve loptičky od víťazstva.
Marie Bouzková bola proti Ons Džabúrovej dve loptičky od víťazstva.Profimedia

Juniorská šampiónka US Open 2014 Bouzková vlani vo Flushing Meadows vyhrala len svoj prvý zápas ženskej dvojhry a tento rok opäť zlepšila svoje maximum. Tretíkrát si zahrala v treťom kole grandslamového turnaja, ale nedokázala nadviazať na tohtoročné osemfinále či dokonca na vlaňajšie štvrťfinále Wimbledonu.

Džabúrová, trojnásobná grandslamová finalistka, hrala s českou súperkou vo štvrtom z posledných siedmich grandslamových vystúpení. V júli vo Wimbledone zdolala Petru Kvitovú a vo finále prehrala súboj s Markétou Vondroušovou, vo štvrtok v druhom kole US Open zdolala Lindu Noskovú.

Teraz sa v osemfinále stretne s Qinwen Zheng (h2h 0-1), ktorej vlani podľahla v Toronte. Dvadsaťročná Číňanka v treťom kole po takmer trojhodinovej bitke zdolala aj Luciu Bronzettiovú 6:3, 4:6, 6:4 a postupom do osemfinále vyrovnala svoje grandslamové maximum z minuloročného French Open.

Výsledky dvojhry žien na US Open