Muchová US Open nevyhrá. V semifinále podľahla domácej tínedžerke

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Muchová US Open nevyhrá. V semifinále podľahla domácej tínedžerke

Karolína Muchová prehrala s Coco Gauffovou druhýkrát za necelý mesiac.
Karolína Muchová prehrala s Coco Gauffovou druhýkrát za necelý mesiac.Profimedia
Karolína Muchová (27) na US Open nevyrovnala svoje grandslamové maximum. Česká tenistka v semifinále prehrala s domácou svetovou šestkou Coco Gauffovou (19) v súboji zdolaných finalistiek posledných dvoch Roland Garros rovnako ako pred niekoľkými týždňami vo finále v Cincinnati. V New Yorku prehrala 4:6, 5:7 v zápase, ktorý takmer na hodinu prerušili protestujúci diváci.

Gauffová - Muchová 6:4, 7:5

Kariéru Karolíny Muchovej brzdili časté zdravotné problémy, no tento rok jej telo vďaka každodennej spolupráci s fyzioterapeutom a kondičným trénerom Jaroslavom Blažkom drží maximálne pokope a olomoucká rodáčka prežíva životnú sezónu.

Ešte pred rokom bola vo svetovom rebríčku až v tretej stovke, no tento rok vyhrala aspoň jeden zápas na 13 zo 14 podujatí, na French Open sa prvýkrát dostala do grandslamového finále, v Cincinnati premiérovo do finále turnaja WTA 1000 a teraz na US Open odohrala svoj prvý turnaj ako hráčka z TOP 10.

Zatiaľ čo v predchádzajúcich dvoch rokoch vo Flushing Meadows neuhrala ani set, tento rok zdolala päť súperiek (Storm Hunterovú, Magdalénu Frechovú, Taylor Townsendovú, Xinyu Wangovú a Soranu Cirsteaovú) a dvakrát prekonala svoje newyorské maximum. Premožiteľku našla až v semifinále, keď podľahla Coco Gauffovej.

Muchová prehrala aj svoj druhý zápas proti o osem rokov mladšej Američanke. Pred necelými tromi týždňami neuspela v dueli zdolaných finalistiek posledných dvoch ročníkov Roland Garros v Cincinnati a v New Yorku proti rovnakej oponentke nezískala ani set. Po necelých dvoch hodinách hry prehrala 4:6, 5:7.

Posledná česká nádej nemala na kurte Arthura Ashea ideálny začiatok. V úvodnom sete dvakrát stratila svoje podanie a Gauffová utiekla do vedenia 5:1. Muchová sa však nevzdala, súperku dvakrát brejkla a znížila na 4:5. Pri vlastnom podaní však nedokázala vyrovnať, v desiatom geme neuhrala ani fiftín a Američanka získala prvý set za 43 minút.

Druhé dejstvo bolo za stavu 1:0 pre Gauffovú prerušené pre protest ekologických aktivistov na tribúnach. Muchová najprv využila prestávku na drobné ošetrenie, ale obe tenistky po konzultácii s dozorom odišli do zákulisia. Vynútená prestávka sa predĺžila na približne päťdesiat minút, keďže jeden z aktivistov si prilepil chodidlá k zemi.

Po návrate pokračovala zverenkyňa trénera Emila Miškeho v zlepšenom výkone z konca prvého setu. Gauffovej sa však v ôsmej hre podarilo získať brejk a za stavu 5:3 mala pri vlastnom podaní prvý mečbal. Muchová ho odvrátila pohotovým nábehom k sieti a vynútila si pokračovanie.

Rozhodujúce momenty prišli v dvanástej hre, keď Muchová za stavu 5:6 opäť čelila tlaku Gauffovej. V dramatickej koncovke plnej krásnych tenisových momentov dokázala česká tenistka odvrátiť ďalšie štyri mečbaly, no pri piatom v rámci gemu a celkovo šiestom poslala loptičku do siete a Američanka si po necelých dvoch hodinách hry mohla zakričať od radosti.

"Podpora fanúšikov bola taká hlasná, že som sa obávala o zdravie svojich uší. Ďakujem veľmi pekne, bolo to dosť šialené. Na US Open som vyrastala a postup do finále tu pre mňa veľa znamená. Ale práca sa ešte nekončí," tešila sa Gauffová, ktorá vyhrala jedenásty raz v rade a pripísala si 17. víťazstvo z posledných 18 zápasov.

Muchová si zahrala v semifinále grandslamového turnaja tretíkrát v kariére. V tom prvom na Australian Open 2021 prehrala s Američankou Jennifer Bradyovou, tento rok v Paríži zdolala Arynu Sabalenkovú po odvrátení mečbalu a vo finále podľahla Ige Swiatekovej.

Češka sa posunie minimálne na 9. miesto svetového rebríčka a opäť si zlepší svoje kariérne maximum. Teoreticky by mohla byť aj ôsma. Zároveň si posilní pozíciu v boji o premiérový štart na Turnaji majsteriek.

Čakanie na prvú českú víťazku US Open pokračuje. Poslednou českou finalistkou zostáva Karolína Plíšková, ktorá na betónových dvorcoch v New Yorku bojovala o titul v roku 2016.