Šampiónom po piatich rokoch. Chačanov ovládol turnaj v Ču-chaji

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Šampiónom po piatich rokoch. Chačanov ovládol turnaj v Ču-chaji

Chačanov oslavuje turnajový triumf po piatich rokoch.
Chačanov oslavuje turnajový triumf po piatich rokoch.Profimedia
Karen Chačanov (27) odohral v čínskom Ču-chaji len svoj druhý turnaj po trojmesačnej prestávke, čím ukončil takmer päťročné čakanie na ďalší triumf. Víťaz prestížneho Masters 2018 v Paríži stratil ako nasadená jednotka turnaja len jeden set a vo finále zdolal Japonca Jošihita Nišioku (27) 7:6, 6:1. Na tvrdom povrchu získal svoj piaty titul na tejto úrovni.

Chačanov - Nišioka 7:6, 6:1

Karen Chačanov vlani postúpil do semifinále US Open a od tej doby predvádza svoj najlepší tenis od životnej sezóny 2018, počas ktorej nazbieral tri trofeje z podujatí ATP.

Ďalšie semifinálové účasti pridal na tohtoročnom Australian Open a Masters v Miami. Po štvrťfinále French Open, v ktorom zobral set neskoršiemu šampiónovi Novakovi Djokovičovi, jeho návrat do vrcholnej formy zabrzdilo zranenie.

Pred cestou do Ču-chaju sa zúčastnil len na jednom turnaji, keď v prvom kole US Open prehral s outsiderom Michaelom Mmohom. V čínskej metropole však bol v oveľa lepšom rozpoložení. V štyroch zápasoch stratil jediný set a postupne zdolal Alexa Bolta, Mackenzieho McDonalda, Sebastiana Kordu a najmä na ázijskom kontinente nebezpečného Jošihita Nišioku.

Štatistika stretnutia
Štatistika stretnutiaFlashscore

V úvodnom dejstve neudržal náskok brejku a potom musel dvakrát podávať na udržanie sa v prvom sete. Ten napokon získal v tajbrejku po 70 minútach, čím definitívne zlomil odpor Japonca. V druhom sete mu povolil iba jeden gem. Len druhýkrát v kariére si zahral úlohu nasadenej jednotky na najvyššom okruhu, na začiatku sezóny 2019 v Sofii prehral s Matteom Berrettim.

Moskovský rodák vyhral svoje úvodné štyri finále na hlavnej okruhu. Po senzačnom triumfe na Masters 2018 v Paríži, v ktorom zdolal Djokoviča, sa však začal trápiť a odvtedy sa mu pred vystúpením v Ču-chaji nepodarilo zabojovať o titul na minuloročnej olympiáde v Tokiu ani v Adelaide. Celkovo získal svoju piatu trofej a druhú v Číne (Čcheng-tu 2016, premiérový triumf), všetky nazbieral na betóne.

"Dúfal som, že tu odohrám veľa zápasov, aby som sa do toho opäť dostal. Tri mesiace som bol mimo tour a tenis mi veľmi chýbal, túžil som po úspechu. Vyhrať titul po toľkých rokoch, najmä v Číne, je naozaj výnimočné. Tento triumf je pre moju rodinu," povedal Chačanov počas slávnostného ceremoniálu.

"Keby som vedel, že zajtra máš narodeniny, hral by som inak. Si jeden z najslušnejších hráčov na okruhu," doplnil smerom k svojmu finálovému súperovi.

Zostrih zápasu Chačanov - Nišioka
Flashscore

Nišioka, ktorý od januára čakal na víťaznú sériu na okruhu ATP, hral svoje piate finále na tejto úrovni, no o tretí vavrín sa usiloval márne. Oba predchádzajúce vybojoval práve v tejto časti sezóny a v Ázii - pred piatimi rokmi kraľoval v čínskom Šen-čene a vlani v juhokórejskom Soule. V rebríčku sa bývalý 24. hráč posunie o osem miest na 38. pozíciu.

Obaja finalisti sa presunú do približne 2 000 kilometrov vzdialeného Pekingu. Na silne obsadenom podujatí ATP 500 sa hlavná súťaž začne vo štvrtok. Chačanov si v prvom kole zmeria sily s Lorenzom Musettim a Nišioka s domácim Čunčengom Šangom.