Tesne pred štartom MS žiada Ukrajina vylúčenie Iránu z turnaja

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tesne pred štartom MS žiada Ukrajina vylúčenie Iránu z turnaja

FIFA má na stole ukrajinskú výzvu.
FIFA má na stole ukrajinskú výzvu.Profimedia
Ukrajinská futbalová federácia žiada asociáciu FIFA, aby vylúčila Irán z majstrovstiev sveta, pričom ho obvinila z porušovania ľudských práv a dodávania zbraní ruskej armáde.

Výzva bola uverejnená tri týždne pred tým, ako sa má Irán stretnúť s Anglickom v prvom zápase skupiny B, v ktorej sú aj USA a Wales. Výkonný výbor ukrajinskej federácie nepožiadal, aby bol Irán na turnaji nahradený mužstvom Ukrajiny, ktoré v júni prehralo práve s Walesom vo finále európskeho baráže.

To, aby Ukrajina nahradila Irán, navrhol minulý týždeň v podobnej výzve adresovanej FIFA najlepší klub krajiny Šachtar Doneck. FIFA sa k ukrajinským žiadostiam nevyjadrila a zvyčajne nepozastavuje činnosť členských federácií kvôli vojenským rozhodnutiam národnej vlády.

Rusko aj Irán popreli hodnotenia medzinárodných spravodajských služieb, podľa ktorých Ukrajinu bombardovali ruské sily pomocou dronov "Shahed" vyrobených v Iráne. V právnych stanovách FIFA sa tiež uvádza záväzok, ktorý hovorí o rešpektovaní všetkých medzinárodne uznávaných ľudskcýh práv a o snahe podporovať ochranu týchto práv.

FIFA sa ale na tento záväzok neodvolala v oblasti ľudských práv, keď v priebehu niekoľkých dní po invázii na Ukrajinu, ktorá sa začala vo februári, pozastavila účasť ruských tímov v medzinárodných súťažiach - vrátane play-off majstrovstiev sveta. Namiesto toho sa FIFA odvolávala na riziká pre bezpečnosť a integritu svojich súťaží a Športový arbitrážny súd toto rozhodnutie potvrdil.

FIFA už odolala výzvam iránskych fanúšikovských skupín na pozastavenie činnosti národného tímu v súvislosti s nepokojmi v krajine od polovice septembra počas celonárodného potláčania pouličných protestov na podporu práv žien.

Iránski futbalisti vrátane niektorých členov národného tímu, ktorí by mali byť vybraní na majstrovstvá sveta, podporili protesty na sociálnych sieťach a gestami na zápasoch vrátane nosenia čiernych náramkov a tlmených osláv po strelení gólov.