This is my sen. Futbalistom roka na Slovensku je premiérovo Lobotka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
This is my sen. Futbalistom roka na Slovensku je premiérovo Lobotka
Aktualizované
Lobotka získal cenné ocenenie prvýkrát v kariére.
Lobotka získal cenné ocenenie prvýkrát v kariére.TASR
Slovenský futbalista Stanislav Lobotka (29) sa stal víťazom ankety Futbalista roka 2023. Stredopoliar SSC Neapol premenil svoje štvrté umiestnenie medzi najlepšou trojicou na premiérové víťazstvo. Na pomyselnom tróne vystriedal Milana Škriniara (29), ktorý uspel v posledných štyroch ročníkoch.

V hlavnej kategórii o najlepšieho futbalistu uplynulého roka dostalo hlasy 15 hráčov, najlepšiu desiatku tvorili abecedne Martin Dúbravka (Newcastle United), Ondrej Duda (1. FC Kolín/Hellas Verona), Dávid Hancko (Feyenoord Rotterdam), Lukáš Haraslín (Sparta Praha), Juraj Kucka (Slovan Bratislava), Lobotka (SSC Neapol), Róbert Polievka (Dukla Banská Bystrica), Milan Škriniar (Inter Miláno/Paríž St. Germain), Denis Vavro (FC Kodaň) a Vladimír Weiss ml. (Slovan Bratislava). Výber TOP 10 tvorili šiesti hráči z minulého roka, premiérovú účasť si pripísali Haraslín, Polievka a Vavro, pričom Duda sa vrátil po ročnej pauze.

Lobotka získal v minulej sezóne s Neapolom majstrovský titul a bol oporou reprezentácie pri postupe na ME do Nemecka. Na 1. mieste sa umiestnil na 52 hlasovacích lístkoch. "Som vďačný a chcem sa poďakovať rodine, sestrám, malej Linde a mame. Aj mojej priateľke a agentovi a všetkým blízkym. Tá cena patrí aj im a spoluhráčom z reprezentácie i z klubu," povedal víťaz ankety.

Cenu Petra Dubovského pre najlepšieho futbalistu Slovenska do 21 rokov získal 18-ročný Leo Sauer z holandského Feyenoordu. Odchovanec žilinskej akadémie vystriedal na tróne Tomáša Suslova, ktorý ovládol predchádzajúce dva ročníky. Okrem nich boli v nominácii aj Adrián Kaprálik (Górnik Zabrze), Nino Marcelli (Slovan Bratislava) a Adam Obert (Cagliari Calcio).

Leo Sauer má pred sebou veľkú budúcnosť.
Leo Sauer má pred sebou veľkú budúcnosť.TASR

Najlepším hráčom Niké ligy sa premiérovo stal Juraj Kucka, ktorý figuroval na prvom mieste na 44 hlasovacích lístkoch, čo predstavuje 62,8 percent z celkového počtu hlasujúcich. Na druhom mieste sa umiestnil jeho bývalý spoluhráč Aleksandar Čavrič so 111 hlasmi, tretí bol Róbert Polievka z tímu Dukla Banská Bystrica (81). Minuloročný víťaz Vladimír Weiss ml. skončil štvrtý. 

Futbalistkou roka je Mária Mikolajová. 24-ročná hráčka rakúskeho St. Pöltenu v reprezentácii debutovala už v šestnástich. Cenu fanúšika si medzi ženami odniesla Tamara Morávková, pri mužoch triumfoval Dávid Hancko. Od druhého Lukáša Haraslína ho delilo len 50 hlasov. Do Siene slávy slovenského futbalu uviedli Petra Dubovského, Pavla Molnára, Ivana Hrdličku, Ľubomíra Moravčíka (v 58 rokoch najmladší žijúci člen) a Vojtecha Masného.

Ocenenie pre najlepšieho trénera si prebral dojatý Vladimír Weiss st. Kormidelník bratislavského Slovana priviedol v minulej sezóne svojich zverencov k majstrovskému titulu a v aktuálnom ročníku sa jeho tím dostal do vyraďovacej fázy Európskej konferenčnej ligy. Obhájil tak triumf z minulého roka. Na konte má celkovo osem víťazstiev v ankete. Na druhom mieste skončil reprezentačný tréner Francesco Calzona, tretí bol Michal Gašparík z Trnavy.

"Cenu si veľmi vážim. Ďakujem klubu v ktorom pracujem, kolegom a divákom, ktorí nás povzbudzujú. Robím prácu ktorá ma živí a ktorú milujem. Ďakujem všetkým, ktorí mi prajú a hráčom Slovenska držím palce na ME," povedal Weiss.

Vladimír Weiss st. neskrýval dojatie.
Vladimír Weiss st. neskrýval dojatie.TASR

Poradie v ankete Futbalista roka 2023:

1. Stanislav Lobotka

2. Dávid Hancko 

3. Milan Škriniar

4. Juraj Kucka

5. Lukáš Haraslín

6. Martin Dúbravka

7. Denis Vavro

8. Vladimír Weiss ml.

9. Róbert Polievka

10. Ondrej Duda