TOP 10 mladíkov z menej úspešných európskych krajín

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 10 mladíkov z menej úspešných európskych krajín

Güler by sa mohol zaradiť medzi hviezdy Realu Madrid.
Güler by sa mohol zaradiť medzi hviezdy Realu Madrid.Profimedia
Flashscore Správy vybrali 10 talentovaných mladíkov z krajín, ktoré nepatria medzi európsku špičku. Ide však o futbalistov so sľubnou budúcnosťou a určite o nich budeme ešte veľa počuť.

Arda Güler

"Turecký Messi" v lete opustil Fenerbahce a zamieril do Realu Madrid. Začal výborne, ale zatiaľ nenastúpil ani raz, pretože ho sprevádzajú zdravotné problémy. Do "áčka" svojho už bývalého klubu sa dostal ako 16-ročný a je najmladším hráčom, ktorý za "Fener" skóroval. Ofenzívny záložník odohral aj štyri stretnutia za seniorský národný tím Turecka, prezentoval sa gólom. Skvelo kontroluje loptu a dokáže vymyslieť geniálne prihrávky.

Ben Doak

Minulý rok prišiel tento škótsky krídelník zo Celticu do Liverpoolu, nastúpil už do ôsmich duelov. Tréner Klopp ho na ihrisko stavia čoraz častejšie. Za materský klub pritom hral už ako šestnásťročný. Vďaka svojej agresivite a fyzickej pripravenosti je prirovnávaný k Rooneymu a Škótsko už reprezentuje v kategórii do 21 rokov. Z dôvodu veľkej konkurencie v A-tíme LFC má ale pred sebou ešte veľmi dlhú cestu.

Dijon Kameri

Ofenzívny záložník Salzburgu bol hviezdou pri ceste dorasteneckého tímu do finále juniorskej Ligy majstrov. Počas minulej sezóny pre zranenie vynechal dlhší čas, ale stal sa už stálicou v zostave seniorov a pravidelne hral aj v Lige majstrov. Štýlom hry pripomína Bruna Fernandesa. Na debut v národnom tíme Rakúska zatiaľ čaká, no čoskoro by to malo prísť.

Štatistiky Kameriho.
Štatistiky Kameriho.Flashscore

Antonio Nusa

Nórsko nie je iba Haaland. Okolo neho môže severská krajina v najbližších rokoch postaviť veľmi zaujímavý tím. Nusa je "Nórsky Neymar". V máji 2021 mal iba 16 rokov, keď debutoval za Stabæk v najvyššej súťaži a zakrátko strelil gól. V nižšom veku to dokázal iba Odegaard. Dokáže zahrať nielen na krídle, ale aj ďalších ofenzívnych pozíciách. Rodnú vlasť reprezentoval na ME do 21 rokov. Pri debute za seniorský národný tím sa blysol gólom aj asistenciou, po štyroch dueloch má bilanciu 1+4. Už dva roky je členom Clubu Bruggy, s ktorým si zahral aj skupinovú fázu Ligy majstrov.

Nusa by sa čoskoro mal stať hviezdou svetového kalibru.
Nusa by sa čoskoro mal stať hviezdou svetového kalibru.Flashscore

Roony Bardghji

Mladík je dlhodobo v hľadáčiku popredných klubov. Ide o najmladšieho hráča v histórii dánskej ligy. Krídelník alebo ofenzívny záložník sa od roku 2021 stal súčasťou zostavy Kodane, ale mierne ho pribrzdilo zranenie. Bardghji sa narodil v Kuvajte sýrskej rodine, ktorá sa o niekoľko rokov presťahovala do Švédska. Vyrastal vo viacerých kluboch vrátane popredného celku Malmö FF.

Andreas Schjelderup

Ďalší nórsky mladík v roku 2020 odmietol Liverpool a ostal v Nordsjællande, kde počas troch sezón ako tínedžer odohral 55 ligových stretnutí, no vábeniu väčších klubov neodolal, keďže ho v januári za takmer 14 miliónov eur kúpila Benfica. Vďaka svojej technike a driblingu pripomína Grealisha či Hazarda. Nórsko reprezentoval na európskom šampionáte do 21 rokov.

Zidan Sertdemir

Stredný záložník sa narodil vedľa Kodane v časti Ishøj, kde býva početná turecká menšina, do ktorej patrí. Cez neďaleké Brøndby sa dostal do nórskeho Nordsjællandu. V roku 2021 ho kúpil nemecký Bayer Leverkusen, pri debute sa stal vo veku 16 rokov a 276 dní najmladším hráčom v histórii klubu a druhým v Bundeslige po Moukokovi. Keďže ale za dva roky naplno neprerazil do "áčka", zvolil návrat do Nordsjællandu, kde bude hrávať podstatne viac.

Evan Ferguson

Írsky útočník už ako 14-ročný odohral prvý zápas za materský tím Bohemians a o dva roky neskôr strelil prvý gól. Navyše je stále najmladším futbalistom, ktorý sa presadil v juniorskej Lige majstrov. V januári 2021 prestúpil do Brightonu, kde si spravil skvelé meno. Už počas minulého ročníka zažiaril šiestimi gólmi a výrazne sa o neho zaujímal Manchester United, ktorému aj fandí, no zotrval, pretože na juhu Anglicka má ideálny priestor na rozvoj. Nedávno oslávil 18 rokov, odohral už osem stretnutí za národný tím, strelil tri góly. Až štyri zásahy zaznamenal pri štarte aktuálneho ročníka Premier League, stačilo mu na to iba osem vystúpení.

Ferguson má na svoj vek výborné čísla.
Ferguson má na svoj vek výborné čísla.Flashscore

Marko Lazetič

Mal iba 16 rokov a 10 mesiacov, keď debutoval za belehradskú Crvenu Zvezdu, za ktorú následne odohral 15 stretnutí. Hosťoval v Grafičare a v januári 2022 ho za štyri milióny eur kúpilo AC Miláno, ktoré si ho nesmierne cení. Napriek jedinému štartu v Serii A získal medailu za zisk Scudetta. Vo februári tohto roku odišiel zbierať skúsenosti do rakúskeho Altachu.

Oscar Gloukh

Izraelský futbal je na výraznom vzostupe, o čom svedčia viaceré úspechy. Minuloročné EURO U19 prinieslo až prehru vo finále, tohtoročné MS U20 zas bronz a krajina si zahrala aj na EURO U21. Gloukh štartoval na oboch európskych šampionátoch, pričom na Slovensku strelil tri góly, pridal dve asistencie a dostal sa do najlepšej zostavy podujatia. Ofenzívny záložník podával výborne výkony aj v Maccabi Tel Aviv, odkiaľ ho v januári kúpil Salzburg a rýchlo sa zaradil medzi členov základnej zostavy, tešil sa aj z titulu. Už osemkrát reprezentoval Izrael medzi seniormi, dvakrát sa presadil.