TOP 5 brankárskych nádejí pre tohtoročný draft do NHL

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 5 brankárskych nádejí pre tohtoročný draft do NHL

Trey Augustine by mal byť najvyššie draftovaným americkým gólmanom.
Trey Augustine by mal byť najvyššie draftovaným americkým gólmanom. Profimedia
Síce je sezóna iba vo svojej polovici, ale zraky expertov aj fanúšikov sa už upierajú na draft NHL 2023, ktorý sa uskutoční 28. a 29. júna v Bridgestone Arene v americkom Nashville. Vybrali sme päť najvyššie hodnotených brankárov.

Michael Hrabal

Prestížny rebríček NHL Central Scouting na začiatku aktuálnej sezóny zaradil tohto Čecha medzi najvyššie hodnotených hráčov. Známkou A ho označil spoločne s ďalšími adeptmi na výber už v prvom kole. Aktuálne sa pohybuje niekde na rozmedzí úvodného a druhého kola.

"Je veľmi sústredený a má mrštné pohyby. Rýchlo sa dvíha a pohybuje do strán. Má prepoklady, aby sa stal jednotkou tímu NHL," chválili v hodnotení pražského rodáka.

Všeobecne platí, že posledné roky na drafte veľa brankárov v prvom kole neprinášajú. Ak sa pozrieme na uplynulých päť, tak v priemere vždy šiel len jeden gólman.

Posledným Čechom vybraným takto vysoko bol Marek Schwarz zo 17. miesta v roku 2004. Hrabal sa v lete rozhodol nepodpísať zmluvu so Spartou Praha a odísť do zámoria. Doposiaľ nastúpil za Omahu Lancers v USHL na devätnásť zápasov a štatisticky patrí do druhej polovice prvej desiatky.

V konkurencii o dva roky starších súperov ide o dobrú bilanciu. Mimochodom, v priemere inkasovaného gólu na jedno stretnutie je najlepším Slovák Matej Marinov.

Takmer dvojmetrový český brankár je skautmi vysoko cenený aj vďaka svojej postave. Od roku 2025 bude pôsobiť v NCAA na University of Massachusetts. Pobiť sa o profiligu má v pláne až následne.

Carson Bjarnason

Kanaďan je druhým "maskovaným mužom" so známkou A od NHL Central Scouting. Druhým rokom chytá za Brandon Wheat Kings v prestížnej WHL, premiérovo je jednotkou mužstva.

Kvalitné výkony mu priniesli napríklad pozvánku do Top Prospects Game, čo je akýsi All-stars zápas najlepších hokejistov kanadských juniorských súťaží QMJHL, WHL a OHL. Konať sa bude 25. januára.

Bjarnasonovi dlho unikali mládežnícke reprezentácie "javorového listu", dokonca sa ani nedostal na Bantam Draft, teda draft do spomínaných súťaží. Až posledné leto chytal na Hlinka Gretzky Cupe a pomohol k zlatu.

Rýchlo sa presúva v bránkovisku a je výborný aj proti dorážkam. Experti takisto chvália jeho mentálne nastavenie a pracovnú morálku.

Scott Ratzlaff

Druhý kanadský mladík rovnako chytajúci vo WHL, ale za Seattle Thunderbirds. Priemer 1,93 inkasovaného gólu a úspešnosť zákrokov 92,9% z neho robia v oboch prípadoch najlepšieho gólmana súťaže. Zaknihoval už pätnásť výhier v osemnástich stretnutiach, pridal štyri čisté kontá. Naposledy vynuloval aj Bedardovu Reginu.

Získal ligovú cenu Brankár mesiaca december. Hlavne vďaka nemu je klub z mesta Kent najlepším tímom WHL. Spoločne s Bjarnasonom tvoril dvojičku na spomínanom Hlinka Gretzky Cupe. Ratzlaff bol jednotkou. V štyroch dueloch mal priemer 0,5 gólu na duel a pokryl 97,6 percent striel.

Na nedávno skončené MSJ sa nedostal, neprešiel posledným rezom. O rok by nemal chýbať. Od NHL Central Scouting dostal ako jeden z tria brankárov známku B.

Trey Augustine

V americkej nominácii na majstrovstvá sveta juniorov bol jasne najmladším, jediným s ročníkom narodenia 2005, no aj tak sa stal jednotkou. Augustine nastúpil na šesť zápasov, vyhral z nich päť a doviedol mužstvo k bronzovým medailám.

Druhým rokom pôsobí v projekte USA hrajúcom súťaže USDP a USHL. V tíme do 18 rokov vyhral až dvanásť zo štrnástich stretnutí. Pôsobí veľmi sebavedomo a je istý, čo prenáša aj na spoluhráčov.

Má síce trochu nižšiu postavu, ale to ho neobmedzuje. Naučil sa s tým pracovať. Veľmi mu pomáha študovanie štýlu Juuseho Sarosa, iba 179-centimetrového gólmana, ktorý patrí k úplne najlepším na svete.

"Nikdy neprestane sledovať puk, nech je kdekoľvek na ľade. Neopúšťa postavenie a spolieha sa na rýchle presuny. Ostáva pokojný a sústredený," píše NHL Central Scouting.

Udelil mu známku B, ktorá je pre hráča na úrovni druhého, alebo začiatku tretieho kola. Augustine je pripravený dokázať, že má na to byť plnohodnotnou súčasťou NHL. Od leta začne cieľ napĺňať na prestížnej Michigan State University v NCAA, kde kariéru štartoval i legendárny Ryan Miller.

Carsen Musser

Rodák z mesta Sherburn je tretím a posledným brankárom so známkou B od NHL Central Scouting. Tiež patrí do amerického projektu, momentálne je jednotkou mužstva U18 v súťaži USDP, ale už v predošlom ročníku dostal šancu v USHL.

Pochádza z maličkého mestečka Sherburn v Minnesote. Hrával aj bejzbal na pozícii chytača, čo mu, ako sám hovorí, pomohlo v hokejovej kariére, nakoľko tiež chytal hrací predmet do lapačky. Nakoniec zvíťazil hokej. Skautom sa páči jeho zodpovedný prístup a koncentrovanosť v bránkovisku.