Traja Žampovci vo Svetovom pohári? Adama s Andreasom by rád doplnil Teo

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Traja Žampovci vo Svetovom pohári? Adama s Andreasom by rád doplnil Teo

Adam Žampa je dlhodobo najlepší slovenský lyžiar.
Adam Žampa je dlhodobo najlepší slovenský lyžiar.Profimedia
Vo sfére alpského lyžovania má Zväz slovenského lyžovania (ZSL) v novej sezóne zámer prispieť k udržaniu špičkovej výkonnosti Petry Vlhovej (27). A tiež k čo najlepším výsledkom bratov Žampovcov, ktorých by mohol v tomto ročníku doplniť vo Svetovom pohári aj najmladší Teo (19).

"Chceme udržať výkonnostnú úroveň a dúfame, že Žampovci ju budú zlepšovať. Snažíme sa priblížiť k cieľu štyroch pretekárov v najlepšej tridsiatke u chalanov aj dievčat," povedal prezident ZSL Martin Paško na pondelkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

Prvé podujatie Svetového pohára čaká na lyžiarov už v predposledný októbrový víkend v Söldene. V obrovskom slalome by mali okrem Petry Vlhovej štartovať aj Adam a Andreas Žampovci.

Sústredenie u protinožcov

Tí si v kalendári naplánovali pre obrovský slalom desať zastávok. Figuruje tam aj nová destinácia - Palisades Tahoe, dejisko súťaží ZOH 1960 v kalifornskom Squaw Valley, ale aj andorrské Soldeu.

"Pred novou sezónou sa cítim fajn. Som hlavne rád, že chrbát drží, za čo vďačím všetkým doktorom a fyzioterapeutom. Pravdepodobne pre pandémiu a jej dôsledky nebolo v strediskách tak rušno ako po iné roky. Oveľa viac sme sa tak mohli sústrediť na tréningy," uviedol k predsezónnej príprave najstarší Adam.

S oboma bratmi sa v lete zúčastnil na Austrálsko-novozélandskom pohári, kde dosiahli v konkurencii nórskych a amerických pretekárov kvalitné výsledky. Vrcholom nadchádzajúceho ročníka sú aj pre nich majstrovstvá sveta vo francúzskom stredisku Courchevel (6.2.-19.2.).

"Mali sme super sparring s nórskym tímom aj s Američanmi. Konkurencia je ešte väčšia ako vlani. Mužský Svetový pohár bude absolútne vyrovnaný. Na novú sezónu sa veľmi teším a verím, že jazdy z tréningov prenesiem aj do sveťáku."

Vysoké ciele aj u Andreasa

"Takisto sa teším aj na MS. Jednak je to top lyžiarske stredisko sveta a tiež si myslím, že organizátori urobia všetko pre to, aby boli tieto majstrovstvá špeciálne,“ dodal najstarší z bratov, ktorý dosiahol v predchádzajúcom ročníku SP najlepší výsledok v Alta Badii a Kranjskej Gore, kde obsadil 25. miesto.

Pred úvodným podujatím SP je motivovaný i jeho brat Andreas. Ten si vybojoval na Austrálsko-novozélandskom pohári jeden triumf.

"Pred sezónou sa cítim v dobrej forme. Som naozaj spokojný s prípravou. S bratmi sme intenzívne trénovali najprv vo Vysokých Tatrách. Po presune na Nový Zéland sa mi podarilo vyhrať preteky a vylepšiť si štartovacie číslo pred prvým Svetovým pohárom."

"Cieľ je takto pokračovať, hneď zabodovať v rakúskom Söldene a získať tam prvé body," naznačil o svojich cieľoch Andreas.

Blíži sa debut?

Na južnej pologuli trénoval aj najmladší z trojice Teo, ktorý vidí reálne svoj štart v tohtoročnom SP.

"Šanca je veľká, chýba mi 150 miest. Ak budem mať ešte jeden výrazný výsledok, mohlo by to vyjsť. Možno by stačilo bodovať v Európskom pohári," naznačil 19-ročný lyžiar.

"Predsezónna príprava na Novom Zélande ukázala, aký veľký posun po športovej, ale aj psychickej stránke Teo zaznamenal. Dokonca sme sa spolu ocitli na stupni víťazov."

"Dúfam, že mu to v sezóne prinesie super motiváciu a zároveň ukáže, aký veľký potenciál sa v ňom skrýva," konštatoval o najmladšom bratovi Adam Žampa.