Turnajové mužstvo čaká ďalšia výzva. Dokážu Nemci v Katare uspieť?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Turnajové mužstvo čaká ďalšia výzva. Dokážu Nemci v Katare uspieť?

Nemci chcú na šampionáte napraviť dojem z posledných MS.
Nemci chcú na šampionáte napraviť dojem z posledných MS.Profimedia
"Futbal je vlastne celkom jednoduchá hra. Trvá 90 minút a na konci sa vždy tešia Nemci," prezradil v minulosti známy športový novinár Gary Lineker. S nemeckým výberom skrátka treba na šampionátoch počítať, hoci majstri sveta z roku 2014 tentokrát nepatria k najväčším favoritom.

Úvod

V rokoch 2002-2014 sa nemecký výber dostal vždy aspoň do semifinále, v Brazílii nasledoval vrchol úspešného desaťročia. Zázračné dieťa Mario Götze strelilo rozhodujúci gól vo finále proti Argentíne kolenom. Zoznam "1954, 1974, 1990", ktorý rocková skupina Sportfreunde Stiller s veľkou radosťou premenila na texty piesní, sa konečne dočkal prírastku.

Die Mannschaft vždy podáva spoľahlivé výkony, keď na tom najviac záleží. Šampionát v Rusku v roku 2018 a majstrovstvá Európy, ktoré boli kvôli koronavírusu odložené na rok 2021, však toto presvedčenie narušili.

Na posledných majstrovstvách sveta sa tím po úvodnej prehre s Mexikom nedal poriadne dokopy a zverenci trénera majstrov sveta Jogiho Löwa vypadli už v skupine. Prvýkrát v histórii. Na ME potom Nemci v osemfinále prehrali s Anglickom 0:2.

V Katare má byť negatívna séria zastavená. Mimochodom, málokde budí exotický turnaj také vášne, ako v Nemecku. Diskusia o ľudských právach určuje verejný diskurz. Na nemeckých štadiónoch pravidelne vidíme bojkotové transparenty. Téme sa nevyhne nijaká futbalová relácia.

Silné stránky

Löwov staromódny prístup má zmeniť Hansi Flick, ktorý je považovaný za modernejší typ trénera. Na jeho debut v Lichtenštajnsku v septembri 2021 sa netrpezlivo čakalo. Postaví na ihrisku trojicu alebo štvoricu obrancov? Na ktorých hráčov sa zameria, keď bude chcieť odstrániť problémové miesta v obrane a strede útoku?

Zápas sa skončil nevýrazným víťazstvom 2:0. Outsider z Lichtenštajnska robil Nemcom občas problémy. Novou nádejou bol Jamal Musiala.

Zatiaľ má len 19 rokov, ale už niekoľko týždňov patrí medzi najdôležitejších hráčov Bayernu Mníchov. Zakladá jeden útok za druhým, s loptou je nečitateľný, dokonale vidí svojich spoluhráčov a vie, kde je cieľ.

Úroveň koordinácie v niektorých častiach tímu je jedinečná. Dynamický štýl hry Sergea Gnabryho alebo Leroya Saného dopĺňajú vynikajúce dlhé lopty Joshuu Kimmicha a kreatívny duch Leona Goretzku.

Práve on s Kimmichom alebo Ilkayom Gündoganom z Manchestru City sú hrozivými zbraňami. V žiadnej inej formácii nemá Flick taký široký výber ako v strede poľa. Konkurencia by mohla nemecké hviezdy priviesť k špičkovým výkonom.

Faktor šťastia potom predstavuje Götzeho návrat. Príbeh strelca zlatého gólu na MS 2014 je dobre známy. Predpokladaný krok späť - prestup do PSV Eindhoven - sa ukázal ako úder do čierneho. Tridsaťročný hráč si v Katare pravdepodobne zahrá len niekoľko minút, ale je skutočným talizmanom tímu.

Slabé stránky

Flick sa musí vyrovnať s niekoľkými absenciami spôsobenými zraneniami. Chýbať bude hlavne Marco Reus. Nemohol byť už v Brazílii, keď mu, tak ako teraz, štrajkoval členok. Obzvlášť trpké to bolo pre Flicka, ktorý sa snažil možno najtalentovanejšieho nemeckého hráča svojej generácie pasovať do pozície stredopoliara. A Reus priniesol kvalitu potrebnú na to, aby loptu rýchlo a bez veľkého zdržania vyviezol dopredu.

Aj Timo Werner hral spočiatku dôležitú úlohu. Flick postavil bývalého hráča Chelsea ako jediného útočníka. Werner dobre zapadol do nového systému a mal talent na kombinačnú hru proti tesne brániacim súperom, ako aj na rýchle prechodové situácie.

Chýbalo už len skutočné využitie šancí. Preto často ako jeho náhradník pôsobil Lukas Nmecha, ktorý je skôr klasickým hrotovým útočníkom. Krátko pred začiatkom turnaja sa však obaja vážne zranili.

Nahradili ich Niclas Füllkrug z Brém a Youssoufa Moukoko z Dortmundu, z ktorých ani jeden neodohral čo i len jediný zápas za seniorský národný tím. Napriek tomu si zabezpečili miesto v lietadle do Kataru. Füllkrug hral v minulej sezóne s Werderom druhú ligu, ale v najvyššej súťaži už stihol streliť 10 gólov.

Ideálna zostava

Neuer – Kehrer, Süle, Rüdiger, Raum – Kimmich, Goretzka – Gnabry, Musiala, Sané – Havertz

Flick rád používa hybridný systém. Počas doterajších 15 zápasov vo funkcii reprezentačného trénera sa striedali formácie 4-2-3-1 a 3-2-4-1. Dôležitú úlohu v jeho plánoch zohrali krajní obrancovia.

Keď držali loptu, jeden z nich postupoval dopredu a druhý sa pridal k stredným obrancom. Hráčom, ktorý zostával vzadu, bol väčšinou Thilo Kehrer. Bývalý obranca PSG pôsobí vo West Hame od augusta. Hoci nie je žiadnou extratriedou, Flick ho má veľmi rád a takmer bezvýhradne mu dôveruje.

V bráne má samozrejme neochvejnú pozíciu kapitán Manuel Neuer. Na stopérskom poste sa objaví Antonio Rüdiger, ktorý má ľahké zranenie bedrového kĺbu a stále sa mu nepodarilo vytlačiť Rakúšana Alabu zo základnej zostavy Realu Madrid.

V útoku sa momentálne javí ako najbezpečnejšia možnosť použitie Kaia Havertza ako falošnej deviatky. To, že by z Füllkruga alebo Moukoka vyrástli vo veľmi krátkom čase kandidáti na základnú jedenástku, môžeme zatiaľ vylúčiť. Aspoň proti Japonsku má Havertz miesto isté.

Najhorúcejšia téma

Kraje obrany, to je pre Nemcov problém. Ťažko povedať, komu bude zverená ľavá strana. Robin Gosens, ktorý tam hral počas minuloročného Eura, sa do výberu nedostal. Hoci David Raum odohral za Hoffenheim skvelú minulú sezónu, keď udivoval svojou bežeckou silou a presnými centrami, po prestupe do Lipska už len márne hľadá svoju predchádzajúcu formu.

Napriek tomu s ním Flick počíta. Kapitán Freiburgu Christian Günter si tiež vybojoval miesto v tíme pre MS. Legenda klubu z Breisgau často rieši útočné a obranné akcie s nadpriemernou inteligenciou. Ako už bolo spomenuté vyššie, v prípade núdze by túto pozíciu mohol zastávať Kehrer.

Predpoveď

Tím je stále vo fáze hľadania, čo dokazujú aj slabé výsledky v Lige národov. Jediným úspechom proti špičkovému tímu bol júnový triumf 5:2 nad Talianskom. V úvodnom zápase turnaja proti Japonsku je však víťazstvo nevyhnutné.

Ak Nemci začnú lepšie ako v Rusku 2018, mohli by sa do náročného duelu s vyzývateľom Španielskom pustiť s vervou. Osemfinále je pre nich povinnosťou, semifinále sa zdá byť dosiahnuteľné. Účasť vo finále - alebo dokonca triumf na majstrovstvých sveta - by však bol prekvapením.