Úspech Poľska leží na pleciach Roberta Lewandowského

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Úspech Poľska leží na pleciach Roberta Lewandowského

Úspech Poľska leží na pleciach Roberta Lewandowského
Úspech Poľska leží na pleciach Roberta LewandowskéhoProfimedia
Poľskí fanúšikovia snívajú, že tím okolo Roberta Lewandowského (35) dokáže napodobniť MS 1974 a 1982, keď boli zhodne tretí. Už len postup zo skupiny by ale bol úspechom, keďže ďalej sa Poliaci nedostali od roku 1986.

Pred štyrmi rokmi vstupoval do turnaja tím trénera Adama Nawałku s vysokými ambíciami. Tie sa rozpadli po úvodnej prehre so Senegalom. Následne v stretnutí o všetko vyhrala Kolumbia a ani víťazstvo proti Japonsku nepridalo fanúšikom na pohode. V Rusku to bol neúspech.

Súčasný tréner Czesław Michniewicz je optimista a navyše sa pripravil veľmi dobre. Stretol sa s bývalými lodivodmi národného tímu, ktorí viedli mužstvo na vrcholných šampionátoch, aby s nimi prebral celé pozadie podujatia a zistil, čo sa dá robiť lepšie. Súčasný lodivod má dôveru fanúšikov aj hráčov. Znova je v Poľsku pred štartom MS pozitívna atmosféra.

Silné stránky

Jednoznačne Robert Lewandowski a jeho forma, ktorá neklesá ani po prestupe do Barcelony. Práve naopak, je najlepším strelcom La Ligy. Strelil už trinásť gólov a pridal štyri asistencie. Práve jeho individiuálna kvalita je niečo, k čomu sa upiera celý národ. Hranica medzi úspechom a neúspechom leží na jeho pleciach.

Poliaci často a zároveň radi hrajú s dvomi typickými útočníkmi. Výber je totiž kvalitný -Arkadiusz Milik, Krzysztof Piątek a Karol Świderski. Lewandowski vždy púta pozornosť dvoch či dokonca troch obrancov, preto sa otvára priestor pre jeho spoluhráčov a z toho vie Poľsko ťažiť. Michniewicz má na výber rôzne možnosti, všetci jeho útočníci si priniesli dobrú klubovú formu.

Slabé stránky

Až donedávna sa zdalo, že Poľsko má vyriešený aj stred poľa. Jakub Moder a Jacek Goralski hrali v kluboch dobre, lenže oboch vyradilo z MS v Katare zranenie. Za Leeds navyše prestal pravidelne nastupovať ďalší skúsený člen tímu Mateusz Klich, ktorý z tohto dôvodu nie je v nominácii. Tam sa prekvapivo nedostal takisto Karol Linetty.

Razom je tu veľký problém. Piotr Zieliński a Sebastian Szymański síce kvalitou očakávania spĺňajú, ale z ostatných záložníkov bude náročné vybrať toho, kto si svoje miesto zastane tak, ako spomínaní nezúčastnení hráči. Grzegorz Krychowiak hráva iba za saudskoarabský Al Shabab.

Mnohí fanúšikovia počítajú s Krystianom Bielikom, ktorý má veľký potenciál, ale často ho sužujú zranenia. Ak by opora Birminghamu City vypadla aj z Kataru, tak sa úlohy budú musieť ujať mladí a národným tímom nedostatočne overení Damian Szymański a Szymon Żurkowski.

Ideálna zostava

Szczęsny - Cash, Glik, Kiwior, Bednarek, Zalewski - Bielik, Krychowiak, Zieliński - Lewandowski, Świderski

Tréner Czesław Michniewicz dlhodobo preferuje systém s tromi strednými obrancami. Kamil Glik a Jan Bednarek sú dlhoročnými oporami, doplniť by ich mal Jakub Kiwior. V tejto sezóne hrá za Speziu výborne. Do Serii A sa dostal cez slovenskú Fortuna ligu, ktorú hrával v dresoch Podbrezovej a Žiliny. Matty Cash a Nicola Zalewski sú voľbami na krajoch.

Wojciech Szczęsny dlhodobo nemá v Poľsku konkurenciu. Problematický stred poľa by mali vyriešiť Krystian Bielik a Grzegorz Krychowiak, ktorých doplní ofenzívnejší Piotr Zieliński. Robert Lewandowski na hrote bude podporovaný pravdepodobne Karolom Šwiderskim. Ten odohral väčšinu zápasov kvalifikácie aj Ligy národov.

Najhorúcejšia téma

Matty Cash je jasnou voľbou na pozíciu pravého halfbeka. Vľavo sa vyskytujú otázniky. Nicola Zalewski je síce predpokladanou možnosťou, no otázna bude jeho forma. V tom prípade môžu alternovať Przemysław Frankowski, Kamil Grosicki, Michał Skóraś či Jakub Kamiński.

Druhým otáznikom je pozícia útočníka pri Lewandowskom. Pár rokov dozadu by tam určite figuroval Arkadiusz Milik, teraz to tak nevyzerá. Začať pred ním a takisto Piątekom by mal spomínaný Šwiderski.

Predpoveď

Nikto nečaká, že Poľsko dokáže poraziť Argentínu, ale zároveň je pre fanúšikov istotou výhra nad Saudskou Arábiou. Karty v skupine C sú rozdané jasne. Poľsko sa o druhú postupovú priečku pobije s Mexikom. Ak by sa európskej krajine podarilo dostať medzi šestnásť najlepších, tak narazí na Francúzsko alebo Dánsko. Dva veľmi kvalitné tímy. Osemfinále bude maximom.