Udalosti Bundesligy: Rozprávka pokračuje, Union zostáva najlepším tímom z východu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Bundesligy: Rozprávka pokračuje, Union zostáva najlepším tímom z východu

Union oslavuje, jeho fanúšikovia si tohtosezónnu jazdu v Bundeslige užívajú.
Union oslavuje, jeho fanúšikovia si tohtosezónnu jazdu v Bundeslige užívajú.Profimedia
V roku 2023 nestratili bod len dva tímy Bundesligy. Dortmund aj Union naďalej zaostávajú za vedúcim Bayernom. Najmä pre druhý menovaný celok je táto víťazná séria prekvapením. Na konci jesene sa zdalo, že Köpenicker dochádza dych. Počas zimnej prestávky mužstvo trénera Ursa Fischera (56) očividne načerpalo nové zásoby kyslíka. A len tak skoro mu zrejme nedôjdu.

Union sa takmer dva mesiace držal na čele bundesligovej tabuľky. Medzi šiestym a dvanástym kolom za sebou nechal Bayern, Dortmund a Freiburg. Na svojom štadióne An der Alten Försterei stratil do začiatku novembra body len za remízu 1:1 s mníchovským "Rekordmeisterom". Vonku medzitým dvakrát prehral, ale ani konkurencia sa nevyhla zakopnutiu.

Záver jesennej časti sa Berlínčanom vôbec nevydaril. Najprv utrpeli päťgólový debakel s Leverkusenom, potom len remizovali s Augsburgom a pred majstrovstvami sveta v Katare jasne prehrali s Freiburgom. Union klesol na piate miesto, kde aj prezimoval. Zdalo sa, že rozprávka o Popoluške z východnej časti metropoly sa skončila.

Chyba. Spolu s Dortmundom zostávajú Köpenicker jediným klubom, ktorý po januárovom reštarte bundesligovej sezóny nestratil ani bod. Svojich súperov nerozdrvia, skôr ich Fischerovi zverenci dusia. Funguje to. Proti Hoffenheimu a Mainzu strelil Union víťazný gól po 80. minúte. Brémy a Lipsko boli porazené o jediný zásah.

Aktuálna tabuľka Bundesligy.
Aktuálna tabuľka Bundesligy.Flashscore

Boj o majstra "NDR"

Najmä víťazstvo v 20. kole proti Lipsku urobilo Berlínčanom veľkú radosť, pretože prišlo proti nenávideným "červeným býkom". Na bundesligovej scéne sú už niekoľko rokov, no ich existencia stále vyvoláva veľké vášne.

RB Lipsko nie je klub s bohatou históriou a veľkou fanúšikovskou základňou, ktorá by mala vplyv na smerovanie klubu. Namiesto toho ide o projekt rakúskeho koncernu Red Bull, ktorý na jednej strane môže pôsobiť sympaticky tým, že podporuje mladé talenty a atraktívny štýl futbalu. Na druhej strane v nemeckom prostredí pôsobí nepatrične, pretože obchádza viaceré formálne i neformálne pravidlá. Nepodporuje otvorené členstvo, namiesto rozmanitosti udržiava monopol a názov "RB Leipzig" ukazuje, že zákaz používania mena sponzora v názve má plytké kontúry.

Vyššie uvedené body sú pre zvyšok futbalového Nemecka nepríjemné. Hnev pociťujú najmä priaznivci tímov z bývalej NDR, ktorých kluby prešli po zjednotení východnej časti krajiny so západom bolestivou reštrukturalizáciou, po ktorej sa mnohé dostali do vážnych finančných problémov. RB Lipsko nikdy nečelilo takýmto ťažkostiam. S bohatým kapitálom vstúpilo na zelenú lúku a pustilo sa do práce. A dnes, keď sa hrá na reprezentáciu "Ostdeutschland", to vyzerá bizarne.

Popri Lipsku zostáva Union jedinou značkou z východnej časti Bundesligy, na ktorú sa dá odvolať. Predchádzajúce pôsobenie Hansy Rostock alebo Energie Cottbus neprinieslo žiadny veľký úspech. O to pôsobivejší je súčasný vzostup Köpenicker. Najmä preto, že za sebou necháva aj "náplavu" z Lipska.

Tisíce fanúšikov Unionu si užili sobotňajší obrat v Red Bull Arene. Vo svojom sektore vyvesili transparenty s odkazom na Lokomotive Leipzig a Chemie Leipzig - dva kluby, ktoré boli v NDR slávne, ale teraz hrajú štvrtú - najvyššiu regionálnu ligu. Mimochodom, súčasný tréner RB Lipsko Marco Rose začal svoju trénerskú kariéru v Lokomotive.

Súčasná forma Unionu.
Súčasná forma Unionu.Flashscore

Skrátka, v boji proti Red Bullu ťahá zvyšok východného Nemecka za jeden povraz. A Union sa ukazuje ako vhodný predstaviteľ prúdu: odkazuje na minulosť, prešiel si problémami, fanúšikovia sledujú jeho smerovanie a priamo komunikujú s vedením. Špecifická nálada sa premieta aj do výkonov na ihrisku. Köpenicker je predovšetkým organizovaný tím založený na pevnej defenzíve. Nie je prekvapením, že ani jeden z gólov Berlínčanov v Lipsku nepadol priamo z hry. Po rohovom kope sa presne trafil Janik Haberer, obrat dokonal z penalty Robin Knoche.

Union je aj po sobote najlepším východonemeckým tímom. Jeho rozprávka sa rozhodne neskončila.

Prehľad zápasu RB Lipsko - Union Berlín 1:2

Hráč kola

Je to akýsi kolínsky Stanislav Lobotka. Na ihrisku vyzerá ako pavúk, ktorý obťažuje súpera v strede poľa, oberá ho o loptu a vystihuje prihrávky. Potom sa Ellyes Skhiri vydáva do útoku a poskytuje svojim spoluhráčom vítanú podporu. Jednoducho nezastaviteľný všestranný hráč.

Vynikajúci tuniský stredopoliar pôsobí v 1. FC Kolín už štvrtú sezónu. Po tej súčasnej ho bude ťažké udržať. Okrem skvelej defenzívnej práce a kľúčovej úlohy v strede poľa sa Skhiri v novom kalendárnom roku nezvyčajne strelecky presadil. V januári sa dvoma trefami podieľal na demolácii Brém a potom zabezpečil cenný bod pre "Effzeh" na pôde Bayernu.

Skhiri sa minulý víkend opäť zapísal do listiny strelcov. Najskôr pohotovou hlavičkou zakončil rýchly brejk a potom z pokutového kopu poistil nečakanú výhru 3:0 nad Frankfurtom. Takéto výkony určite neuniknú záujmu klubov z Nemecka a zahraničia.

Gól kola

Hertha konečne zabrala. Na Olympiastadione otočila zápas s Mönchengladbachom a prvým víťazstvom za posledné tri mesiace poskočila aspoň na 16. miesto.

Víťazný zásah strelil obranca BSC Márton Dárdai. V základnej zostave "Starej dámy" sa objavil len druhýkrát v sezóne a prvýkrát od konca augusta. Po nedeľňajšej bombe by sa mohol ľahko stať obľúbencom trénera Sandra Schwarza.

Lopta sa v 52. minúte dostala k nohám Dárdaia. Mladý stredopoliar poslal loptu z úctyhodnej vzdialenosti na bránu, v ktorej stál Jonas Omlin. Prudký projektil trafil brvno, následne ho zastavila sieť. Otec šťastného strelca, Pál Dárdai, ktorý v minulosti hrával za Herthu a potom niekoľko rokov trénoval jej prvý tím, bol tiež na tribúne a tlieskal skvelému gólu.