Úspech alebo pád? Štvrtok a sobota rozhodnú o tom, ako sa bude hodnotiť sezóna Vlhovej

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Úspech alebo pád? Štvrtok a sobota rozhodnú o tom, ako sa bude hodnotiť sezóna Vlhovej

Shiffrinová gratuluje Vlhovej po triumfe vo Flachau.
Shiffrinová gratuluje Vlhovej po triumfe vo Flachau.Profimedia
Viete, v ktorom ročníku mala naposledy Petra Vlhová (27) na konte "len" jedno víťazstvo vo Svetovom pohári? Ak ste tipovali sezónu 2016/2017, uhádli ste. Odvtedy to boli zakaždým minimálne dva triumfy, štyri roky po sebe dokonca aspoň päť víťazstiev počas jesene a zimy. Lenže prelom rokov 2022 a 2023 nenašiel Slovenku v ideálnej forme.

Zlatá slalomárka z Pekingu vstupuje do majstrovstiev s jedinou sezónnou výhrou na konte. Bolo jasne vidieť, ako veľmi chce dosiahnuť na najvyšší stupienok a zlomiť tak kliatbu. Keď sa jej to 10. januára vo Flachau podarilo, prišli na rad aj slzy šťastia.

O Petre Vlhovej sa v uplynulých mesiacoch napísalo mnoho. Okrem iného aj to, že sa na nej dodatočne podpísala únava po päťročnej náročnej spolupráci s trénerom Liviom Magonim či to, že hľadá motiváciu do ďalších mesiacov a rokov.

Fakt, že Mikaela Shiffrinová je dominatnejšou pretekárkou azda ako kedykoľvek predtým, tiež nepridáva bonusové body na psychike. Roky predtým to bolo o Američanke a Slovenke, teraz je to o Američanke a zvyšku poľa.

Oproti olympijskému ročníku, keď dosiahla rodáčka z Liptova na šesť triumfov a štyri "striebra" vo Svetovom pohári, má teraz konte len jedno víťazstvo a dve druhé miesta. Áno, mohli by sme vytiahnuť viacero štatistík o tom, ako sa Petre nedarí.

Petra Vlhová neskrývala slzy radosti po triumfe vo Flachau.
Petra Vlhová neskrývala slzy radosti po triumfe vo Flachau.Profimedia

Napríklad tu máme nekonzistentnosť. Pokiaľ jej vyšlo prvé kolo, bolo všetko v poriadku. Skôr sa písal iný scenár, dvadsaťsedemročná lyžiarka musela ísť v druhej jazde na hrane a stále to bolo málo platné. 

Formu koniec-koncov nemala ani na poslednom podujatí v Špindlerovom Mlyne. Štvrté a potom trináste miesto v slalome akoby podčiarkli smolu, ktorú si Vlhová, snáď, vyčerpala...

Opačne sa na to môžeme pozrieť z pohľadu Shiffrinovej. Tá do konca januára úplne dominovala, najprv v Česku vyhrala, ale na ďalší deň skončila druhá. Na majstrovstvách sveta v kombinácii vypadla v slalome niekoľko bránok pred cieľom, v super-G bola druhá o 11 stotín sekundy. Vyhrávať celú sezónu a potom sa v rozhodujúcich chvíľach len pozerať na víťazku... Uvidíme, ako to s najlepšou lyžiarkou histórie zamáva.

A tu hľadajme ďalší rozdiel. Slovenka prvý týždeň šampionátu kompletne vynechala a maximálne sa sústredí na svoje najsilnejšie disciplíny. Sú to dni bez zvýšenej mediálnej pozornosti a zároveň s väčším komfortom vo všetkých ostatných aspektoch. Vlhová sama priznala, že si potrebuje oddýchnuť aj mentálne. Keď sa jej nedarilo, odmlčala sa na sociálnych sieťach. Časovanie formy a pohody je niečo, čo sa vyplatí. Sama dobre vie, že o úspechu ročníka 2022/2023 sa rozhodne vo štvrtok a v sobotu.  

V Kronzplatzi pokazila Slovenka prvé kolá, v druhých jazdách si polepšila len na štvrtú priečku.
V Kronzplatzi pokazila Slovenka prvé kolá, v druhých jazdách si polepšila len na štvrtú priečku.Profimedia

"Získaný čas využijeme na dotrénovanie kondičných a technických aspektov výkonu, aby sme boli plne pripravení na pre nás najdôležitejšie disciplíny - obrovský slalom a slalom," podčiarkol Vlhovej tréner Mauro Pini. Čo viac potrebujeme dodať?

Ako prvý príde na rad obrovský slalom vo štvrtok o 10:00. Dvakrát druhá a raz tretia priečka z aktuálnej sezóny radia Liptáčku do okruhu favoritov. Smolne vyznievajú hneď štyri umiestnenia na štvrtej pozícii. Slovenka patrí medzi úzku špičku aj v slalome, v ktorom sa predstaví v sobotu rovnako po 10:00. Ak si odmyslíme nešťastnú "trinástku" zo Špindlerovho Mlyna, bola tento ročník prinajhoršom štvrtá.

Ak je niečo o Vlhovej možné povedať, tak to, že s timingom to vie. Na majstrovstvách sveta 2019 a 2021 si uchmatla tri a dve medaily. V Pekingu šla rovnako iba dvojkombináciu "obrák" - slalom, ktorá jej vyniesla historické zlato. Tak prečo podobný scenár nezopakovať aj vo Francúzsku?

Keď príde medaila, okamžite sa zabudne na neúspech vo Svetovom pohári. Je to práve počínanie na MS, ktoré bude formovať mienku o tom, aká úspešná a či vôbec bola sezóna Petry Vlhovej.