Uspel v zahraničnej konkurencii, spovedal ho Rosický. Slovák Gregora vedie sparťanské ženy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Uspel v zahraničnej konkurencii, spovedal ho Rosický. Slovák Gregora vedie sparťanské ženy

Gregora a Satrapová (vedúca úseku žien, pozn.).
Gregora a Satrapová (vedúca úseku žien, pozn.). sparta.cz
Nielen celosvetovo sa derie ženský futbal do popredia, ale aj na Slovensku. Ženskej reprezentácii len o vlások unikla baráž o účasť v najvyššej kategórii Ligy národov. Najnovšie uspel v konkurencii zahraničných trénerov v pražskej Sparte PAVOL GREGORA (34). Od novembra vedie jeden z najúspešnejších klubov v Česku. Aj o tom sa so samotným kormidelníkom rozprávali Flashscore Správy.

Ženská Sparta? Veľký zmysel a hodnota

Ešte donedávna sedel na lavičke druholigového Šamorína ako zaskakujúci tréner. S tímom absolvoval záverečné tri jesenné kolá, v ktorých dvakrát doviedol hráčov k trom bodom v a v jednom prípade ťahali spoločne za kratší koniec. Ponuke zo Sparty neodolal.

"Je pravda, že pre trénera mužského futbalu nie je bežné prejsť do pozície trénera žien. Rozhodnutie bolo pre mňa však prirodzené. Futbal je futbal bez ohľadu na pohlavie. Futbal mal vždy vyšší presah ako len šport. Pre mňa možnosť prispieť k rozvoju ženského futbalu, k rozvoju ženskej Sparty, možnosť byť úspešný aj v tejto oblasti, dáva veľký zmysel a hodnotu," prezradil na úvod nášho rozhovoru Pavol Gregora. 

Tréner Gregora v pozícii dočasného lodivoda na lavičke Šamorína.
Tréner Gregora v pozícii dočasného lodivoda na lavičke Šamorína.FB: ŠTK Šamorín

Mnohým fanúšikom jeho meno, pravdepodobne, nič nehovorí. V každom prípade, v 34 rokoch má za sebou zaujímavú cestu. Prešiel všetkými vekovými kategóriami až po spomínaných mužov v druhej lige. Keď cítil, že na Slovensku nemá pri sebe dostatočného mentora, zvolil zahraničnú cestu. Vydal sa do viacerých krajín a najmä veľkoklubov. Stáže absolvoval v Drážďanoch, Juventuse, Austrii Viedeň, Benfice či Bayerne Mníchov. V rozsiahlom zozname nechýba ani jeho aktuálny zamestnávateľ Sparta Praha.  

"Neskôr som odišiel študovať do Madridu. Veľa mužstiev tam hrá prvú či druhú najvyššiu súťaž. Videl som veľkú šancu dostať sa do niektorého z nich na dlhodobú stáž. Najväčšiu rolu však hrala metodika. Tá, ktorú využívajú, je z môjho pohľadu veľmi efektívna," prezradil ďalej Gregora. 

Kľúčovú rolu zohrala informácia o tom, že na tamojšej športovej škole vyučuje futbal asistent trénera španielskej reprezentácie a hlavný metodik Atlética Madrid. Práve druhý menovaný mu takmer na polroka umožnil absolvovať stáž v štruktúrach "Los Colchoneros".

Pavol Gregora s Pavlou Satrapovou, vedúcou žien pražskej Sparty.
Pavol Gregora s Pavlou Satrapovou, vedúcou žien pražskej Sparty.sparta.cz

"Sledoval som tréningy i zápasy od najnižšej kategórie až po mužov. Neskôr sme štartovali prípravky v trnavskom Spartaku, ale opäť ma to zavialo von – do Norimbergu ku kategórii U12. V ďalšom období som štyri roky pracoval ako technický riaditeľ Coerver Coachingu pre Slovensko," uzavrel bohaté skúsenosti. 

Silná tímová atmosféra, schopnosť vložiť sa naplno do futbalu

Z vyššie menovaného mi príde, že vám je mládež najbližšia. Čím vás oslovila ponuka viesť ženy Sparty Praha? 

"Je to tak, mám veľmi rád prácu s mladými hráčmi, pretože snívajú, že dosiahnu svoj veľký cieľ. Baví ma im v tom pomáhať. Som v Sparte a chcem pomôcť čo najlepšie odprezentovať ženský futbal. Chcem, aby ženská Sparta bola pevnou súčasťou Sparty. Jednoducho, aby boli na nás fanúšikovia a najmä klub hrdí."

Získala si vás Sparta aj vďaka histórii a neľútostnej rivalite so Slaviou

"(Úsmev). V počte titulov je Sparta pred Slaviou. V posledných desiatich rokoch však Slavia získala sedem majstrovských zárezov a Sparta iba tri. Keď sa na to pozrieme cez Ligu majstrov, v novodobej ére sa sparťanky zatiaľ do skupiny neprebojovali, kým slavistky dva roky po sebe áno. V rebríčku sú však obaja prakticky pri sebe. Slavia je jedenásta, Sparta sedemnásta. Urobíme všetko pre to, aby sme tento trend zmenili."

Pracovali ste väčšinou pri mládeži alebo mužoch. Aké sú vaše skúsenosti so ženským futbalom? 

"Veľmi obohacujúce. V tejto oblasti ma fascinuje silná tímová atmosféra. Vzájomná podpora medzi hráčkami a schopnosť vložiť sa naplno do futbalu. V praxi som krátky čas bol asistentom trénera pri reprezentácii Slovenska WU15 a, samozrejme, keď som trénoval v nižších vekových kategóriách, vždy sme mali v mužstve nejaké dievčatá."

Vidíte v slovenských futbalistkách potenciál smerom do budúcnosti a najmä v takých tímoch, ako je práve Sparta?

"Slovenský ženský futbal ide podľa mňa dopredu. Sledujem našu reprezentáciu a fandím jej. Veľa našich hráčok sa dokáže presadiť v zahraničných mužstvách, čo vnímam pozitívne. Verím, že sa podmienky v našich kluboch budú neustále zlepšovať, čo by veľmi pomohlo k ešte rýchlejšiemu napredovaniu. Výhodu vidím aj v tom, že začali vznikať prípravky, resp. celé štruktúry dievčenského futbalu. Určite sú na Slovensku talenty, ktoré si vieme predstaviť aj v Sparte Praha. Nedávno sme mali dve veľmi mladé a zaujímavé hráčky na skúške."

Posledné výsledky ženskej reprezentácie Slovenska.
Posledné výsledky ženskej reprezentácie Slovenska.Flashscore

Pohovor trval dva mesiace, úspech v zahraničnej konkurencii

Nelákalo vás pokračovať v Šamoríne pri hlavnom tíme?

"Úprimne, som človek, ktorý sa vie zapáliť pre akúkoľvek misiu vo futbale. Jasné, ak dáva zmysel a bude ma napĺňať. Vedel by som pokračovať, predsa je to druhá liga. Podarilo sa nám vyhrať dva zápasy z troch. Streliť v nich 13 gólov a zapojiť mladých hráčov či odchovancov klubu. Takto vás to baví a v hlave sa pýtate sám seba, aké by to bolo ďalej. Bol som však pevne rozhodnutý, že chcem svoju kariéru smerovať v pražskej Sparte."

Prvotné informácie zneli, že si vás Sparta preklepla na jednom z mládežníckych turnajov vďaka pripravenosti vášho tímu. Bolo to tak? 

"Nie je to úplne pravda. Na druhej strane, práve zábery z toho zápasu boli súčasťou mojej prezentácie na pohovoroch."

V Šamoríne zanechal pozitívny dojem.
V Šamoríne zanechal pozitívny dojem.FB: ŠTK Šamorín

Ako nakoniec prišlo k ponuke? 

"Prvý kontakt bol zhruba pred viac ako dvomi mesiacmi. Moje meno sa dostalo na zoznam možných kandidátov hlavného trénera ženského tímu. V tej chvíli som bol však iba jeden z veľkého množstva oslovených, najmä zahraničných trénerov."

Prezraďte nám, čo všetko ste museli v rámci pohovorov absolvovať a ako vyzeral celý výberový proces?

"Bol veľmi dôkladný a trval dva mesiace. Mám za sebou viacero kôl s vedením klubu. Predstavoval som vízie, plány pre mužstvo. Vo finále ma čakal pohovor s najvyšším vedením Sparty Praha, kde boli páni Čupr, Křivda, Rosický a pani Satrapová. Pravdepodobne ich zaujal detailný prehľad o tíme. Azda som sa najbližšie priblížil k ich vízii a predstavám o tejto pozícii."

Vybudovať silný tím a vybojovať skupinu ženskej Ligy majstrov

Nakoniec ste uspeli. Čo vás všetko čaká pri hlavnom tíme žien Sparty a aké ciele ste si zadefinovali? 

"Jednoznačne chceme vytvoriť pevné základy, z ktorých budeme môcť ťažiť aj v ďalších sezónach. Budem sa snažiť dať dokopy silný a súdržný tím, ktorý bude schopný konkurovať najlepším. Sparta je veľký klub a bude ma čakať veľa výziev. Bol by som veľmi rád, ak by sa nám podarilo prilákať viac Sparťanov na naše zápasy, no s tým súvisí priamo naša práca a najmä úspešnosť v ďalších čiastkových úlohách, ktoré sú pred nami. Taktiež bude kľúčové prepojiť sa aj so ženskou akadémiou Sparty."

Potvrdené podpisom. Pavol Gregora patrí ženskému tímu Sparty.
Potvrdené podpisom. Pavol Gregora patrí ženskému tímu Sparty.sparta.cz

A čo vaše ambície v novom pôsobisku?

"Rozmýšľam len nad Spartou Praha a ako dosiahnuť naše spoločné ciele. Krátkodobým je vybudovať silný tím a dosiahnuť úspech v domácich súťažiach. Dlhodobým zasa rozvoj ženského futbalu v Sparte a prispieť k jeho rastu i popularite. Chcem, aby Sparta bola uznávaným a rešpektovaným klubom v ženskom futbale. Veľmi by nás všetkých potešila účasť v skupine hlavnej fázy UEFA Women's Champions League."

Ženský futbal je na vzostupe aj vďaka poslednému šampionátu, ktorý trhal rekordy sledovanosti či návštevnosti. V čom vidíte najväčšiu silu ženského futbalu a kde môže ešte preraziť?

"V emóciách, súdržnosti  a v zaangažovanosti. To je obrovská sila. Ľudia milujú emócie, kvalita hry sa rýchlo zlepšuje, vznikajú akadémie. Dievčatá hrajú futbal čoraz skôr, tým sa rozširuje základňa a veľké kluby zakladajú svoje ženské mužstvá. Myslím si, že bude vďaka tomu viac sledovaný. Futbal je predsa len najpopulárnejší šport na svete - môže ho hrať hocikto a hocikde na svete.“