Verím, že sme to konečne zlomili, hovorí Viliam Čacho. Želaním hrať tak, ako v Bystrici

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Verím, že sme to konečne zlomili, hovorí Viliam Čacho. Želaním hrať tak, ako v Bystrici

Viliam Čacho (uprostred) je najmladším kapitánom Tipos Extraligy a svoj tím ťahá z ťažkej situácie k lepším zajtrajškom.
Viliam Čacho (uprostred) je najmladším kapitánom Tipos Extraligy a svoj tím ťahá z ťažkej situácie k lepším zajtrajškom.TASR
Hokejisti Dukly Trenčín zažili veľmi zlý štart do novej sezóny. Krčili sa na spodku tabuľky, ale po dvoch výhrach nad Banskou Bystricou a Michalovcami sa situácia zlepšila.

Istý čas dokonca hrozilo, že na svoje pozície abdikujú predseda predstavenstva Miloš Radosa a športový riaditeľ Branko Radivojevič. Obaja ostali v klube a vyzerá to tak, že mužstvo trénera Róberta Dömeho sa herne aj výsledkovo dvíha.

O aktuálnej situácii pod hradom Matúša Čáka sme sa rozprávali s kapitánom Viliamom Čachom. 23-ročný útočník je s dvomi gólmi a siedmimi asistenciami najproduktívnejším hráčom svojho tímu. 

Zmenila sa po dvoch výhrach atmosféra v šatni?

"Určite áno. Je lepšia ako počas predošlých zápasov. Aj keď sme v nedeľu proti Michalovciam nepodali najlepší výkon, berieme dva body. Sme preto šťastní za to, ako dopadli uplynulé stretnutia."

Aké boli stretnutia v Banskej Bystrici a Michalovciach?

"V Bystrici sme hrali vynikajúco, stretnutie nám vyšlo po všetkých stránkach. Skvele zachytal brankár, strelil sme až šesť gólov a neinkasovali žiadny. S výkonom sme mohli byť maximálne spokojní. V Michalovciach sme síce podali zlý výkon, no dôležité sú body. Získali sme ich dva. To nám predtým chýbalo."

Čo ste si povedali v kabíne počas minulého týždňa?

"Vyslovene nič špeciálne, ale sami sme cítili a vedeli, že naše výkony neboli dobré. Dostávali sme veľa gólov, hrali sme nedisciplinovane a z toho pramenili časté vylúčenia. To sme chceli zmeniť a aj sa to podarilo. Dodržujeme systémové veci, menej faulujeme a sme disciplinovanejší. Ako partia sme sa dali ešte viac dokopy, hráme tímovejšie a na výsledkoch to je vidieť."

Pociťovali ste počas posledného obdobia tlak?

"Dukla Trenčín je veľký klub, takže tlak od fanúšikov je vždy. Ľudia chcú vidieť výhry. Celý čas sme si hovorili, že musíme ísť od tréningu k tréningu a toto nepriaznivé obdobie zlomíme. Verím, že sme to týmito dvomi zápasmi zlomili a budeme zbierať čo najviac bodov."

Riešili ste v kabíne medializované informácie o možnom odchode Miloša Radosu a Branka Radivojeviča z klubu?

"Nebolo to témou v šatni. Všetci sme o tom vedeli, ale dúfali sme, že obidvaja ostanú v Dukle. Nemali sme žiadne konkrétnejšie informácie. Dozvedeli sme sa až to, že zostávajú. Urobilo sa z toho trochu haló, ale v konečnom dôsledku to asi malo želaný efekt, keďže mužstvo sa zomklo ešte viac."

Avizovali sa aj zmeny v kádri...

"Čakali sme, že niečo príde, ale my hráči do toho nemôžeme zasahovať. Zatiaľ odišiel jeden legionár a prišiel Rob Flick, ktorý nám hneď pomohol. Odohral dva veľmi dobré zápasy, v oboch sme vyhrali, čiže zapadol a my sme za to radi."

Bude sa tento týždeň chodiť na tréningy s väčšou chuťou?

"Aj keď sa nám nedarilo, tak sme mali hlavy hore. Morálka bola dobrá, ale teraz to určite bude ešte väčšia zábava. Musíme pokračovať v začatej robote. Nemôžeme sa uspokojiť len preto, že sme dvakrát vyhrali. Musíme pokračovať na tréningoch aj v zápasoch v tom, čo nám prinieslo úspech."

Čo spraviť pre to, aby Trenčín pokračoval vo víťazení?

"V podstate chceme hrať každý zápas tak ako v Banskej Bystrici. Je jasné, že nie každé stretnutie vyhráme a už vôbec nie 6:0, ale keď budeme opakovať takýto výkon, tak sa dostavia ďalšie dobré výsledky."

Vy osobne ste už v mladom veku kapitánom Dukly, "céčko" ste mali aj minulú sezónu v Prešove. Čím to je, že vám tréneri tak veria?

"To je dobrá otázka, ale musíte sa spýtať skôr ich (úsmev). Asi robím správne veci na ľade aj mimo neho. Každopádne, je to pre mňa obrovská česť a zodpovednosť. Pomáhajú mi takisto skúsenejší hráči ako Tomáš Starosta a Peter Sojčík."

Vaša formácia s Marekom Slobodom a Šimonom Petrášom je doposiaľ veľmi produktívna. Sadli ste si hneď, alebo to chvíľu trvalo?

"Rozumieme si aj mimo ľadu a to je dôležité. Zatiaľ nám to ide. Šimon je strelec, čo sa snažíme prihrávkami na neho využívať. Zo začiatku sa hľadali zloženia jednotlivých útokov. Keď sa zranil Marek Valach, tak tréner k nám dal Mareka Slobodu a hneď sme si rozumeli. Môžeme byť spokojní s tým, ako nám to zatiaľ spoločne ide. Verím, že v tom budeme pokračovať."

Darí sa aj vám osobne, získali ste deväť bodov počas ôsmich zápasov...

"Nepreceňujem to. Najdôležitejšie je, aby sme zbierali tímové body do tabuľky a ruka v ruke s tým prídu moje góly a asistencie. Nejde mi o osobné štastistiky, ale o výhry tímu. Keď sa nám bude dariť, vtedy budem spokojný."

Oporou v bránke Dukly je Connor LaCouvee, ktorý mal skvelé hlavne posledné dva zápasy. Aký je to gólman?

"Obrovský profesionál. Všetko berie veľmi vážne, vidieť to na jeho príprave, v ktorej nepodcení vôbec nič. Začiatok síce nemal ani on ideálny, ale teraz podal excelentné výkony, udržal aj čisté konto. Mimo ľadu je Connor skvelý chalan do kabíny. Mať ho v tíme je pre nás veľkou výhodou. Spoločne s Davidom Borákom máme podľa mňa kvalitnú brankársku dvojicu."

Ako po ôsmich kolách vnímate fakt, že hráte iba vonku a nemôžete sa predstaviť pred domácimi fanúšikmi?

"Pred sezónou sme si povedali, že sa na to nebudeme vyhovárať. Až teraz som zistil, že pokiaľ to človek nezažije, tak nikdy si neuvedomí aká obrovská výhoda je hrať doma. Musíme s tým bojovať a vytvoriť si čo najlepšiu pozíciu ešte predtým ako sa vrátime späť na náš štadión. Potom zase budeme hrať takmer všetky stretnutia v Trenčíne."

V čom je táto pozícia najťažšia?

"Každé ráno sa musíme zbaliť, zobrať celú výstroj, ísť na tréning, potom sa znova zbaliť, odniesť výstroj a takto dookola. Je to zložitejšie, no zvykáme si na to a oproti začiatku je to lepšie."

Dá sa povedať, že sa už neviete dočkať fanúšikov?

"Je to tak. Ľudia v Trenčíne vždy vedia vytvoriť skvelú atmosféru. Vieme, akých fanúšikov máme. Chodia za nami aj na vonkajšie zápasy, no naše domáce prostredie, aj s nimi na tribúnach, nám výrazne chýba. Dúfam, že keď sa vrátime domov, tak budú chodiť v čo najväčšom počte."