Slovenské volejbalistky zvládli vstup na ME, proti Fínsku nestratili ani set

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovenské volejbalistky zvládli vstup na ME, proti Fínsku nestratili ani set
Slovenky zvíťazili v úvodnom zápase ME nad Fínskom.
Slovenky zvíťazili v úvodnom zápase ME nad Fínskom.Profimedia
Slovenským volejbalovým reprezentantkám vyšiel vstup do ME 2023. Vo svojom prvom zápase skupiny D v Tallinne zvíťazili vo štvrtok nad Fínskom 3:0 a získali tri body. V piatok o 16:00 nastúpia v druhom stretnutí proti Holanďankám. Z každej skupiny postúpia do ďalšej fázy turnaja štyri najlepšie tímy.

Fínsko - Slovensko 0:3

Fínky začali v úvode prvého setu lepšie a vypracovali si dvojbodový náskok 2:0 a 4:2. Slovenky však postupne spresnili hru a po smeči Palgutovej sa dostali prvýkrát do vedenia 6:5. Družstvu trénera Mašeka sa darilo aj v poli a Žernovičová upravila na rozdiel štyroch bodov (15:11). Severanky začali postupne robiť zbytočné chyby v útoku a nedarilo sa im znížiť náskok. Kapitánka Palgutová za stavu 24:20 smečom ukončila set.

Druhé dejstvo bolo od začiatku vyrovnané a družstvá sa držali na rozdiel jedného bodu. Fínsko však potom získalo štyri body za sebou a viedlo 8:4. Tréner Slovenska si hneď vyžiadal oddychový čas, ktorý pomohol a Hrušecká vyrovnala na 10:10. Oba tímy bojovali o každú loptu a pred koncovkou druhého setu bol vyrovnaný stav 21:21. Slovenky uspeli najtesnejším rozdielom 25:23 po zakončení Šunderlíkovej.

Na začiatku tretieho setu viedli fínske reprezentantky 5:3 i 9:8, no Slovenky otočili stav na 12:9. Šunderlíková smečom upravila na rozdiel piatich bodov (16:11). Severanky rovnako ako v predchádzajúcich dejstvách začali robiť chyby a slovenské volejbalistky si už nenechali triumf vziať a zvládli aj tretí set výsledkom 25:16.

Pre obe družstvá to bol štrnásty vzájomný zápas. Lepšiu bilanciu majú Slovenky, ktoré vyhrali v deviatich stretnutiach, potvrdili to aj na svetovom šampionáte v Estónsku a uspeli po setoch 25:20, 25:23, 25:16.

Slovenský tím postúpil na kontinentálny šampionát šiestykrát v histórii, tretíkrát za sebou. Zo základnej skupiny sa dostal doposiaľ raz, pred štyrmi rokmi potom vypadol v osemfinále na domácej palubovke s Talianskom.

Hlasy po zápase /zdroj: JOJ Šport, SVF/:

Michal Mašek, tréner SR: "Veľmi dôležité a vzácne víťazstvo. Skončilo sa to 3:0, nemuseli sme hrať extra ďalšie sety, keďže turnaj je dlhý a čakajú nás ďalšie dôležité zápasy. Perfektný vstup do turnaja. Nehrali sme ideálne, mali sme problémy s ich útokmi, ktoré boli netradičné. Naše skúsenosti a pokoj nám pomohli, keďže sme nerobili paniku v druhom sete, keď sme prehrávali. V treťom sme už jasne dominovali. Druhý sa nevyvíjal najlepšie a zatlačili nás servisom. Perfektne sme však zvládli koncovku a môžeme sa tešiť na ďalšie zápasy. Proti Holandsku urobíme zmeny v zostave a skúsime zabojovať."

Barbora Koseková, nahrávačka SR: "Myslím si, že sme sa dobre nastavili, pretože prvé zápasy nie sú najľahšie a každý cíti nervozitu. Tešíme sa z víťazstva. V koncovke druhého setu sa ukázala sila družstva, čo nás nakoplo ešte viac. Myslím si, že môžeme dosiahnuť pekný výsledok a snažím sa to užiť si."

Michaela Pállová, liberka SR: "Nenazvala by som to hladkým víťazstvom, ale vstúpiť do šampionátu výhrou 3:0 je pozitívne. Cítili sme nervozitu, no podarilo sa nám skoncentrovať a dotiahli sme to do úspešného konca. Proti Holandsku budeme musieť bojovať, keďže je to jedno z najlepších družstiev."

Karin Šunderlíková, univerzálka SR: "Bol to prvý zápas, čiže sme trocha cítili nervozitu. Myslím si, že sme to však ustáli veľmi dobre a nemohli sme lepšie vstúpiť do turnaja ako víťazstvom 3:0. Zlomový bol druhý set, keď sme sa dostali z ťažkého začiatku a dokázali sme to zvrátiť."

Výsledok druhého zápasu:

Holandsko - Španielsko 3:0