Zápas roka v RFA. Marpo chce v Prahe zažiť poriadnu bitku

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Zápas roka v RFA. Marpo chce v Prahe zažiť poriadnu bitku
Český raper a boxer má pred sebou ďalšiu výzvu.
Český raper a boxer má pred sebou ďalšiu výzvu.RFA
Organizácia Real Fight Arena uzavrie kalendárny rok veľkolepým turnajom v Prahe, ktorý sa uskutoční 17. decembra. Zápasnícka karta podujatia ponúkne atraktívny zápas rapera Marpa a legendárneho Ilju Škondriča v boxe. Český interpret pred veľkým duelom prezradil zaujímavosti o svojej kariére bojovníka.

Ako obdobie plné tréningov ovplyvnilo vašu hudobnú kariéru?

Pomerne dosť. Pred zápasom s Rytmusom som hudbu ako takú zo svojho života totálne vypustil a sústredil sa len na zápas. S Karlosom Vémolom to bolo podobné. Teraz sa to úplne nedá. Musím mať aj nejaké koncerty a je to náročné, pretože vystupujem hlavne v noci a tréningy sú počas dňa. Samozrejme mám aj deti. Veľmi dôležitý je teda spánok.

V čom je vďaka tomu Marpo iným človekom?

Celkovo ma zmenili deti. Rola otca je o veľkej zodpovednosti a je to iný tlak ako v klietke či v ringu. Tu človek nemá taký priestor na chyby, lebo deti sú veľmi dôležité. Vďaka nim som sa veľa vecí naučil a začal ich vnímať inak. Po ich narodení som prestal viac tlačiť na kariéru. Prínos má aj priateľka, ktorá má vie usmerniť a ukľudniť.

Marpo má v oblasti bojových športov bohaté skúsenosti.
Marpo má v oblasti bojových športov bohaté skúsenosti.RFA

Plánujete vytvoriť skladbu/dokument o tejto životnej kapitole?

Skôr som premýšľal o tom, že o mojej ceste by som natočil film v štýle 8. míľa s Eminemom. Myslím si, že som toho v živote zažil už veľa a mal by som čo ukázať. Nebude to teda pesnička, ale chcel by som hraný film. Túžim po tom, aby ľudia o mojom príbeh vedeli, aby si zapamätali, kto je a bol Marpo.

Teraz som aktívny v boxe aj v hudbe, takže sa momentálne sústredím na prítomný okamih a veci, ktoré nasledujú. Ľudia okolo mňa majú podobné myšlienky a ten hraný film by priniesol niečo, čo tu ešte nebolo.

Plniť si sny nie je najľahšia cesta. Patrili k tým vaším aj boxerské súboje?

Keď som bol aktívny v K1 tak som chcel byť šampiónom organizácie K1 Max. "Kájednotka" ako taká potom celkovo upadla a ja som sa začal sústrediť na hudbu. Teraz už nemám nejaké prehnané ambície. Dostal som sa do veku, keď chcem robiť veci, ktoré ma bavia a ktoré mi dávajú zmysel. Takže teraz to už robím vyslovene kvôli tomu, lebo ma to celé baví.

Čo je najťažšie na tom byť boxerom?

Režim. Dať dokopy všetky povinnosti, box a deti. Nakoľko máme striedavú starostlivosť a ja mám deti každý druhý týždeň, je to celé náročne sklbiť. Box nie je globálne moja práca. Chcem sa sústrediť aj na tréning a deti a to je ťažké.

Marpo (vľavo) a Škondrič (vpravo) uzavrú kalendárny rok v RFA.
Marpo (vľavo) a Škondrič (vpravo) uzavrú kalendárny rok v RFA.RFA

Už 17. decembra nastúpite na turnaji RFA 7 proti ďalšej známej tvári z MMA prostredia, dokonca ste sa dvakrát stretli na tlačovkách. Aký bol dojem zo Škondriča a myslíte, že vás podcení?

Ja to celkovo vnímam ako normálny zápas. Momentálne necítim žiadnu nenávisť. Ilja je profesionál v tom, čo robí. S Karlosom a Rytmusom to nakoniec bolo o trashtalku, no verím, že s Iljom si normálne podáme ruku. Vidím, že obaja sa na ten zápas tešíme.

Ilja je inteligentný človek, ktorý chodí na podobné galavečery niekoľko rokov a vie, čo ľudí primárne zaujíma. Sú to kvalitné zápasy a ja sa sústredím na výkon. Z jeho reakcií to cítim podobne. Podceniť by ma určite nemal, lebo som v druhej príprave po sebe a mám už skúsenosti s podobným tlakom, ktorý sa okolo mňa určite vytvorí.

Je príprava na tento duel totožná ako tá predchádzajúca alebo prišli nejaké potrebné zmeny?

Nepotrebujem v príprave robiť veľké zmeny. Bol som pripravený dobre. Až v zápase sa stali nejaké veci, ktoré sme nečakali a nemohli ovplyvniť. Režim prípravy a aj tím ostavá úplne rovnaký. Už ma dokázali kvalitne pripraviť aj na zápas s Karlosom, preto nemám žiadny dôvod na zmenu a hlavne sa v ich prítomnosti cítim na tréningoch dobre.

Ilja Škondrič vám poslal pár odkazov a vyjadril sa, že zápas skončí v prvom kole na KO v jeho prospech. Môže sa vám tak dostať do hlavy?

Toto hovoril aj Karlos. Mne to je jedno, ja sa sústredím sám na seba. Ani na to nereagujem, do hlavy sa mi nedostane. Karlos sa vie tiež dostať ľudom do hlavy, no pri mne sa mu to nepodarilo. Ja si to vypočujem, jedným uchom to ide dnu a druhým von.

V čom si pred týmto súbojom najviac veríte?

Určite na krátku vzdialenosť. Teším sa na poriadnu štípanú. Nemám veľmi rád to utekanie a rôzne technické súboje. Určite nebudem robiť fauly a veci, ktoré do profesionálneho športu nepatria. V zápase s Karlosom som ich videl po pozretí záznamu skutočne veľa. Mám svoje zbrane, ktoré budú platiť aj na Ilju a tie si budem chcieť v zápase presadiť. Túžim sa tam poriadne pobiť to ma baví najviac.

Legendárny tréner slovenských MMA šampiónov má vo svojej kariére až 11 ukončení súperov na knockout. Je to niečo iné než box?

MMA je úplne iný šport ako box, čiže o tom, že to bude iné, by som nepochyboval. Mal kvalitných súperov a nikdy sa nebál žiadnej výzvy. Pozeral som, že zápasil napríklad so Sergejom Pavlovičom, ktorý je momentálne v UFC a v MMA má skóre 16-1. Zápasil aj v KSW, čiže v MMA toho má za sebou naozaj veľa. Box a tento zápas je ale úplne iná kapitola.

17. decembra pôjde v Prahe do tuhého.
17. decembra pôjde v Prahe do tuhého.RFA

Na čo sa môžu diváci v tomto zápase tešiť?

Na poriadnu bitku. Verím, si konečne poriadne zaboxujem a bude to atraktívny zápas. Chcem sa s Iljom poriadne pobiť. V zápase s Karlosom som to kvôli jeho technike a aj taktike nemohol ukázať. Verím, že Ilja nebude mať potrebu robiť podobné veci. Ľudia, ktorí videli tento zápas, si na to mohli urobiť názor. V OFA majú kvalitných trénerov, Ilja bol v zahraničí a vie, čo by mal divákom takýto zápas priniesť.

Bude po 17. decembri cesta boxera pokračovať, alebo ukončíte kariéru?

Verím, že ak budem zdravý a dovolí mi to vek, tak si nejaký zápas ešte dám. Som vo výbornej kondícii a mám v pláne posúvať svoj príbeh. Bojové športy sú pre ľudí ako ja na celý život. Doba napreduje a možno sa predstavím aj pod pravidlami Real Fight práve tu v RFA.

Ak toto číta osoba, ktorá váha, či ísť na tréning bojových športov, čo by ste jej odkázali?

Určite by som povedal, že nikdy nie je neskoro začať. Je jedno, či máš 10, 30 alebo 50 rokov, začať môžeš hocikedy. Pre ženy je to skvelé ako sebaobrana, na zlepšenie postavy a celkovo na zníženie stresu. Niekedy sa ma pýtajú napríklad 14-roční chlapci, či už môžu začať s boxom a hovorím im, že samozrejme. Najlepšie je ísť na tréning, vyskúšať si to a ľudia uvidia, či ich to baví. Potom možno pochopia, že je to najlepší šport na svete.

Staredown oboch bojovníkov si fanúšikovia budú môcť pozrieť na turnaji RFA 5 v Brne už v sobotu 29. októbra.

Z organizácie Borisa Marhanského (v strede) rastie veľký hráč.
Z organizácie Borisa Marhanského (v strede) rastie veľký hráč.RFA