Záverečný Turnaj majstrov bez Alcaraza aj obhajcu trofeje Zvereva

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Záverečný Turnaj majstrov bez Alcaraza aj obhajcu trofeje Zvereva
Osmička, ktorá v Turíne zabojuje o posledný titul aktuálnej sezóny.
Osmička, ktorá v Turíne zabojuje o posledný titul aktuálnej sezóny.
Profimedia
Sezónu v Turíne nemôže ukončiť zranená svetová jednotka Carlos Alcaraz (19) a tiež obhajca trofeje Alexander Zverev (25). Turnaj majstrov sa začína v nedeľu. Finále je na programe 20. novembra.

Novak Djokovič útočí už na svoj šiesty titul, ktorým by vyrovnal rekord Rogera Federera. V prípade úspechu sa na post svetovej jednotky môže vrátiť Rafael Nadal

Tridsaťpäťročný Djokovič má za sebou rok plný vzostupov a pádov. Keďže nie je očkovaný proti koronavírusu, nemohol sa zúčastniť Australian Open a US Open. Ani tento fakt ho nezastavil na ceste za titulom vo Wimbledone. V prestížnom parížskom Masters sa prebojoval do finále, v ktorom stroskotal na rakete Nóra Runea.

"Vyhrať Turnaj majstrov je jedným z mojich najväčších cieľov. Myslím, že mám dobrú šancu," povedal srbský tenista, ktorý je v rebríčku na ôsmej priečke. Turnaj vyhral naposledy pred siedmimi rokmi.

Belehradský rodák vstúpi do súťaže v pondelok duelom s Grékom Stefanom Tsitsipasom. Dvojicu spomínaných dopĺňajú v Červenej skupine ruskí tenisti Andrej Rubľov a Daniil Medvedev, ktorý sa v minulom ročníku dostal do finále. Neuspel proti Zverevovi. Turnaj majstrov ovládol pred dvomi rokmi.

Zelenej skupine na seba narazia Nadal, finalista dvoch tohtoročných grandslamov Casper Ruud, Felix Auger-Aliassime a Taylor Fritz. Američan Fritz nahradil Alcaraza, ktorého vyradili problémy s brušným svalstvom. Do semifinále postúpia dvaja najlepší. Rolu prvého náhradníka plní 19-ročný Holger Rune.

Pre Španiela Nadala je to v poradí sedemnásta účasť na Turnaji majstrov. Nikdy sa z celkového triumfu neradoval. Najbližšie mal k tomu v rokoch 2010 a 2013, ale vo finále nestačil na Federera, resp. Djokoviča. Víťaz rekordných 22-grandslamov by v prípade premiérového víťazstva preskočil krajana Alcaraza a zimoval by na čele rebríčka. 

Nasadenú jednotku trápia zdravotné problémy, ktoré sa podpísali na ňom už počas Masters v Paríži, keď vypadol v úvodnom kole s Američanom Paulom.

"Len ťažko sa dá predstaviť, že teraz prídem na Turnaj majstrov a budem v takej forme, vďaka ktorej môžem vyhrať. Nikdy som tu neuspel," vyjadril sa Nadal, ktorý od odstúpenia pred semifinále Wimbledonu odohral iba šesť súťažných zápasov. 

Teoretickú šancu na post svetovej jednotky má aj Tsitsipas. Dvadsaťštyriročný Grék by ale v Turíne musel vyhrať všetkých päť zápasov. Turnaj sa uskutoční druhý rok v Taliansku. Odohrá sa na tvrdom povrchu v hale Pala Alpitour, ktorú vybudovali pre olympijský hokejový turnaj v roku 2006. Hľadisko pojme viac ako 16 tisíc priaznivcov. Víťaz dvojhry obdrží 4,5 milióna eur.