Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zo Slovana do Bayernu. Slovenský brankár je vo svetovom výbere mladíkov bavorského klubu

Bayern začína ďalší ročník jedinečného projektu.
Bayern začína ďalší ročník jedinečného projektu.Profimedia
Zaujímavá novinka prišla zo sídla mníchovského Bayernu. Nemecký gigant predstavil svoj svetový výber mladých futbalistov a nachádza sa v ňom aj Slovák. Veľkej pocty a šance sa dostalo Arturovi Vydarenému, 18-ročnému brankárovi z ŠK Slovan Bratislava. Čo mu táto nominácia môže priniesť?

FC Bayern World Squad je medzinárodný projekt, v ktorom si najúspešnejší nemecký klub a jeho partner Volkswagen vyberajú hráčov do 19 rokov z celého sveta a sprevádzajú ich pri ich sne stať sa profesionálnymi hráčmi. Teraz bude jeho súčasťou aj gólman Vydarený, odchovanec Slovana.

O tom, že ide o veľkú vec, svedčí aj fakt, že 23-členný výber sa vykryštalizoval z viac ako 10-tisíc uchádzačov. Klub z Mníchova si svoj káder vytvoril na základe videoskautingu hráčov, ktorí sa prihlásili do projektu. 

Tento rok sa v projekte k trénerskému štábu víťaza majstrovstiev sveta Klausa Augenthalera a Christophera Locha pri práci s mladými hráčmi pripojí bývalý útočník Bavorov Roy Makaay. Tím absolvuje aj štvortýždňový tréningový kemp v zahraničí, kde sa bude pripravovať na zápas s výberom Bayernu do 19 rokov, ktorý sa uskutoční 29. júna. 

"V každom tréningu zo seba dajte všetko. To je jediné, čo požadujem. Ak urobíte chyby, nie je to problém. Mojím cieľom je, aby bol na konci každý z vás aspoň o dve percentá lepší. Niekto sa zlepší viac a rýchlejšie ako ostatní, to je futbal. Rešpektujte tento projekt a majte na vedomí, aké špeciálne to pre vás je," vravel Makaay vybraným hráčom.

Už dvaja futbalisti predviedli, akú obrovskú platformu projekt ponúka. José Mulato z Kolumbie a Daniel Francis z Nigérie v posledných rokoch padli do oka profesionálnym klubom a získali svoje zmluvy. Šesť z 23 hráčov vybraných v minulom ročníku odvtedy absolvovalo svoj seniorský debut.

Celá cesta tínedžerov od výberového procesu až po tréning a duel s mladíkmi Bayernu v Mníchove bude zdokumentovaná vo viacdielnom seriáli, ktorý sa každý rok na jeseň zverejní na oficiálnom klubovom YouTube kanáli a webovej stránke, ako aj vo vybraných medzinárodných médiách.