Ešte tam nevyhrala, štyrikrát bola druhá. Prelomí Vlhová smolu v Killingtone?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ešte tam nevyhrala, štyrikrát bola druhá. Prelomí Vlhová smolu v Killingtone?

Dočká sa Vlhová premiérového triumfu v Killingtone?
Dočká sa Vlhová premiérového triumfu v Killingtone?Profimedia
Sezóna lyžiarok v alpskom lyžovaní sa na dva víkendy presúva na severoamerický kontinent. Po rakúskom Söldene, fínskom Levi a zrušenom švajčiarskom Zermatte prichádza na rad americký Killington. Na programe bude v sobotu obrovský slalom, v nedeľu slalom.

Ako sa popasujú lyžiarky s nástrahami amerického kontinentu? V akcii nebude chýbať Slovenka Petra Vlhová, ktorej najväčšou súperkou bude domáca Mikaela Shiffrinová. Už tradične. Rodáčke z Liptova sa navyše v Killingtone dlhodobo nedarí zvíťaziť. Prelomí smolu po 11 vystúpeniach na americkej zjazdovke?

Podľa vlastných slov by sa jej to mohlo podariť: "Sebavedomie mám obrovské, verím si v každom oblúku a v každej situácii, ktorú robím. Je to šport, niečo mi to ukázalo, ale každé preteky sú iné. Aj v Killingtone. Robíme všetko pre to, aby sme boli rýchli," uviedla Vlhová podľa TASR počas štvrtkového online brífingu.

Killington 2022

Švédka Sara Hectorová odštartovala sobotňajšie prvé kolo "obráku" výborne. So štartovým číslom šesť si vytvorila náskok 38 stotín sekuny na druhú Nórku Ragnhild Mowinckelovú, o niekoľko stotín viac strácali Lara Gutová-Behramiová zo Švajčiarska, Petra Vlhová a Talianka Marta Bassinová. Mikaela Shiffrinová sa v úvode sezóny stále hľadala, po prvom kole bola desiata, v druhom spadla dokonca na trinástu priečku.

Severanka prvenstvo neudržala, umiestnila sa nakoniec na treťom mieste, za ňou skončila Petra Vlhová. Bitku o triumf zviedli Gutová-Behramiová a Bassinová. Helvétka porazila Talianku o sedem stotín sekundy.

V nedeľu sa zdalo, že Shiffrinová sa konečne prebúdza k životu. Švajčiarke Wendy Holdenerovej a Rakúšanke Katharine Liensbergerovej (tá v druhom kole vypadla) naložila tesne nad dve desatiny, Vlhovej dokonca tri. 

Lenže nie je všetko zlato, čo sa blyští. Američanka sa následne prepadla na piatu pozíciu, Slovenka tesne pred ňu. Preteky mali dve víťazky. S časom 1:42,97 sa tešili naraz Švédka Anna Swennová-Larssonová a Holdenerová.

Tretia skončila nečakane iná reprezentantka Rakúska - Katharina Truppeová. Skokankou dňa bola jej krajanka Franziska Gritschová, ktorá premenila 30. priečku na konečnú ôsmu. Naopak, po chybe sa nedarilo Nemke Lene Dürrovej, ktorá napriek tomu preteky dokončila na 28. mieste.

Petra Vlhová v Killingtone

Slovenke Petre Vlhovej sa tu doposiaľ nepodarilo zvíťaziť. Štyrikrát skončila druhá, vždy sa musela skloniť pred Shiffrinovou, zakaždým to bolo v slalome, inak už na stupni víťaziek nestála. Ako sme spomínali vyššie, v minulom roku bola v oboch disciplínach zhodne štvrtá, čo je zároveň jej najlepšie umiestnenie v "obráku".

Malou iskierkou nádeje (a zbožním želaním) je, že ak by postupnosť výsledkov v obrovskom slalome pokračovala, rodáčka z Liptova by mala skončiť v TOP 3. Svoje výsledky tu v tomto prípade neustále zlepšuje (2016 - 13. miesto, 2017 - 10., 2018 - 7., 2019 - 6., 2022 - 4.)

Favoritky na triumf

Neprinesieme na svetlo sveta nič nové, ak napíšeme, že favoritkami na stupne víťazok v oboch dňoch sú domáca Mikaela Shiffrinová, ktorá však bola medzi najlepšou trojicou tento ročník zatiaľ iba raz, a Petra Vlhová.

V sobotu sa budú o triumf hlásiť najmä Lara Gutová-Behramiová a Federica Brignoneová, teda prvé dve pretekárky zo Söldenu a špecialistky na disciplínu. Nimi sú i Bassinová a Hectorová. 

Slovenka si môže veriť predovšetkým v nedeľu. Vo výbornej slalomárskej forme sa ukazujú i Dürrová, návrat medzi najlepších hlási Liensbergerová a pozor si treba dať aj na neustále zlepšujúcu sa Leonu Popovičovú z Chorvátska.

Kde a kedy preteky sledovať?

Obrovský slalom a slalom žien v Killingtone sú na programe v sobotu 25. a nedeľu 26. novembra. Prvé kolá sa začínajú o 16:00, druhé od 19:00. Priamy prenos na Slovensku má pod palcom JOJ ŠPORT.