Za polárnym kruhom s piatimi sobmi. Pridá Vlhová v obľúbenom stredisku ďalšie triumfy?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Za polárnym kruhom s piatimi sobmi. Pridá Vlhová v obľúbenom stredisku ďalšie triumfy?

Vlhová so svojím piatym sobom po svojom poslednom víťazstve v Levi 21. novembra 2021.
Vlhová so svojím piatym sobom po svojom poslednom víťazstve v Levi 21. novembra 2021.Profimedia
Sezóna alpského lyžovania bola odštartovaná už na konci októbra, ale až teraz prichádza chvíľa, keď slovenskí fanúšikovia tohto športu a špeciálne priaznivci Petry Vlhovej (28) zbystria pozornosť. A to dvojnásobne. Po obrovskom slalome prichádza na rad prvý slalom nového ročníka. V stredisku, kde sa rodáčke z Liptovského Mikuláša obzvlášť darí.

Soby a polárna žiara

Fínske Levi je jediné miesto, kde sa vo Svetovom pohári preteká za polárnym kruhom. Ako informujú oficálne webové stránky strediska, polárnu žiaru tu ľudia môžu vidieť v priemere 111-krát za rok, zvyčajne od augusta do apríla. Kúzelné, čo poviete?

K tomu všetkému pridajme aj trochu rozprávky. Soby patria už tradične k znakom Vianoc, ale predovšetkým k symbolom miestnej kultúry a života. Fíni ich pásli a chovali, aby ich využívali na mlieko, mäso, kožu, ale aj pomocné práce. Organizátori sa preto v roku 2013 rozhodli, že víťazky a víťazi pretekov ich dostanú do daru. Najlepší lyžiari a lyžiarky im následne dajú mená a už im doživotne patria.

A ako svojich piatich sobov, ktorí v preklade hovoria o tom, koľkokrát daný športovec vyhral v Levi, pomenovala Petra Vlhová? V roku 2017 po otcovi Igorovi, následne po mentálnej koučke Pepi, neteri Lujze, priateľovi Michalovi a bratovi Borisovi. Američanka Mikaela Shiffrinová po poslednom triumfe zanechala odkaz zosnulému otcovi v podobe mena Lorax.

Soby však necestujú s novými majiteľmi domov, ale musia zostať v Laponsku - v oblasti na severe Fínska, kde sa Svetový pohár koná. Samozrejme, nezabúdame ani na Santa Clausa, ktorý je rovnako súčasťou pódiového ceremoniálu. Z jeho mýtického mesta Rovaniemi to má do Levi necelých 170 kilometrov autom, čo sú približne dve hodiny cesty. Vzdušnou čiarou a na saniach poháňaných sobmi to bude menej. To sa však (asi) nikdy nedozvieme.

Levi 2022

Ako dopadli posledné preteky v Levi? Na úvod dvoch slalomov v ostatnom roku bola najrýchlejšia Nemka Lena Dürrová, ktorá si vytvorila náskok 45 stotín sekundy pred Švédkou Annou Swennovou Larssonovou a Mikaelou Shiffrinovou (+0,55 s).

Petra Vlhová zaostávala ešte o dve stotiny viac, v tesnom závese bola dvojica Ana Buciková zo Slovinska a Wendy Holdenerová zo Švajčiarska (obe zhodne +0,61 s). S trojkou prvé kolo nedokončila Rakúšanka Michelle Gisinová, ktorá sa vytrápila aj v nedeľu (šestnásta).

Dürrová v poobedňajšej jazde nezvládla tlak, totálne sa prepadla, skončila ako prvá pod stupňom víťaziek s odstupom 75 stotín sekundy. Rozdané karty najlepšie pretavila na triumf Shiffrinová. Američanka zvíťazila s náskokom 16 stotín pred Swennovou Larssonovou a Vlhovou (+0,20 s). 

Nedeľňajšie preteky ovládla opäť zámorská lyžiarka. V prvom kole si len otestovala svoje súperky, keď Dürrovej s Vlhovou nadelila sedem, respektíve desať stotín, aby to o necelé štyri hodiny neskôr rozbalila naplno a pre zmenu triumfovala pred Wendy Holdenerovou (+0,28 s) a slovenskou pretekárkou (+0,68). Nemke zostal opäť iba "zemiak" (+0,97 s), zatiaľ čo strieborná zo soboty Swennová Larssonová vypadla už v prvom kole.

Petra Vlhová v Levi

Najobľúbenejšie stredisko. Aj takto môžeme hovoriť o fínskom Levi v prípade Petry Vlhovej. Slovenka z 28 víťazstiev vo Svetovom pohári, respektíve 19 v slalome získala päť práve za polárnym kruhom, čo je najviac na jednom mieste v jej kariére. Raz sa tešila v 2017, dvakrát v 2021 a 2022.

Ak preteky v Levi dokončila, nikdy nebola mimo najlepšej trojice. Slušná tradícia. V roku 2019 ovládla prvé kolo pred Shiffrinovou o 13 stotín, tretej Truppeovej nadelila bez stotiny rovnú sekundu, lenže druhú jazdu do cieľa nepriniesla...

Sumárne v Levi skončila raz druhá a trikrát tretia, celkovo v deviatich prípadoch sa ocitla na pódiu. Vo Svetovom pohári tu štartovala už v roku 2013 (potom až o tri sezóny neskôr), vtedy sa nedostala cez sito prvého kola. 

"Úprimne, neviem, prečo sa mi tu tak darí. Keby som to vedela, zopakujem to aj na iných miestach. Som však za to vďačná. Sedí mi kopec a cítim sa tu vždy veľmi dobre. Tento rok sú vlny na rovine ostrejšie, ale strmá časť aj pasáž do cieľa zostali rovnaké. Verím, že budú dobre podmienky a organizátori kvalitne pripravia trať," cituje 28-ročnú pretekárku TASR.

Favoritky na triumf

Prvé preteky jednotlivých disciplín ťažko vopred odhadnúť. Aj tu však platí, že najväčšou favoritkou sú Shiffrinová, ktorá v Levi vyhrala šesťkrát, pričom v minulej sezóne získala malý glóbus s 1 025 bodmi a Vlhová (675 bodov).

Do boja o kovy budú chcieť prehovoriť už vyššie spomínané Holdenerová (655 bodov v slalomoch v ostatnom ročníku), Dürrová (553), Swenn-Larssonová (470), ale aj Chorvátka Leona Popovičová (349), Paula Moltzanová (297) z USA, Kanaďanka Laurence St-Germainová (255) či ďalšia zo Švédok Sara Hectorová (279).

Pozornosť sa bude upierať tiež na nastupujúcu generáciu. Devätnásťročná Zrinka Ljutičová (190) z Chorvátska zaknihovala v ostatnej sezóne prvé pódium v SP v Špindlerovom Mlyne, zatiaľ čo o rok staršia Švédka Hanna Aronssonová Elfmanová (266) skončila najlepšie štvrtá.

Výsledky Petry Vlhovej v Levi za ostatných päť rokov.
Výsledky Petry Vlhovej v Levi za ostatných päť rokov.TASR/Flashscore

Kde a kedy preteky sledovať?

Slalomy žien v Levi sú na programe v sobotu 11. a nedeľu 12. novembra. Prvé kolá sa začínajú o 10:00, druhé od 13:00. Priamy prenos na Slovensku má pod palcom JOJ ŠPORT.