Mahomes dotiahol Kansas k ďalšej výhre v Super Bowle, San Francisco ostáva znova smutné

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Mahomes dotiahol Kansas k ďalšej výhre v Super Bowle, San Francisco ostáva znova smutné
Mahomes potvrdil, že je najväčšou hviezdou NFL.
Mahomes potvrdil, že je najväčšou hviezdou NFL.Profimedia
Kansas City Chiefs sa stali víťazmi Super Bowlu LVIII. V stretnutí hranom v Las Vegas zdolali San Francisco 49ers 25:22 po predĺžení.

Kansas City - San Francisco 25:22 pp

Aj keď sa oba tímy vyznačujú kvalitnou ofenzívou, stretnutie sa začalo skôr defenzívnymi šachmi. Hneď úvodný drive priniesol fumble a na loptu sa po troch úspešných behoch McCaffreyho dostal Kansas, no nevyťažil z toho nič. San Francisco sa ako-tak priblížilo k end zóne ako prvé až tesne pred koncom úvodnej štvrtiny.

Dlhý pas Purdyho nezachytil Samuel. To isté sa zopakovalo na úvod druhej štvrtiny, keď fantasticky zakročil McDuffie. Skóre tak otvoril dlhým 55-yardovým field gólom Moody, čím stanovil nový rekord Super Bowlu. Dovtedajší prekonal o jeden yard - 0:3. V predošlých štyroch dueloch pritom nepremenil ani štyri kratšie pokusy.

Mahomes zareagoval priam fantasticky, nakoľko skvelou 53-yardovou prihrávkou našiel v red zóne Hardmana. Všetko znegovala ďalšia hra, počas ktorej Pacheco stratil loptu a namiesto možnosti touchdownu sa jej zmocnil Lenoir, čím sa do hry dostalo znova San Francisco.

Sneed sa navyše nechal vyprovokovať, zasiahol súpera rukou do prilby počas prerušenej hry a dostal 15-yardovú penalizáciu. 49ers vzápätí predviedli krásnu trikovú akciu s behom McCaffreyho, ktorý dostal loptu do end zóny. Ako tretí hráč histórie skóroval touchdown v každom z úvodných siedmich zápasov play-off počas kariéry. Ešte ho potvrdil Moody a pre San Francisco to vyzeralo veľmi dobre - 0:10.

Na druhej strane sa Chiefs mohli oprieť o fakt, že v predošlých dvoch prípadoch vyhrali Super Bowl napriek tomu, že prehrávali o desať bodov. Pred prestávkou bol Mahomes v red zóne počas tretieho downu sackovaný, nakoniec aspoň field gólom znížil Butker - 3:10. Po polčase každopádne musel byť spokojnejší tím z Kalifornie.

Tretiu štvrtinu síce Mahomes odštartoval tým, že hodil prvýkrát po šiestich zápasoch vyraďovacej fázy interception, no nakoniec sa situácia obrátila v prospech Kansasu, pretože ho podržala defenzíva a Butker premenil druhý field gól - 6:10. Ten navyše meral až 57 yardov, takže v jednom stretnutí bol rekord Super Bowlu prepísaný druhý raz. Predchádzal mu skvelý 22-yardový beh Mahomesa.

Necelé tri minúty pred koncom tretej štvrtiny došlo k punt recovery. Lopta sa nešťastne odrazila od nohy jedného z hráčov 49ers, pričom ju zachytil Watson. Chiefs sa ocitli 16 yardov pred end zónou, čo Mahomes premenil na presnú prihrávku pre Valdes-Scatlinga - 13:10. Kansas znova zmazal desaťbodovú stratu. 

Situácia sa veľmi rýchlo otočila, preto bolo San Francisco na úvod poslednej štvrtiny nútené hrať aj štvrtý down. Kittle to však po zachytení zvládol a následne Purdy našiel Jenningsa, ktorý doniesol hrací predmet do koncovej zóny - 13:16. Rozohrávač Purdy zaknihoval prvú prihrávku na touchdown v Super Bowle. Potvrdenie za jeden bod však bolo zablokované.

Mahomes sa snažil rýchlo odpovedať. Ďalší drive priniesol 22-yardový pas na Watsona, potom dva úspešné behy Pacheca, ale 49ers zastavili súpera v red zóne a bol z toho iba field gól Butkera - 16:16. Počas Two-minute warning bolo San Francisco na treťom downe. Purdyho prihrávku následne zablokoval McDuffie, ale Moody vyťažil field gól - 16:19.

Kansas dostal k dispozícii minútu a 53 sekúnd, začínal na svojich 25 yardoch. Mahomes rýchlo získal tri prvé downy a získal dokopovú vzdialenosť pre Butkera. Navyše deväť sekúnd pred koncom dostal prihrávku Kelce a loptu doniesol na hranicu jedenástich yardov. Následná hra však nevyšla, takže Butker field gólom poslal duel do predĺženia - 19:19. To sa v poslednom stretnutí sezóny uskutočnilo iba druhý raz.

Tréner San Francisca si ho pamätá veľmi dobre, pretože Kyle Shanahan bol ofenzívnym koordinátorom Atlanty, ktorá v ňom nestačila na New England. Hod mincou rozhodol, že na loptu išiel ako prvý tím 49ers. Running back McCaffrey bol hlavnou postavou počas tohto driveu, pretože hlavne on častými behmi preťažil defenzívu a tá ťažko dokázala zastavovať jeho behy.

Podarilo sa to až tesne pred end zónou, preto na ihrisko prišiel Moody a poslal San Francisco do priebežného vedenia - 19:22. Kansas musel odpovedať minimálne za tri body. Chiefs sa dostali do red zóny, kde ich posunul krásnym behom stredom Mahomes. Vzápätí Kelce dostal loptu na štyri yardy od end zóny a tri sekundy pred koncom úvodného predĺženia rozhodol touchdown Hardmana - 25:22.

Kansas City vyhral Super Bowl druhýkrát po sebe, čo sa naposledy podarilo New Englandu pred 19 rokmi. Za posledných päť sezón sa Chiefs dostali do finálového stretnutia štvrtý raz a v treťom prípade ho vyhrali. Celkovo majú na konte štyri úspechy. San Francisco rovnako ako v roku 2020 prehralo Super Bowl proti rovnakému súperovi.

Patrick Mahomes získal tretí prsteň pre víťaza NFL. Stal sa iba šiestym rozohrávačom s tromi alebo viac výhrami a tretí raz dostal v Super Bowle cenu MVP. Andy Reid je piatym trénerom s tromi alebo viac triumfami v Super Bowle.