Analýza: Argentína vládla v oboch šestnástkach a zaslúžene si zahrá o finále

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Analýza: Argentína vládla v oboch šestnástkach a zaslúžene si zahrá o finále

Lautaro Martínez v obkľúčení spoluhráčov po tom, čo poslal Argentínu z bieleho bodu do semifinále.
Lautaro Martínez v obkľúčení spoluhráčov po tom, čo poslal Argentínu z bieleho bodu do semifinále.Profimedia
Holanďania sa v priebehu turnaja neprezentovali príliš atraktívnym futbalom a v rôznych štatistických ukazovateľoch mali bližšie skôr k priemeru než adeptom na zisk titulu majstra sveta. Inak tomu nebolo ani vo štvrťfinále proti Argentíne, kde sa im nedarilo ani na jednom konci ihriska a po troch týždňoch tak Katar opustili.

Do štvrťfinále vstupovala Argentína možno ako najlepší tím z pohľadu defenzívy. Zverenci Lionela Scalonilo pred duelom s Holandskom dovolili súperom najmenej striel zo všetkých celkov (iba tri na zápas), pričom turnajový priemer je deväť. Kvalitný defenzívny výkon predviedli aj proti mužstvu Louisa van Gaala.

Prehľad zápasu Holandsko - Argentína 2:2 (3:4 na penalty)

Držali ho na uzde, aj keď Holanďanom umožnili vymeniť si až 22 prihrávok, než zasiahli nejakým obranným zákrokom a mali tak po prvý raz na turnaji menšie držanie lopty ako súper. "Oranjes" sa totiž s loptou príliš nedarilo a prakticky po celý zápas nedokázali ohroziť bránu Emiliana Martíneza.

Potvrdzuje to štatistika úspešných súbojov vo finálnej tretine ihriska. Zatiaľ čo Juhoameričania ich tam vyhrali ľahko cez polovicu, futbalisti Holandska dosiahli necelých 32 %. Vicemajstri sveta z roku 2010 navyše ako keby zabudli na to, že duely sa rozhodujú najmä v pokutových územiach a pred bránou Argentíny boli úspešní iba v dvoch zo šestnástich prípadov. Naopak, vo vlastnej šestnástke sedem z deviatich súbojov prehrali.

Zmena nastala až v poslednej štvrťhodine základnej hracej doby, keď van Gaal poslal všetkých vysokých hráčov dopredu a modrobieli začali brániť vedenie. Tím okolo Lionela Messiho tak v tomto časovom úseku skompletizoval iba 22 prihrávok, keďže až 30 % ich pasov tvorili dlhé lopty. 

Holanďania poslali do boxu osem centrov. V poslednej tretine ihriska zviedli 30 súbojov a zaznamenali štyri z celkovo šiestich striel a nakoniec aj strelili dva góly.

Gólové príležitosti si začali vytvárať až po 80. minúte a s celkovou hodnotou očakávaných zásahov 0,58 môžu hovoriť o šťastí, že vôbec mali možnosť dostať sa do predĺženia i následných penált. Tie zvládla Argentína. Zaslúžene postúpila a po ôsmich rokoch si znova zahrá o finále majstrovstiev sveta.