Pohľad dát: Argentína zvyšuje herné vyťaženie dirigenta z Benficy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pohľad dát: Argentína zvyšuje herné vyťaženie dirigenta z Benficy

Bude Enzo Fernández hrať kľúčovú úlohu v boji o semifinále?
Bude Enzo Fernández hrať kľúčovú úlohu v boji o semifinále? Profimedia
Enzo Fernández (21) možno ešte v národnom tíme Argentíny neplní tak dôležitú rolu ako Gavi (18) s Pedrim (20) v španielskom, Jude Bellingham (19) anglickom či Jamal Musiala (19) patriaci do kádra Nemecka, no aj on sa radí medzi mladíkov, ktorí majú pred sebou veľmi úspešnú kariéru.

Mladý stredopoliar portugalskej Benficy, do ktorej prestúpil v lete z River Plate, je konečne na očiach aj v Katare. Po tom, ako prišiel z lavičky a pridal gól pri výhre 2:0 nad Mexikom, dostal dôveru v základnej zostave proti Poľsku.

Zaznamenal asistenciu na zásah Juliana Álvareza. V osemfinále proti Austrálii odohral prvýkrát na MS 2022 kompletných deväťdesiat minút. Síce znova skóroval, no do vlastnej brány. Vďaka postupu ho to až tak mrzieť nemuselo.

Enzo Fernández a jeho pohyb v zápase proti Austrálii.
Enzo Fernández a jeho pohyb v zápase proti Austrálii.Statsperform/Profimedia

Enzo Fernández je už teraz elitným stredopoliarom, ktorý v hre na lopte svojou technikou aj vnímaním hry presne vie, kedy zrýchliť, a kedy naopak podržať loptu, alebo zvoliť kreatívne riešenie. Má fantastickú techniku i strelu.

V Benfice je už teraz elitným stredovým hráčom. Nastupuje spoločne s Florentinom v stredovej formácii. Berie na seba rolu dirigenta. Za jeden zápas rozdá v priemere 97 prihrávok, čo je jednoznačne najviac v celej portugalskej lige.

Na základe pokročilých dátových modelov majú jeho prihrávky najväčší prínos z pohľadu toho, do akej miery zvyšujú tímu šancu na strelenie gólu. Žiadny iný futbalista v Portugalsku nedáva toľko prienikových prihrávok. V nebezpečnosti nábehov už tak nedominuje, ale stále patrí medzi najlepších.

Enzo Fernández a jeho prihrávky do šestnástky.
Enzo Fernández a jeho prihrávky do šestnástky.StatsPerform

Napriek tomu, že zahrávanie štandardných situácií majú v popise práce João Mário s Davidom Neresom, Fernández sa dostane počas stretnutia priemerne k 4,5 pasom do šestnástky a má v nich najvyššiu úspešnosť v lige.

V poslednej tretine ihriska tvorí hru predovšetkým prienikovými prihrávami do stredu šestnástky zo zóny 14, čo je centrálny priestor pred boxom súpera, diagonálnymi pasmi z medzipriestoru alebo prestrčením lopty z medzipriestoru do pokutového územia.

Na typologicky tak technického hráča sa navyše veľmi často snaží chodiť do súbojov, zastavovať akcie súpera a získavať lopty. Je to neskutočne všestranný hráč, ktorý v modernom futbale zvládne prakticky čokoľvek.

V Benfice sa Enzo Fernández snaží aktívnym vystúpením proti súperovi získať loptu priemerne 4,5-krát za zápas, teda častejšie, ako 95 % ostatných stredopoliarov.

Veľmi aktívny v súbojoch bol takisto ešte ako hráč River Plate. Ak počítame úplne všetky súboje, tak sa radil medzi desať percent najaktívnejších futbalistov argentínskej súťaže.