Arsenal - Man United: Odegaard chytil šancu za pačesy a je lídrom domáceho tímu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Arsenal - Man United: Odegaard chytil šancu za pačesy a je lídrom domáceho tímu

Martin Odegaard je v aktuálnom ročníku Premier League kľúčovým mužom Mikela Artetu.
Martin Odegaard je v aktuálnom ročníku Premier League kľúčovým mužom Mikela Artetu. AFP
Martin Odegaard (24) je v tomto ročníku Premier League lídrom Arsenalu v prekvapivom ťažení za titulom. Nórsky stredopoliar tak konečne napĺňa potenciál, ktorý ukázal pred rokmi ešte ako zázračný teenager. Londýnsky tím sa na neho bude spoliehať aj počas šlágru 21. kola proti Manchestru United.

V nedeľu, keď Arsenal privíta Manchester United, bude Odegaard určite v centre pozornosti. Na ihrisku by mal byť jednou z hlavných osobností. Nór, ktorý je označovaný za najtalentovanejšieho teenagera svojej generácie, debutoval v roku 2014 za Stromsgodset vo veku 15 rokov a stal sa tak najmladším nórskym futbalistom v histórii. 

O rok neskôr si z množstva záujemcov vybral španielského giganta Real Madrid a vo veku 16 rokov a 157 dní z neho kráľovský klub spravil najmladšieho debutanta svojej histórie. Ale v náročnom madridskom prostredí plnom konkurencie sa mu nepodarilo naplniť očakávania a putoval po hosťovaniach.

Relatívne neznáme angažmány v Heerenveene, Vitesse Arnhem a Reale Sociedad naznačovali, že Odegaard možno počiatočné očakávania nenaplní vôbec, no keď si ho v druhej polovici sezóny 2020/21 vyžiadal šéf Arsenalu Mikel Arteta, jeho meno začalo opäť rezonovať.

V minulom roku bolo rozhodnutie Realu predať ho Gunners za zhruba 35 miliónov eur prezentované ako dôkaz, že sa na najvyššej úrovni nepresadí. Našťastie v dobe, keď jeho kariéra potrebovala zásadnú zmenu, chopil šancu za pačesy.

Odegaard, ktorému Arteta pred štartom aktuálneho ročníka zveril kapitánsku pásku, sa mu za dôveru odvďačil a je z neho jedna z ústredných postáv klubu, ktorý sa vyšplhal až na vrchol Premier League.

Dvadsaťštyriročný hráč strelil v tejto sezóne v sedemnástich zápasoch už osem gólov a pridal päť asistencií. Pre predstavu o jeho prelomovom ročníku je potrebné uviesť, že minulý zakončil v lige so siedmimi zásahmi a štyrmi prihrávkami.

Pády a vzostupy

Nórsky futbalista, ktorý získal ocenenie pre najlepšieho hráča Premier League v mesiaci november a december, ohromil Artetu špičkovým výkonom pri víťazstve 2:0 na ihrisku severolondýnskeho rivala Tottenhamu.

"Najmä v prvom polčase bol podľa mňa neuveriteľný. V ostatných zápasoch sa prezentuje na ihrisku veľmi dobre. Spôsob, akým sa pohybuje a ako nám pomáha vyhrávať, je skvelý," povedal Arteta.

Odegaard býval na trávniku skôr nenápadným mužom, ale teraz sa ujal funkcie kapitána a je z neho oveľa výraznejší hráč. A to nielen slovne.

Odegaardova radosť na ihrisku Spurs
Odegaardova radosť na ihrisku SpursAFP

Proti Tottenhamu zvyšoval mladý Nór v závere prvého dejstva krásnou strelou spoza pokutového územia na rozdiel dvoch gólov. A zatiaľ čo fanúšikovia domácich sa mohli maximálne rozčuľovať, Odegaard ukázal svoje nové, posilnené sebavedomie, keď zásah so spoluhráčom Bukayom Sakom poriadne oslávili.

Čo stojí za jeho naštartovaním? Pred niekoľkými mesiacmi podstúpil s trénerským tímom Arsenalu viacero rozhovorov o svojom prístupe. "Veľa som pracoval na príprave a koncentrácii na každý duel. Často som sa s trénermi rozprával o tom, ako sa dostať na ihrisku do správnych pozícií. Teší ma, že sa tvrdá práca vypláca."

Arsenal, ktorý v minulej sezóne obsadil piate miesto, sa teraz snaží získať prvý titul od roku 2004. Bolo by to rozprávkové zakončenie neuveriteľného roka. Podľa bývalého obrancu Manchestru United Ria Ferdinanda by v takom prípade ročník vyvrcholil pre Nóra cenou pre hráča roka. 

"Na Odegaardovi sa mi páči jeho cesta. V šestnástich bol detskou superhviezdou. Kúpil ho Real Madrid a všetci hovorili, že tento chlapec je budúca hviezda. Má za sebou náročné skúšky a herné trápenia. Všetko zvládol. Bez tejto časti kariéry by možno nebol tým, kým je dnes. Nebojím sa povedať, že už v tejto chvíli je pre mňa hráčom sezóny," zdôraznil Ferdinand.