Arsenal - Man United. Posledné tri bitky: Ronaldov gól č. 800 i zaváhanie Londýnčanov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Arsenal - Man United. Posledné tri bitky: Ronaldov gól č. 800 i zaváhanie Londýnčanov

Rashford prekonáva Arsenal v poslednom vzájomnom súboji.
Rashford prekonáva Arsenal v poslednom vzájomnom súboji.Profimedia
Návrat starých čias. V 90. rokoch 20. storočia sa medzi oboma tímami na dve desaťročia rozmohla veľká rivalita, v rámci ktorej oba veľkokluby rok čo rok bojovali o titul.

Arsenal a Manchester United sa po dlhom čase prvýkrát stretnú ako súperi z čela tabuľky (hoci vedúci Gunners majú momentálne na svojich prenasledovateľov pohodlný osembodový náskok). V posledných troch vzájomných zápasoch videli fanúšikovia vždy minimálne štyri góly. Čo sa ešte v týchto dueloch stalo?

2. december 2021, Manchester United - Arsenal 3:2

Najviac striel: Ronaldo (United) 6

Prvé ligové víťazstvo United nad súperom z hlavného mesta od apríla 2018. Domácich nepoložil ani diskutabilný gól z 13. minúty, keď Fred šliapol na nohu vlastného brankára, de Gea sa v bolestiach zvalil na zem a Smith Rowe upratal loptu do odkrytej siete. Bola to deviata inkasovaná trefa v lige v rade na Old Trafford bez jediného gólu United. Niečo také sa Red Devils udialo naposledy v roku 1961.

Domácich ale pozdvihli Portugalci. Bruno Fernandes ozdobil svoj 100. štart v červenom drese gólom, Cristiano Ronaldo skóroval dokonca dvakrát. Pre útočníka, ktorý dovtedy nejavil známky toho, že by bol v klube nespokojný, to boli súťažné zásahy číslo 800 a 801. Po zápase skončil na pozícii dočasného trénera Michael Carrick, nahradil ho Nemec Ralf Rangnick.

23. apríl 2022, Arsenal - Manchester United 3:1

Nastrelená bránková konštrukcia: 0:2.

Domáci mali skvelý vstup do stretnutia a po polhodine hry viedli 2:0, ale rovnako rýchlo mohli o vedenie prísť. Ronaldo najprv znížil svojím 100. gólom v Premier League. V 57. minúte bola nariadená penalta, keď Nuno Tavares po rohovom kope nešťastne zahral rukou. Namiesto obvyklého exekútora Ronalda sa lopty ujal Bruno Fernandes, trafil iba tyč. Podľa trénera Rangnicka CR7 odmietol kopať, pričom povedal, že v tej chvíli si na pokutový kop neveril.

O chvíľu neskôr rozhodca neuznal jeho gól pre milimetrový ofsajd. Nemecký tréner (mimochodom, pár dní pred duelom vedenie oznámilo, že ho od budúcej sezóny nahradí Erik ten Hag) čelil po zápase kritike za rozhádanú kabínu. Ani víťazi nakoniec neoslavovali. Arsenal dúfal, že si triumfom zabezpečí účasť v Lige majstrov, vo finále mu chýbali dva body.

4. september 2022, Manchester United - Arsenal 3:1

Najmenej dotykov s loptou: Rashford (United) 23.

Z 18 stretnutí, ktoré Arsenal odohral v tejto ligovej sezóne, si presne v polovici z nich udržal čisté konto. Na Old Trafforde sa jeho obrane duel vôbec nevydaril. Tri inkasované góly predstavujú viac ako pätinu všetkých doteraz obdržaných gólov. Londýnčania dovtedy nestratili ani bod, ale tu medzi 35. a 75. minútou ťahali loptu z vlastnej siete hneď trikrát. Rezultovalo to do ich jedinej prehry v ročníku. Nad ich sily bol predovšetkým Marcus Rashford.

Hoci mal útočník najmenej dotykov s loptou zo všetkých 22 hráčov základnej zostavy, bol mimoriadne efektívny. Sám strelil dva góly, prvý pripravil pre brazílskeho debutanta Antonyho. Tréner Erik ten Hag po zápase krotil optimizmus a povedal, že jeho zverenci majú svojimi výkonmi ešte ďaleko od najlepších tímov.