Atletické MS v Budapešti, 5. deň: Koniec Gajanovej i Volka už v rozbehoch, Hrašnová neúspešne

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Atletické MS v Budapešti, 5. deň: Koniec Gajanovej i Volka už v rozbehoch, Hrašnová neúspešne
Aktualizované
Gajanová nezabehla čas, ktorý by jej garantoval semifinále.
Gajanová nezabehla čas, ktorý by jej garantoval semifinále. TASR
Slovenská atlétka Gabriela Gajanová (23) nepostúpila do semifinále behu na 800 m na MS v Budapešti. Vo svojom II. rozbehu obsadila šieste miesto časom 2:00,39 min. Nedarilo sa ani slovenskému šprintérovi Jánovi Volkovi (26), ktorý sa nedostal do semifinále behu na 200 m. V stredajšom druhom rozbehu obsadil 5. priečku výkonom 20,69 s.

Najrýchlejší najpomalší čas

Gajanová sa od úvodu svojho behu zaradila za obhajkyňu bronzu a jednotku rebríčka disciplíny Keňanku Mary Moraaovú, ktorá udávala tempo až do cieľa. V kontakte sa však držali aj jej súperky a tie mali v záverečnom špurte viac síl ako Slovenka. Moraaová zvíťazila za 1:59,89 min. Gajanovej nestačil k postupu ani tretí najlepší čas kariéry.

Dvadsaťtriročná bežkyňa napokon zaznamenala najrýchlejší čas histórie, ktorý nestačil na postup z rozbehu. Obsadila tak konečnú 25. priečku.

"Cítila som sa dobre, snažila som sa držať na čele. Po taktickej stránke som to zvládla fajn, až do záverečných sto metrov. Záver bolel. Ocitla som sa pri mantineli, nevidela som tam priestor. Súperky sa tam tlačili, uspeli tie, ktoré mali viac síl. Je to smutné a mrzí ma to. Budem sa snažiť, aby to nabudúce bolo lepšie," sľúbila Gajanová v rozhovore pre RTVS.

800 m žien, II. rozbeh:

1. Mary Moraaová (Keňa) 1:59,89 min,

2. Raevyn Rogersová (USA) 2:00,06,

3. Worknesh Meseleová (Et.) 2:00,13,

...

6. Gabriela GAJANOVÁ (SR) 2:00,39

Dvojstovka bez šance

Volko zaznamenal o 16 stotín sekundy horší výkon, než bolo jeho sezónne maximum z Chorzówa 20,53. V jeho behu zvíťazil obhajca titulu a čerstvý svetový šampión na stovke Noah Lyles z USA časom 20,05. Priamo postúpil aj tretí Čech Ondřej Macík za 20,40. 

200 m mužov, II. rozbeh:

1. Noah Lyles (USA) 20,05 s,

2. Andrew Hudson (Jam.) 20,25,

3. Ondřej Macík (ČR) 20,40,

...

5. Ján VOLKO (SR) 20,69

Ďalšie sklamanie

Slovenská kladivárka Martina Hrašnová sa nepredstaví vo finále na atletických MS v Budapešti. V kvalifikácii hodila 66,28 m a v prvej skupine obsadila 17. miesto. Ešte pred nástupom druhej skupiny tak mala istotu, že nepostúpi do finálovej dvanástky.

Hrašnová nedokázala prekonať svoje sezónne maximum, ktoré má hodnotu 69,55. V Budapešti absolvovala už svoj siedmy svetový šampionát, v Berlíne 2009 vybojovala pre Slovensko bronzovú medailu.

"Vedela som, že finále bude pre mňa nedosiahnuteľné. Možno je to pre mňa posledné vrcholné podujatie, hoci neplánujem končiť. Človek nikdy nevie. Som rada, že som si mohla zasúťažiť v týchto nádherných podmienkach. V budúcej sezóne by som rada absolvovala dva štarty na vrcholných podujatiach. Na ME v Ríme a ak sa podarí aj na olympiáde," prezradila v rozhovore pre RTVS.

MS v Budapešti - kladivo žien:

1. Hanna Skydanová (Azer.) 77,10 m

17. Martina HRAŠNOVÁ (SR) 66,28