Atletické MS v Budapešti, 6. deň: Slovenky na 35 km výrazne zaostali, Černý v TOP 20

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Atletické MS v Budapešti, 6. deň: Slovenky na 35 km výrazne zaostali, Černý v TOP 20
Aktualizované
Slovenský chodec Dominik Černý s reakciou v cieli.
Slovenský chodec Dominik Černý s reakciou v cieli.TASR
Španielsko získalo v chodeckých súťažiach na atletických MS v Budapešti všetky najcennejšie kovy, keď si víťazné double po Álvarovi Martínovi (29) vo štvrtok na trati dlhej 35 kilometrov pripísala aj María Pérezová (27).

Chôdza na 35 km, muži:

Martín získal na atletických MS v Budapešti druhé zlato, keď triumfoval aj na neolympijskej trati 35 km v čase 2:24:30. Španiel rozhodol o svojom prvenstve zhruba tri kilometre pred cieľom, keď sa odpútal z vedúcej trojice. 

Z dvojice Slovákov dokončil preteky iba Dominik Černý, ktorému patrila 19. priečka v čase 2:32:56. Michala Morvaya rozhodcovia po štyroch varovaniach diskvalifikovali. Černý sa postaral o najlepšie umiestnenie slovenskej výpravy v Budapešti.

"Beriem ho všetkými desiatimi, v žiadnom prípade nemôžem byť nespokojný. Umiestenie v porovnaní s minuloročnými MS som si zlepšil o dvanásť priečok, osobák skoro o tri minúty," povedal člen VŠC Dukla Banská Bystrica. Na šampionáte už absolvoval aj olympijskú dvadsiatku, v ktorej obsadil 34. miesto.

"Začal som trochu opatrnejšie, keďže som mal v nohách náročné preteky spred piatich dní. Kontroloval som si pulzy, sledoval svoje pocity. Išiel som v dobrom tempe, v skupinke a snažil som sa byť pokojný, lebo som nevedel, čo podmienky so mnou spravia v závere. Postupne som stupňoval tempo a darilo sa mi to až do cieľa. Teší ma, ako som si dobre rozložil sily a že som svoje snaženie mohol gradovať až do cieľa," zhodnotil svoje vystúpenie Černý.

Výsledky:

1. Álvaro Martín (Šp.) 2:24:30, 

2. Brian Daniel Pintado (Ekv.) 2:24:34,

3. Masatora Kawano (Jap.) 2:25:12,

...

19. Dominik ČERNÝ 2:32:56, 

Michal MORVAY (obaja SR) diskvalifikovaný

Chôdza na 35 km, ženy:

Pérezová po trati na 20 km triumfovala aj na 35 km, v mladej disciplíne vylepšila rekord šampionátu na 2:38:40. Z trojice Sloveniek predviedla najlepší výkon Mária Katerinka Czaková, ktorá obsadila 25. priečku výkonom 3:01:53. Hana Burzalová skončila 28. za 3:02:47, Eme Hačundovej patrilo 31. miesto časom 3:05:43.

Preteky mužov a žien na 35 km sa konali paralelne. Pérezovú zmiatlo, keď videla v cieli tešiť sa krajana Martína a oslavovala zlato predčasne. Našťastie v tom čase už mala na čele bezpečný náskok, ktorý si budovala už zhruba od polovice trate a nestratila ho ani na záverečnom dvojkilometrovom okruhu.

Czaková sa na vrcholnom podujatí predstavila opäť po dvoch rokoch a prvýkrát po absolvovaní materskej dovolenky.

"Ak by sme boli v škole, svoj výkon by som ocenila trojkou. Začala som rozumnejšie, našla som si vhodnú skupinu. Trať nebola zlá, ale boli na nej aj nerovnosti. Osobný rekord som si vyrovnala, trochu ma mrzí, že som ho nestiahla aspoň o sekundu," prezradila Czaková pre atletika.sk.

Výsledky:

1. María Pérezová (Šp.) 2:38:40 - rekord šampionátu, 

2. Kimberly Garciová Leonová (Peru) 2:40:52,

3. Antigoni Ntrismpiotiová (Gréc.) 2:43:22,

...

25. Mária Katerinka CZAKOVÁ 3:01:53,

28. Hana BURZALOVÁ 3:02:47,

31. Ema HAČUNDOVÁ (všetky SR) 3:05:43