Australian Open vrcholí, Jamrichová zabojuje o cenný primát. FA Cup ponúkne chuťovku

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Australian Open vrcholí, Jamrichová zabojuje o cenný primát. FA Cup ponúkne chuťovku

Jamrichová má na dosah obrovský úspech.
Jamrichová má na dosah obrovský úspech.Profimedia
Blížiaci sa víkend bude hlavne tenisový. V Melbourne finišuje prvý Grand Slam sezóny Australian Open a svoje želiezko v ohni má stále aj Slovensko. Na svoje si však prídu aj priaznivci futbalu. Hoci má hviezdami nabitá Premier League tentokrát prestávku, o slovo sa prihlásia stretnutia v FA Cupe.

Tottenham - Manchester City (piatok, 21:00)

4. kolo anglického FA Cupu proti sebe postaví dva špičkové celky z najvyššej súťaže. História naznačuje, že by "Spurs" mohli uspieť na základe toho, že v každej z predchádzajúcich štyroch sezón postúpili cez štvrté kolo. Pretrvávajúce problémy s maródkou sľubujú, že ich úloha bude o to náročnejšia, pretože v prvom dueli FA Cupu medzi týmito mužstvami od roku 2004 bude domácim pravdepodobne chýbať najmenej sedem hráčov prvého tímu.

Pozitívnou správou je návrat Dejana Kulusevskeho a predovšetkým Jamesa Maddisona, ktorý pauzoval od novembra pre zranenie členka. V prípade anglického reprezentanta zatiaľ nie je jasné, či sa objaví aj na trávniku. "Závisí od toho, čo uvidím pred zápasom u ostatných. Tieto rozhodnutia zvyčajne robím v deň stretnutia. Krásne na tom je, že zvládol celý týždeň plnú záťaž," prezradil kouč Ange Postecoglou.

Majster bude mať o motiváciu postarané, veď na Tottenham Hotspur Stadium ešte nikdy nevyhral (0-0-5) a ani nestrelil gól. Táto štatistika tak vyvoláva pochybnosti o tom, či sa Manchester môže stať prvým tímom od Arsenalu v ročníku 2014/15, ktorý vyhrá FA Cup dvakrát v rade. "Citizens" sú však neústupní a s 11 po sebe idúcimi výhrami v zápasoch pohára vonku sa zdá, že sú na dobrej ceste zaznamenať postup do piateho kola už deviatykrát po sebe.

Jamrichová - Jonesová (sobota, 2:00)

Slovenská tenisová hviezdička doslova pobláznila národ a jej finálové stretnutie na juniorskom Australian Open s Austrálčankou Emerson Jonesovou púta veľkú pozornosť. Jamrichová sa pred rokom v Melbourne tešila z deblového titulu, ktorý vyhrala po boku Talianky Urgesiovej, tentokrát vypadla spolu s Isabelle Lacyovou v osemfinále. Chuť si však napravila prakticky okamžite.

V semifinálovom dueli s Japonkou Koikeovou sme videli súboj tenistiek, ktoré doteraz nestratili v "singli" ani set a na vzájomné meranie síl nastupovali s bilanciou 8:0. Šestnásťročná Slovenka napokon uspela po výsledku 6:4, 2:6, 6:3.

"Je to úžasný pocit, nemám slov. Neuveriteľné, konečne sa mi na grandslamovom turnaji podarilo postúpiť do finále juniorskej dvojhry. Bojovala som od prvej do poslednej loptičky a vyplatilo sa," uviedla víťazka pre Slovenský rozhlas.

Jamrichová si v rámci dvojhry vylepšila svoje grandslamové maximum. Po Tereze Mihalíkovej (Australian Open 2015) a Kristíne Kučovej (US Open 2007) sa môže v ére samostatnosti stať treťou slovenskou juniorkou s trofejou z turnaja "veľkej štvorky".

V sobotu o 9:30 sa pozornosť tenisových fanúšikov upriami na finále ženskej časti pavúka. Čeng Čchin-wen sa môže stať druhou čínskou grandslamovou víťazkou po Na Li, ktorá ovládla Roland Garros 2011 a Australian Open 2014. Vo finále pred desiatimi rokmi Číňanka zdolala Slovenku Dominiku Cibulkovú. Prekvapenie turnaja nastúpi proti favorizovanej Aryne Sabalenkovej, úradujúcej šampiónke.

Sinner - Medvedev (nedeľa, 9:30)

Je tomu síce ťažké uveriť, no finále mužskej časti Australian Open bude tentokrát bez účasti Novaka Djokoviča. 33-zápasovú víťaznú šnúru Srba v Melbourne ukončil Jannik Sinner, ktorý po predčasnom vypadnutí Carlosa Alcaraza drží pomyselnú vlajku nastupujúcej tenisovej generácie. 22-ročný Talian pripravil Djokovičovi v semifinále prvú prehru na AO od roku 2018 po výsledku 1:6, 2:6, 7:6 (6), 3:6.

"Je skvelé súperiť s najlepšími hráčmi, od ktorých sa môže človek učiť. Chcem sa poďakovať svojmu tímu i všetkým Talianom, ktorí mi fandili doma pri televíznych obrazovkách. S Novakom máme podobný štýl, snažíme sa hrať odvážne na returne, občas trochu riskujeme. Teší ma, že moja taktika proti nemu funguje. Finále si chcem užiť," dodal víťaz duelu.

V dueli o prvý grandslamový titul nastúpi proti Daniilovi Medvedevovi. Rus v pozícii tretieho nasadeného hráča zdolal turnajovú šestku Nemca Alexandra Zvereva po takmer 4,5-hodinovom päťsetovom boji 5:7, 3:6, 7:6 (4), 7:6 (5), 6:3. V roku 2021 prehral v boji o titul s Djokovičom, o rok neskôr nestačil v piatich setoch na Španiela Rafaela Nadala, aj keď viedol už 2:0. Podarí sa mu na tretí pokus uspieť?