Maxey opäť pokoril métu 50 bodov, Clippers predviedli najväčší obrat v klubovej histórii

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Maxey opäť pokoril métu 50 bodov, Clippers predviedli najväčší obrat v klubovej histórii
Maxey bol oporou Philadelphie.
Maxey bol oporou Philadelphie.Profimedia
Basketbalisti Philadelphie zdolali v nedeľnom programe NBA po dvoch predĺženiach San Antonio. Rozohrávač Tyrese Maxey (23) tretíkrát v sezóne dosiahol 50-bodovú hranicu, čo doteraz v histórii klubu dokázali iba Wilt Chamberlain a Allen Iverson.

San Antonio - Philadephia 126:133 pp

"Je výnimočné, keď práve mňa niekto spomína v spoločnosti takýchto hráčov," povedal 52-bodový Maxey po svojom osobnom rekorde. O jeden bod tak prekonal svoj februárový výkon proti Utahu, presne 50 bodov nastrieľal v novembri Indiane - oba tieto zápasy sa však skončili už po základnej hracej dobe. Proti Spurs trafil Maxey 19 zo 41 striel z poľa a všetkých 12 šestiek. Vyznamenal sa pri pretrvávajúcej absencii hviezdneho Joela Embiida.

"Toto sme potrebovali. Tyres je ale skvelý celú sezónu. Dnes sme pokojne mohli povedať, že súper hrá dobre, nemáme svoj deň, navyše hráme druhý večer po sebe. Ale on za nás skrátka bojoval," vravel spoluhráč Nicolas Batum. Sixers vyhrali piatykrát v rade a tri zápasy pred koncom základnej časti zaostávajú o jedno víťazstvo za Indianou, ktorá má vo Východnej konferencii poslednú miestenku do play-off.

Na strane domácich, ktorí uzatvárajú tabuľku Západnej konferencie, mal hviezdny nováčik Victor Wembanyama 33 bodov, 18 doskokov, sedem blokov a šesť asistencií, ale aj deväť strát. Už štvrtýkrát v tejto sezóne zaznamenal aspoň 30 bodov, 10 doskokov a 5 blokov, čím prekonal legendu Spurs Tima Duncana z jeho nováčikovského ročníka a vyrovnal Shaquillea O'Nealea zo sezóny 1992/93. So siedmimi takýmito duelmi drží nováčikovský rekord ďalšia bývalá hviezda San Antonia David Robinson (1989/90).

Dallas - Houston 147:136p

Predĺženie sa hralo aj v Dallase, kde domáci Mavericks zdolali Houston a Kyrie Irvingovi chýbali len dva body do hranice 50 bodov. Zažiaril aj Luka Dončič s 37 bodmi, 12 asistenciami a 9 doskokmi. Po jeho prihrávke vyrovnal na konci základnej hracej doby trojkou s klaksónom Dante Exum. "Luka je skvelý. Hneď vedel, že bude zdvojený, navyše spoluhráčom verí," povedal Exum.

Rockets na prvom nepostupovom mieste západu prišli po piatej porážke za sebou definitívne o nádej na play-off. Istotu aspoň predkola naopak získali Golden State Warriors po výhre nad Utahom. Dallas si drží piate miesto so šancou posunúť sa ešte pred Clippers.

Ďalšie zápasy

LA Clippers vyhrali aj tretí zápas v rade, hoci za Clevelandom zaostávali už o 26 bodov. O víťazstve 120:118 rozhodol ťažkou strelou z odskoku sedem sekúnd pred koncom Paul George, autor 39 bodov a 11 doskokov. Clippers predviedli tretí najväčší comeback v histórii klubu. "Takéto situácie nie sú ideálne, ale na druhej strane vás poriadne stmeľujú," povedal George.

New York zdolal Milwaukee, s ktorým bojuje o druhé miesto vo Východnej konferencii, 122:109. Zápisom 43 bodov potiahol víťazov Jalen Brunson. Bucks sú teraz už len o jeden triumf pred Knicks, prehrali štvrtý zápas po sebe, čo sa im v tejto sezóne ešte nestalo.

Len druhýkrát za posledných jedenásť súbojob prehrali Lakers. Navyše prišli o Anthonyho Davisa, ktorý pri prehre 117:127 s Minnesotou odstúpil pre zranenie oka. Lídrom Timberwolves bol Naz Reid s 31 bodmi.